protein-do-textu.jpg
Foto: Shutterstock

Bílkoviny lze samozřejmě v naprosto dostatečném množství čerpat ze základních potravin, jakými jsou maso, vejce, tvaroh, tofu nebo i luštěniny. Ovšem konzumace proteinových nápojů poskytuje celou řadu výhod, zvláště pak pro sportovce.

Proč užívat protein?
Studie souhrnně potvrzují, že příjem bílkovin u aktivních sportovců by měl být v rozmezí 1,4—2 g/kg hmotnosti, přičemž u běžné populace činí doporučený příjem 0,8—1,2 g/kg hmotnosti. Jedním z příkladů studie, která se zabývala touto problematikou, je například studie doktora Stuart J. Campbell či výzkum, který vedl Stuart M. Phillips z Univerzity Manchester.

Obě zmíněné studie došly k závěru, že aktivní sportovci získají díky konzumaci proteinových nápojů lepší schopnost regenerace svalů a rovněž podporu pro růst a zvětšování objemu svalů po pravidelném provozování silového a odporového tréninku.

Jaký protein si vybrat?

SYROVÁTKOVÝ PROTEIN
Nejpopulárnější protein na trhu, většina produktů s nálepkou protein je právě tohoto druhu. S tímto proteinem se prostě nedá udělat chyba. Jeho základem je mléčná syrovátka, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýra z mléka.

  • Podporuje růst čisté svalové hmoty
  • Rychle se vstřebává
  • Je vhodný po tréninku
  • Má většinou vysoký obsah bílkovin a nízkou kalorickou hodnotu

Nevýhody: Bývá přislazován umělými sladidly, což mu může ubrat na chuti a je nevhodný pro jedince s intolerancí na laktózu
 
KASEIN
Další populární druh proteinu, který se vyrábí koncentrací nebo izolací mléčného proteinu z mléka a současným odstraněním přídavných sacharidů a tuků. Na rozdíl od syrovátkového proteinu se pomaleji tráví.

  • Ideální jako druhá večeře – pomalu se tráví a je vhodný jako podpora a regenerace přes noc
  • Má nízký obsah sacharidů i tuků

Nevýhody: Díky pomalé účinnosti se nehodí ihned po tréninku  

SÓJOVÝ PROTEIN
Jeden z mála rostlinných zdrojů skutečně kvalitních bílkovin, včetně všech esenciálních aminokyselin. Vyrábí se koncentrací nebo izolací bílkoviny ze sójových bobů, které se nejprve oloupají a následně pomelou na moučku.

  • Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny 
  • Je vhodný pro vegany

Nevýhody: Sója je často modifikovaná a zároveň se jedná o silný alergen pro mnoho lidí  

KONOPNÝ PROTEIN
Vyrábí se ze semen konopí, které na jedné straně, a to zejména ve světě, zaznamenává čím dál větší oblibu pro obsah živin.

  • Je lehce stravitelný
  • Je bohatý na esenciální aminokyseliny
  • Vhodný pro vegany a lidi s laktózovou intolerancí

Nevýhody: Díky obsahu konopí, které není možné pěstovat ve všech zemích, je dražší

HRACHOVÝ PROTEIN
Vyrábí se ze semen žlutého hrachu a je jednou z nejpopulárnějších vegetariánských a veganských alternativ nejen na našem trhu.

  • Podporuje správnou činnost trávicího systému
  • Dobře chutná
  • Vhodný pro vegany

Nevýhody: Na rozdíl od sóji neobsahuje všechny esenciální aminokyseliny, zejména methionin a cystein. A může obsahovat větší množství sacharidů.

Zdroj: Autorka článku, Research gate - Campbell et al 2007 TsunamiDietary protein for athletes: From requirements to optimum adaptationNa maximum