Vitamín A, E, K nebo také vitamín C, který naše tělo v období deštivých dní obzvláště ocení. Přesně to obsahují ostružiny, v nichž navíc najdete i vysoký obsah železa, zinku, fosforu či hořčíku, draslíku a vápníku. Kromě toho mají antioxidační i detoxikační účinky a skvěle se tak postarají o pročištění organismu.
Pustíte-li se do řádění v kuchyni právě s ostružinami, myslete na jejich kvalitu. Pro dosažení perfektního výsledku vybírejte mezi biopotravinami, které byly vyprodukovány v souladu s principy ekologického zemědělství. Můžete si tak být jisti, že při produkci nebyla použita žádná zbytečná chemie, pesticidy, ani průmyslová hnojiva. V ekologickém zemědělství se hnojí výhradně ekologicky, a to hnojem, humusem či zeleným hnojením, a pole zůstávají plná žížal, hmyzu i přirozených mikroorganismů. Ekozemědělci zkrátka dělají maximum pro to, aby přírodu zanechali v tom nejlepším možném stavu jak pro nás, tak i pro budoucí generace.
Přibližte se světu ekologického zemědělství ještě o něco více a navštivte stránky myjsmebio.cz, kde kromě spousty informací najdete inspirativní tipy na originální recepty z biopotravin!
Bio výrobky jsou k dostání v běžných supermarketech, kde si je určitě nespletete – jsou totiž označeny logy biolistu a biozebry. Pokud si však chcete nakoupit biopotraviny přímo na ekofarmě, není problém! Jejich seznam najdete na lovime.bio a kamprobio.cz. Pomocí interaktivních map si na stránkách vyberete tu, která je nejblíže vašemu okolí nebo jejíž aktuální nabídka vás zaujme nejvíce.
Ostružinovo-jablečný džem s vlašskými ořechy
- 500 g bio ostružin
- 300 g bio jablek
- 2 balení bio želírovacího cukru
- hrst bio vlašských ořechů
- šťáva z bio citronu
Ostružiny i jablka omyjte, jablka oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na kostičky a vložte do hrnce. Podlijte je vodou a poduste, dokud nezměknou. Následně k nim přidejte rozmačkané ostružiny, 2 balíčky želírovacího cukru a vařte, dokud směs nezhoustne. Vmíchejte nasekané vlašské ořechy a citronovou šťávu podle chuti. Džem naplňte do čistých sklenic, pořádně zavíčkujte, obraťte víčkem dolů a nechte při pokojové teplotě vychladnout. Hotový džem skladujte v suchu a chladu.
Špaldový koláč s ostružinami a tvarohem
- hrnek bio ostružin
- 180 g bio špaldové mouky
- 1 bio másla
- 125 g bio tvarohu
- 100 g bio třtinového cukru
- 2 bio vejce
- 2 lžíce bio mléka
- bio prášek do pečiva
- kůra z bio citronu
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Máslo utřete s cukrem a žloutky, přidejte tvaroh, citronovou kůru a mléko. Promíchejte a do směsi pak vmíchejte mouku, prášek do pečiva, a nakonec opatrně i sníh z bílků. Koláčovou formu důkladně vymažte máslem a nalijte do ní připravené těsto. Koláč hojně ozdobte čerstvými ostružinami a pečte v troubě asi 30 minut.
TIP na závěr:
Pro prvotřídní ovoce, ale také ořechy nebo bylinky v bio kvalitě, se vydejte třeba na ekofarmu Dvůr Vyšínek, kterou najdete nedaleko Prahy. Kromě širokého výběru biopotravin farma nabízí také prohlídky hospodářství a jednodenní programy s environmentální tematikou. Více se dozvíte na dvurvysinek.eu.
Rádi byste zažili dny otevřených vrat na české ekofarmě? Tak hurá na to! Během září, které je měsícem biopotravin, můžete v rámci akce Poznej svého farmáře okusit vše na vlastní kůži. Informace, na které farmy můžete vyrazit, i jejich program, najdete na www.poznejsvehofarmare.cz. Chcete se dozvědět více o každoroční kampani k měsíci biopotravin? Navštivte www.mesicbiopotravin.cz.
Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.
Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše.
Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.
Evropské značení
Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.
Nový komentář