porr.jpg

Foto: Šárka Škachová

Suroviny

na těsto

  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 20 g čerstvých kvasnic
  • 3 lžičky cukru
  • 2 čerstvé žloutky
  • 100 g rozpuštěného másla

na náplň

  • domácí povidla - švestková/hrušková

na posypání

  • máslová drobenka
  • ořechy nebo mandle

na dokončení po upečení

  • rozpuštěné máslo s rumem

kolac.jpg (108 KB)

Foto: Šárka Škachová

Postup

V míse smícháme mouku se špetkou soli a uprostřed vytvoříme důlek. Do důlku nalijeme trochu vlažného mléka a rozdrobíme kvasnice. Posypeme cukrem, přikryjeme utěrkou a v teple necháme cca 15 minut vzejít kvásek.

Pak přidáme žloutky, zbylé mléko, rozpuštěné vlahé máslo a vařečkou vypracujeme hladké těsto. Necháme asi 1 hodinu kynout v teple pod utěrkou. Těsto svůj objem zdvojnásobí. Poté ho rozválíme na pomoučeném vále na plát silný cca 1 cm a přeneseme do vymazaného hlubokého plechu nebo pekáčku. Suroviny jsou akorát na menší plech nebo pekáček.

Necháme asi 30 minut dokynout. Těsto pomažeme povidlím, posypeme ořechy nebo mandlemi a máslovou drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 45 minut.

Po upečení ještě horký koláč pokapeme rozpuštěným máslem s rumem. 

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová - Gurmánka.

Lahodný hruškový koláč

hruskovykolac.jpg (838 KB)

Foto: Jana Nováková

Kynuté koláče s tvarohem a ostružinami

kolac4.jpg (93 KB)

Foto: Gabriela Tauvinklová

Švestkový koláč s mákem

5.jpg (211 KB)

Foto: Lenka Mastešová

Reklama