Seznam potravin chránících lidské zdraví je relativně krátký. Vyplývá to z posledního výzkumu, jenž analyzoval téměř 200 studií, kterých se zúčastnilo několik milionů lidí. K potravinám, které se řadí mezi „dobré“, patří zelenina, ořechy a jídla konzumovaná ve Středomoří.
Škodlivé jsou naopak škrobovité potraviny jako bílý chléb nebo nenasycené tuky obsažené v mnoha sladkostech nebo například v hranolkách. Otazníky se stále vznášejí nad masem, vejci, mlékem a dalšími pokrmy, o nichž stále není jasné, jestli srdci prospívají, nebo spíš škodí.
„Byla bych ráda, aby náš výzkum vnesl trochu jasno do toho, co bychom měli a co bychom naopak neměli jíst,“ říká spoluautorka studie Sonia Anandová z McMasterovy univerzity v kanadském Hamiltonu.
Výzkum, publikovaný v časopise Archives of Internal Medicine, se ale nečte jako nákupní seznam. Jeho výsledky vyplývají z analýzy předchozích 189 studií, které se zabývaly podobnou problematikou.
Podle některých z nich je například pro vznik srdečních chorob hlavním rizikovým faktorem právě strava.
Studie nicméně zdůrazňuje, že potravin, které přímo ovlivňují zdraví lidského srdce, je poměrně krátký seznam, zato existuje „šedá zóna“, zahrnující veliké množství potravin, jejichž účinek není jasný.
Podle profesorky preventivní medicíny Lindy Van Hornové je poslední výzkum sice spíš rozborem výzkumů předchozích než doporučením pro konzumenty, nicméně znovu potvrzuje přednosti takzvané středomořské stravy bohaté na zeleninu, ořechy, vlákninu, ryby a olivový olej oproti červenému masu, rafinovaným obilovinám a tučným mléčným výrobkům, na které jsou zvyklí lidé na Západě.
Van Hornová ale uklidňuje: „Jde o to, co jíte celkově a jaké jsou vaše stravovací návyky. Když si dáte v den zahájení baseballové sezony hot dog, ještě nemusíte mít výčitky svědomí.“
Nový komentář
Komentáře
jak to tak čtu, tak jsem ráda, že bydlim v Praze. Neumim si představit, že někdo píše, že u nich nejsou hospody s "normálnim" - zdravým jídlem ale jen knedlo vepřo a svíčkový. Mám v jídle celkem radikální názor a nesouhlasim s tim že je sádlo zdravé, ale! Moje kamarádka se snad striktně vyhýbá "zdravým" potravinám. Celej život se živí :tvrdý salám,housky, pytlíkový věci,granulovaný všechno,plíseň z jídla otře,trvanlivý a mastný zbytek.A je to holka jako lusk.Pleť má jak z alabastru,nemocná nikdy nebyla a překypuje energií až hrůza a 20 už jí dávno neni. Tak nevim, jestli věda nezaváhala
OLivový olej používám zejména do studené kuchyně a pod kuřecí maso, nedovedu si představit, že bych smažila řízky na olivovém oleji. To mi jaksi nešmakuje.
čiperka — #19 Zabývám se alternativní medicínou a samozřejmě i stravou, ale rozhodně to nijak nepřeháním, a odborníci v alternativní medicíně a bylinkáři opravdu zastávají stejný názor, pro nás je nejzdravější sádlo a máslo, olivový olej nebo jiný panenský jen okrajově....hlavně se vystříhat všech těch umělých "rostliných, ztužených" hrůz. Staročeská jídla určitě nemastím olivovým olejem, to je stejné jako když někdo dělá guláš nebo svíčkovou ze sojového masa.....buď to nejím vůbec nebo si to několikrát za rok dám bez výčitek v klasické úpravě.
Já mám pocit, že se strašně přehání význam olivového oleje.Jsou jídla (zdravá), kam určitě patří sádlo (např.šoulet ) nebo máslíčko (nové brambory)...Nejlepší je jíst všechno, ale s mírou. Humus jsou všechny ty FIT tuky, Ramy, Sany, Alfy
, to bych nekoupila.
Broskvička — #16 ...jé,tak to jsem ráda,že v tomhle nejsem sama.Doma mám totiž úplně to samé!!!
je zdravá
olivový olej taky ale nesmíš se přežrat,ono to láká
Jak ráda bych častěji jedla tyhle jídla. Bohužel manžel má rád především maso a ryby a saláty mu nic neříkají. Takže když vařím tak jím to co on. Někdy ale zaprotestuji a udělám si jídlo po svém a zdravější. sice trochu prská ale sní to. co má taky dělat že
když má hlad.
esterka820 — #11 ale kde na to v našich klimatických podmínkách brát
Na Krétě
taky mě to stálo nějaké to kilčo nahoru, ale báječné.....
na Krétě jsem nakynula za 5m o 10 kg. Mně saláty nesvědčí
jj na Krétě bylo jídlo super
do dnes vzpomínáme na dovolenou na Krétě,kde jsme měli all-inkl-takže jsme ochutnali vsnad vše co sortiment nabízel,ale nejlepší nám jeli saláty ze sýrem feta a olivovým olejem,mořské plody,zapečená rajčata a lilky.
výborné tam bylo vše,klidně bychom se takto mohli stravovat po celý rok.
Ve Francii jsem zapadla do řecké restaurace, protože čínu ani gyros ani kebab mě nelákal, jestli to byla opravdu pravá řecká kuchyně to nevím, ale bylo to skvělé. Měli jsme velký talíř pro dva a bylo tam vepřové, obří krevety, ryby, jehněčí. Bylo to ochuceno jen bylinkami, lehké, brambory s jogurtovým dipem, no prostě lahoda. Tak jestli toto je středomořská kuchyně, tak to můžu.
Chtěla bych najít restauraci,kde vaří středomořskou stravu.Všude jen knedlo vepřo,omáčky anebo smažené kuřecí se spoustou šlehačky.Zeleninu na jídelním lístku nenajdeš.
ale když ty český jídla jsou tak dobrý-i když nezdravý
Jasně, bílé pečivo a tučné sýrové omáčky jedí taky, ale rozhodně o hodně víc zeleniny a o hodně méně tučného vepřového masa, zato o hodně víc ryb. Olivový olej je rozhodně zdravější než sádlo a máslo... a taky možná méně sladkého, to nevím. Já středomořskou stravu miluju úplně nejvíc, nic jiného ani jíst nemusím.
povídejte mi o středomořské stravě, když je třeba zlikvidovat tu kopu vařených obarvených vajec a vykoledované cukrovinky
odpověď na Monina — #4 ona je lehká a zdravá i s tím olejem.
V kombinaci s tabákem a omezení alkoholu.
odpověď na kareta — #1 Někde jsem četla, jak je středomořská strava lehká a zdravá... no přesně, ty litry olivovýho oleje mi lehký zrovna nepřišly....
odpověď na Nestyda — #2

je fakt, že hulej všichni