Glurns neboli Glorenza je nejmenší město Jižního Tyrolska. Patří k nejkrásnějším místům v Itálii a každého návštěvníka zaujme svou středověkou atmosférou.

Město bylo založeno před 700 lety a v průběhu století hrál důležitou roli jako opevnění a centrum obchodu. Toto malebné středověké městečko obklopuje a zároveň chrání kompletně zachovalá městská zeď se třemi majestátními věžemi. Ve vesničce Mühlbach/Rio di Pusteria, která leží v blízkosti řeky Etsch, se nachází historický městský mlýn.

Městečku, které leží v údolí Vinschgau, dominuje nejen středověká atmosféra, ale také umění. Ve věži kostela je od roku 2011 trvalá expozice věnovaná kreslíři a karikaturistovi se jménem Paul Flora, který se v Glurnsu narodil. V ateliéru GAP Atelierhaus najdete výstavu současného umění.

Uprostřed tohoto historického prostředí narazí návštěvníci na moderní budovu, která se nachází za zdmi města. 13 metrů vysoká krychle je sídlem společnosti PUNI, první palírna whisky v Itálii. Budovu v roce 2012 vytvořil architekt Werner Tscholl.

Pokud se budete procházet kolem majestátních stromů s vysokými sukovitými kmeny, natáhněte ruce a pokuste se utrhnout hrušku, která je pro Jižní Tyrolsko typická – jmenuje se Palabirne. Už po staletí je toto ovoce výbornou přísadou pro přípravu chleba a dezertů, a mimoto je díky svým typickým vlastnostem také považováno za velice zdravé.

Více informací naleznete na této stránce.

My jsme se ubytovali v samém srdci městečka, v hotelu Flurin. Doslova nás dostaly jeho stylové interiéry v historickém prostředí. Součástí hotelu je Flurinova věž, která je jednou z nejstarších a nejlépe dochovaných budov města Glorenza. Základy věže sahají do počátku 13. století a jsou tichým svědkem velmi bouřlivé historie. Hotel prošel v minulém roce rekonstrukcí a náročnější hosté mohou ocenit jeho 6 jedinečných apartmá.

Hotel Flurin je také známý svou jedinečnou kuchyní, večeře i oběd v místní restauraci je gastronomickým zážitkem. Potkává se zde moderní kuchyně a zároveň zpracování tradičních surovin a produktů. Všechna jídla jsou velmi nápaditá a chutná. I když dáte za svůj pokrm trochu více než v běžné restauraci, určitě na svůj zážitek nezapomenete, stejně jako já.
Autor fotografií: www.shutterstock.com

Více naleznete zde.

Více článků o Jižním Tyrolsku:

Reklama