Tuky jsou jednou ze základních živin (spolu s bílkovinami a sacharidy) a jsou pro náš organizmus nezbytně důležité. Jsou stavební složkou důležitých hormonů, pomáhají udržovat tělesnou teplotu, chrání orgány před mechanickým poškozením.
Tuky jsou také důležité pro využití vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K). V naší stravě by měly tuky tvořit 30 – 35 % z celkové denní přijaté energie. Pouze 1/3 by měla být hrazena tuky živočišnými, a to jak v podobě zjevné (máslo, sádlo, škvarky, slanina, lůj), tak v podobě skryté (uzeniny, tučné maso, tučné mléčné výrobky).
Rostlinné tuky cholesterol neobsahují. Do skupiny nenasycených kyselin patří také polynenasycené mastné kyseliny, mezi které zahrnujeme tzv. n-
V popředí zájmů odborníků jsou zejména n-3 mastné kyseliny, u kterých bylo prokázáno, že mají příznivý vliv na náš srdečně-cévní systém, pomáhají snižovat riziko náhlých srdečních příhod a měli bychom jich mít tedy ve stravě dostatek. Tyto n-3 mastné kyseliny najdeme zejména v rybím tuku (má jiné složení než ostatní živočišné tuky, převažují v něm prospěšné nenasycené mastné kyseliny), v rostlinných olejích, ořechách, v listové zelenině a rostlinných tucích, kde bylo množství n-3 kyselin navýšeno.
Mastné kyseliny jsou základní stavební jednotkou tuků a jejich jednotlivé typy mají odlišný vliv na naše zdraví:
Nasycené mastné kyseliny
převažují v tucích živočišného původu. Tento typ mastných kyselin zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, a tím i riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění. Přestože je naše tělo potřebuje, měli bychom jich konzumovat co nejméně.
Mononenasycené mastné kyseliny
velký podíl těchto kyselin je v rostlinných olejích. Jsou v působení na hladinu cholesterolu spíše neutrální, pro naše zdraví jsou však důležité. Pozitivní vliv je zaznamenáván v případech, kdy nahradí ve stravě nasycené mastné kyseliny.
Polynenasycené mastné kyseliny
nejvíce jsou obsaženy v tucích rostlinného původu a v rybím tuku. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a snižovat riziko vzniku krevních sraženin. Mají významnou úlohu v prevenci srdečně-cévních onemocnění. Tělo si polynenasycené mastné kyseliny samo vytvořit neumí, proto je musíme přijímat stravou.
Transmastné kyseliny
podílejí se na zvýšení hladiny cholesterolu v krvi. Vznikaly při starších technologických postupech výroby, kterými se ztužovaly rostlinné oleje a vyráběly se rostlinné tuky. V menším množství jsou přítomny i v mléčném tuku. Nejmodernější výrobní postup – tzv. interesterifikace - zabraňuje vzniku transmastných kyselin.
Vedle mastných kyselin mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém také vitaminy B6, B12
a kyselina listová, a to nejen u nastávajících maminek. Proto bychom měli naši stravu o tyto vitaminy obohacovat. Řešením je buď zvýšený příjem potravin tyto vitaminy obsahující (listová zelenina, banány, losos, hovězí maso, drůbež, vejce), vitaminové doplňky anebo pouhá záměna běžného rostlinného tuku za Floru či Floru Light, která je obohacena o vitaminy B6, B12 i kyselinu listovou. V případě, že již máte problémy se zvýšenou hladinou cholesterolu, jedním z rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění, vedle úpravy jídelníčku doporučujeme zařadit Floru pro.activ, která jako jediná na českém trhu díky obsahu rostlinných sterolů výrazně hladinu cholesterolu snižuje. Při pravidelné konzumaci 3 porcí tohoto rostlinného tuku denně (cca 3 namazané krajíce chleba) je možné snížit hladinu cholesterolu během 3 týdnů v průměru o 10 %.
Kvalitní rostlinné tuky pozitivně ovlivňují naše zdraví. Důležitý je nejen výběr jednotlivých tuků, ale také jejich použití. Do salátů se nejlépe hodí oleje lisované za studena (oleje nejvyšší kvality, kter
Další pokrmy studené kuchyně lze připravit za použití nízkotučných rostlinných tuků, které jsou vhodné i pro redukční diety. Nízkotučné rostlinné tuky nejsou vhodné pro teplou kuchyni, neboť tepelnou úpravou se znehodnocují.
Na vaření, dušení, pečení apod. můžeme použít tuk určený pro tento typ úpravy potravin – rostlinný olej či rostlinný tuk, obsahující vyšší procento tuku. Vhodný tuk je třeba vybrat i na smažení
a fritování, pro tyto kuchyňské technologie jsou dnes vyráběny speciální tuky.
Příklady použití jednotlivých tuků
Studená kuchyně
Použití |
Druh tuku |
mazání na pečivo a chléb, příprava pomazánek |
rostlinné tuky s obsahem tuku 20-80%, např. Flora, Flora Light, Flora pro.activ, Bertolli margarín, Perla, Rama Máslová, Rama Classic, Rama Linie, Perla Tip |
příprava salátů a majonéz |
rostlinné oleje (např. olivový olej Bertolli) |
příprava krémů a náplní |
rostlinné tuky s obsahem tuku minimálně 40%, např. Flora, Flora Light, Bertolli margarín, Rama Classic, Rama Máslová, Rama Linie, Hera, Perla |
maštění hotových pokrmů |
rostlinné oleje (např. olivový), Flora, Flora Light, Flora pro.activ, Bertolli margarín, Perla, Rama Máslová, Rama Classic, Rama Linie, Perla Tip |
Teplá kuchyně
Použití |
Druh tuku |
krátkodobé tepelné úpravy pokrmů, zejména krátkodobé smažení |
rostlinné oleje a rostlinné tuky s obsahem tuku 70% a více, např. Flora, Rama Classic, Hera, Rama Máslová, Bertolli Clasicco |
dušení, pečení masa |
rostlinné oleje a rostlinné tuky s obsahem tuku 70% a více, např. Flora, Rama Classic, Hera, Rama Máslová, Bertolli Classico |
smažení a fritování |
rostlinné oleje a pokrmové tuky vhodné na smažení a fritování (např. Rama Culinesse), Bertolli Classico |
Moučníky
Použití |
Druh tuku |
pečení moučníků a cukroví |
rostlinné tuky na pečení, např. Hera, popř. rostlinné tuky s obsahem tuku 70% a více, např. Flora, Rama Máslová, Rama Classic, Bertolli Classico |
polevy |
100% rostlinné tuky, rostlinné tuky s obsahem tuku 70% a více, např. Flora, Hera, Rama Máslová, Rama Classic |
Bude-li Vás o tucích a jejich použití cokoli zajímat, obraťte se na nutriční terapeutky z bezplatné Informační linky Flora 800 175 324 anebo navštivte webové stránky www.flora.cz.
Věra Králová, nutriční terapeutka
bezplatná Informační linka Flory 800 175 324
Nový komentář
Komentáře
Poslední dobou kupuju už jen opravdové máslo, často to z Madety
Vivian: jo, fakt tam daval pravy maslo, ale zbytek dozenou ztuzenym tukem, stejne jako AB maslo. Ale v rame-maslova chut bude urcite jako to umele aroma...
houserop: a nebyla ta vůně po másle jen nějaký syntetický aroma?
Člověk si může bejt aspoň jistej, že v tom není tuna nějakýho průmyslovýho sajrajtu chemickýho, aby to vonělo a chutnalo jako máslo a nechovalo se to jako máslo...
Není nad pravé máslo
To mi připomíná jednu dobrou hlášku z Vesničky mé, střediskové:
"Jdi s tou chemií do hajzlu."
Žábina: já kupuju máslo AB a to se dá hned z lednice krásně namazat
Mne by teda osobne zajimalo, jak je to s temi transmastnymi kyselinami. Interesterifikace nebude asi uplne levna, takze se dela urcite v pripade drazsi Flory. Ale co levnejsi rama? Tam se dela taky? A co levnejsi konkurencni vyrobky? Dela interesterifikaci jenom Unilever, nebo i jine firmy?
Videla jsem delat Lukanu a byl to hnus. Videla jsem delat Floru a bylo to docela pekny. Ale nejvic se mi libila vyroba na maslovou pochoutku Creme Bonjour, tam to krasne vonelo po masle.
A vysledek? Mazu maslem a pomazankovym maslem, ale kdyby nebylo zbyti, tak teda po ty Flore taky sahnu...
já mám ráda Ramu a Ramu máslovou...na normálním másle mi vadí, že nejde vůbec roztírat, musí se vyndat z lednice minimálně hodinu před použitím
Když už si jednou namažu chleba, tak raději s normálním máslem.Nevím, nějak se mi těm umělotinám nechce moc věřit.
To vůbec nekupuju...
Měla bych začít...?
Gwendylon: mně se teda z pomyšlení na umělej margarín spíš zvedá kufr
Proč to já mlsná
čtu takhle pozdě večer... už mi zase kručí v břiše