Zpracování kvalitního matcha je už více než 800 let stejné
Zejména zastiňování je hlavním důvodem, proč mají originální a kvalitní čaje matcha tak krásně zelenou barvu. Sbírají se jen ty nejmladší lístky a jsou trhány výhradně ručně. Ihned po sběru jsou listy převezeny ke zpracování. Zde začíná dlouhá cesta přeměny surových listů na absolutně jemný prášek. Při procesu sušení se odstraní žilky, řapíky či stonky. Horká pára zabrání fermentaci, udrží listy čerstvé a zajistí, aby v čaji zůstaly veškeré živiny. Dužina listů se následně mele v žulových mlýnech na jemný prášek. Velikost jednoho zrníčka je 5–10 mikronů, přičemž jeden mikron je miliontina metru. Kvalitní prášek se téměř rozpouští v ústech.
Jak jednoduše poznat pravý a kvalitní čaj matcha z Japonska?
Hledáte-li kvalitní originální matcha čaj, který zaručuje jak vynikající chuťový prožitek, tak mimořádné a prověřené účinky pro tělo, patrně se nespokojíte s prodávanými méně kvalitními náhražkami a padělky odkudkoliv. Jak se v tom však orientovat a najít skutečně kvalitní originál?
Má uvažovaný matcha čaj nějaké certifikace k produktu a testy? Přísné testy na plísně, pesticidy, těžké kovy a bakterie e. coli, by měly být samozřejmostí u skutečně kvalitního originálu.
Uvádí výrobce či prodejce původ tohoto čaje? To vše vám napoví, zda je třeba zbystřit a raději se poohlédnout po jiném výrobku.
Dalším krokem hledání kvality může být velmi jednoduchý test
Dejte si malé hromádky uvažovaných čajů na bílý papír a tahem prstu z hromádky směrem k sobě pozorujte celistvost celé čáry. Čára od méně kvalitního čaje je méně celistvá. Tímto jednoduchým testem skvěle poznáte kvalitu semletí čaje matcha. Nesprávně mletý matcha je hrubší a zrnka čaje jsou zbytečně velká, takže je čára kratší. Pravý matcha se mele jen z dužiny bez řapíků a stonků. Pokud v listech zůstanou i tyto třísloviny, stane se matcha nepříjemně trpkým, až hořkým. Pravý matcha musí mít chuť velmi jemnou s minimálním náznakem trpkosti.
Také barva čaje hodně napoví – pravý matcha mívá smaragdově zelenou barvu.
I balení matcha čaje je velmi důležité pro jeho kvalitu
Asi nikdo nechceme pít matcha, který je již bez barvy i aroma. Vzduch a světlo jsou nejčastějším spouštěčem degradace a snížené kvality tohoto produktu, proto je způsob balení matcha čaje extrémně důležitý. Nevhodně balený čaj ztratí barvu, chuť i aroma již během pár dnů. Jako ideální se jeví jednotlivě balené porce, kdy je čajový prášek plně chráněný před vzduchem a světlem.
Značka Matcha Tea dováží skutečný originál z Japonska.
Matcha Tea dováží originálně zpracovaný matcha přímo z Japonských čajových plantáží. Zaručuje 100% BIO kvalitu, která je doložena 9 různými certifikáty a čaj splňuje nejpřísnější limity pro prodej v EU.
Při zpracování Matcha Tea nedochází k fermentaci, nepřidávají se žádná barviva, přísady, ani konzervační látky. Rostliny jsou pěstovány v bio podmínkách a každá šarže je testována ve specializované laboratoři na možný výskyt pesticidů, plísní, bakterií e. coli a těžkých kovů. Současně jsou využívány papírové obaly s certifikátem FSC, minimalizuje se uhlíková stopa a aktivně se hledají ekologičtější řešení pro výrobu.
Každá porce je balena zvlášť do hermeticky uzavřeného sáčku, což zaručuje maximální čerstvost a perfektní aroma při rozbalení každé porce.
Účinky Matcha Tea jsou mimořádné
Díky velkému obsahu chlorofylu je Matcha Tea plný antioxidantů a aminokyselin. Protože se nelouhuje, ale pije se celý list nadrcený na jemný prášek, můžeme využít maximum těchto antioxidantů. Obsahuje i vitamíny A, C, E, stopové množství minerálů a až 30 % vlákniny. Matcha Tea povzbuzuje mozek, zlepšuje soustředění a dodává postupnou a silnou dávku energie. Jeden šálek vydá za 10 šálků zeleného čaje. Tyto originální čaje z Japonska také pomáhají udržet normální krevní tlak a normální hladinu cukru v krvi.
Nový komentář