Foto: Shutterstock
Bílkoviny lze samozřejmě v naprosto dostatečném množství čerpat ze základních potravin, jakými jsou maso, vejce, tvaroh, tofu nebo i luštěniny. Ovšem konzumace proteinových nápojů poskytuje celou řadu výhod, zvláště pak pro sportovce.
Proč užívat protein?
Studie souhrnně potvrzují, že příjem bílkovin u aktivních sportovců by měl být v rozmezí 1,4—2 g/kg hmotnosti, přičemž u běžné populace činí doporučený příjem 0,8—1,2 g/kg hmotnosti. Jedním z příkladů studie, která se zabývala touto problematikou, je například studie doktora Stuart J. Campbell či výzkum, který vedl Stuart M. Phillips z Univerzity Manchester.
Obě zmíněné studie došly k závěru, že aktivní sportovci získají díky konzumaci proteinových nápojů lepší schopnost regenerace svalů a rovněž podporu pro růst a zvětšování objemu svalů po pravidelném provozování silového a odporového tréninku.
Jaký protein si vybrat?
SYROVÁTKOVÝ PROTEIN
Nejpopulárnější protein na trhu, většina produktů s nálepkou protein je právě tohoto druhu. S tímto proteinem se prostě nedá udělat chyba. Jeho základem je mléčná syrovátka, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýra z mléka.
- Podporuje růst čisté svalové hmoty
- Rychle se vstřebává
- Je vhodný po tréninku
- Má většinou vysoký obsah bílkovin a nízkou kalorickou hodnotu
Nevýhody: Bývá přislazován umělými sladidly, což mu může ubrat na chuti a je nevhodný pro jedince s intolerancí na laktózu
KASEIN
Další populární druh proteinu, který se vyrábí koncentrací nebo izolací mléčného proteinu z mléka a současným odstraněním přídavných sacharidů a tuků. Na rozdíl od syrovátkového proteinu se pomaleji tráví.
- Ideální jako druhá večeře – pomalu se tráví a je vhodný jako podpora a regenerace přes noc
- Má nízký obsah sacharidů i tuků
Nevýhody: Díky pomalé účinnosti se nehodí ihned po tréninku
SÓJOVÝ PROTEIN
Jeden z mála rostlinných zdrojů skutečně kvalitních bílkovin, včetně všech esenciálních aminokyselin. Vyrábí se koncentrací nebo izolací bílkoviny ze sójových bobů, které se nejprve oloupají a následně pomelou na moučku.
- Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny
- Je vhodný pro vegany
Nevýhody: Sója je často modifikovaná a zároveň se jedná o silný alergen pro mnoho lidí
KONOPNÝ PROTEIN
Vyrábí se ze semen konopí, které na jedné straně, a to zejména ve světě, zaznamenává čím dál větší oblibu pro obsah živin.
- Je lehce stravitelný
- Je bohatý na esenciální aminokyseliny
- Vhodný pro vegany a lidi s laktózovou intolerancí
Nevýhody: Díky obsahu konopí, které není možné pěstovat ve všech zemích, je dražší
HRACHOVÝ PROTEIN
Vyrábí se ze semen žlutého hrachu a je jednou z nejpopulárnějších vegetariánských a veganských alternativ nejen na našem trhu.
- Podporuje správnou činnost trávicího systému
- Dobře chutná
- Vhodný pro vegany
Nevýhody: Na rozdíl od sóji neobsahuje všechny esenciální aminokyseliny, zejména methionin a cystein. A může obsahovat větší množství sacharidů.
Zdroj: Autorka článku, Research gate - Campbell et al 2007 Tsunami, Dietary protein for athletes: From requirements to optimum adaptation, Na maximum
Nový komentář
Komentáře
Já si kupuju už od loňského léta koktejl formula 1 . Rozhodla jsem se začít cvičit, tak jsem si na zkoušku objednala tento protein a zachutnal mi + jsem na sobě začala brzy vidět výsledky, a to mě motivovalo jednak do dalšího cvičení, ale hlavně do nákupu dalších proteinů :-) .