Brno, druhé největší město České republiky, je kulturní centrum jižní Moravy nabité moderní architekturou, úzkými uličkami s kavárnami a restauracemi, které potěší a překvapí každého návštěvníka gastronomickým zážitkem. Město leží v srdci Evropy a je bránou do regionu jižní Morava. Díky přírodním podmínkám a teplému klimatu se na jižní Moravě nachází 96 procent všech vinic České republiky. Místní vinaři se pravidelně umisťují na předních příčkách prestižních mezinárodních soutěží. Kromě vína mohou návštěvníci ochutnat i produkty místních pěstitelů a chovatelů, například mandle, okurky, chřest, ryby nebo uzené maso. V posledních letech se na trhu prosazují i malé pivovary. Na jižní Moravě probíhá řada festivalů zaměřených nejen na pravou moravskou gastronomii, ale také na lidové tradice, které jsou v regionu jedinečné.

Gastronomický cestovní průvodce je vydán v česko-anglické verzi a návštěvníkům regionu představuje 11 restaurací a gastronomických podniků, ve kterých návštěvníky čeká skvělý kulínářský zážitek, několik malých farem a faremních výrobců a 7 tradičních gastronomických slavností, které každoročně lákají tisíce zájemců o kulinářské zážitky. Slavnosti jídla na jižní Moravě jsou velmi populární. Návštěvníci se setkávají s lokálními produkty, tradiční výrobou a obvyklými i novodobými způsoby zpracování. Seznámí se s udržitelným přístupem k životnímu prostředí a zároveň poznají dodavatele lokálních produktů osobně.

Gastronomické průvodce byl vytvořen v rámci mezinárodního projektu „SLOW FOOD – CE: kultura, dědictví životní prostředí a jídlo". Spolu s průvodcem po jižní Moravě byly vytvořeny také průvodci po gastronomickém dědictví regionů měst Dubrovník, Kecskemet, Krakov a Benátky. Průvodci jsou napsány v anglickém jazyce a v jazyce každého regionu a jsou k dispozici zdarma ke stažení ZDE
Projekt EU “SLOW FOOD – CE: kultura, dědictví životní prostředí a jídlo” je financován z programu EU Interreg Central Europe, který podporuje spolupráci mezi regiony střední Evropy, a trvá po 3 roky – od 1. června 2017 do 31. května 2020. Smylsem projektu je zahrnout veřejné a soukromé aktéry v pěti městech střední Evropy (Benátky, Dubrovník, Brno, Krakov a Kecskemét), tak aby byla vytvořena a sdílená společná metodologie pro identifikaci zdrojů nehmotného kulturního dědictví souvisejícího s jídlem a návrh modelu, který by byl schopen chránit a zvyšovat tradiční potraviny a jejich produkci.

Reklama