Čokoláda je sladkostí, na kterou můžeme získat i závislost.
Není divu. Při pohledu na tabulkovou tmavou čokoládu se sbíhají sliny i největšímu odpůrci sladkostí.
Čokoláda ve formě horkého nápoje, který pohladí naše nervy a zahřeje duši, se také hodí pro každou příležitost.
Přečtěte si tedy, jak se tato pochoutka z kakaových bobů vyrábí, jakou má tradici a jak nám přese všechna varování lékařů může být prospěšná.
Češi milují čokoládu více než jakékoliv jiné cukrovinky
Oproti roku 1990 jí dnes snědí téměř dvojnásobek. Stále častěji dávají přednost hořké před mléčnou. Hořká čokoláda obsahuje více kakaa a podle odborníků je kvalitnější. Právě kvalitní černá čokoláda s vysokým obsahem kakaa si podmaňuje stále víc ctitelů.
Po letech nadvlády mléčné čokolády se do obliby postupně dostávají hořké tabulky, které obsahují alespoň padesát procent kakaa.
Čokoláda jako lék
Řada průzkumů ukázala, že tmavá pochoutka, tedy přesněji kakao v ní obsažené, je skutečný všelék. Dietoložka Taťána Staňková pro časopis TÝDEN potvrzuje, že kakao má posilující a povzbuzující účinky, což ostatně věděli už staří Mayové a Aztékové.
Čokoláda navíc účinkuje proti stresu a zlepšuje náladu. Tento názor podporují výsledky studie publikované v časopise Nature: podle ní čokoláda může mít stejně uvolňující účinky jako marihuana.
Zřejmě nejčastěji je čokoláda jako lék spojována s léčbou sexuálních dysfunkcí. Za afrodisiakum ji považovali už staří Indiáni i svůdník Casanova a výzkumy z posledních let jim dávají za pravdu. Ženy, které mají rády čokoládu, dosahují častěji orgasmu, tvrdí nedávná italská studie.
Čokoholici
Ne všechny průzkumy ale vyzdvihují pozitivní účinky čokolády. Zejména psychologové poukazují na to, že do jejich ordinací stále častěji přicházejí takzvaní čokoholici, lidé závislí na čokoládě. „V těchto případech nejde o závislost fyzickou, ale pouze psychickou. Čokoláda je v tomto ohledu podobná jako káva nebo lehké drogy,“ uvádí dále Taťána Staňková.
Kolik za čokoládu utratíme?
Každý rok utratí průměrný Čech za čokoládu kolem čtyř set korun. To ovšem není nic proti Britům, kteří coby největší čokoládoví marnotratníci vydají ročně sedminásobek.
Jak se dělá čokoláda?
Sklizené kakaové boby se i s dužninou vyjmou z plodů a nechají se několik dní fermentovat. Dužnina přitom kvasí a kyselina octová, která vzniká, oddělí dužninu od bobů. Během fermentace také mizí hořkotrpká chuť bobů. Po fermentaci se boby suší na slunci, čímž ztratí přibližně polovinu váhy. Usušené boby se balí do pytlů a putují do továrny, kde se rozdrtí, upraží, namelou a rozhnětou v kakaovou hmotu, která se následně rozdělí na kakaové máslo a kakaový prášek: základní hmotu pro výrobu čokolády jako takové. Stačí je smíchat s cukrem či dalšími přísadami, vše dostatečně dlouho konšovat (rozemlít a rozetřít), pak už jen vytvarovat do žádoucí podoby, zchladit a zabalit.
Jaké jsou druhy čokolády?
Dělit čokoládu pouze na bílou, mléčnou a hořkou by byl velký omyl.
Jenom hořká má podle Chantal Coadyové, autorky knihy Čokoláda, vlastní stupnici; na jejím vrcholku stojí čokolády s obsahem kakaa vyšším než 85 procent, označována „brut“. Méně ostrou chuť nabízejí čokolády z kategorie „extra amer“, v nichž se obsah kakaové složky pohybuje mezi
Hořkosladké, polosladké a sladké čokolády, které se pohybují pod touto hranicí, již nejsou tak kvalitní.
Zdroj: Petra Pospěchová, TÝDEN 6/2005
Nový komentář
Komentáře
hmmm, tak teďka bych si kousek čokolády dala, úplně jste mě navnadily ... ale jsem v práci a na obědě už jsem byla, takže asi až navečer doma ...
eulalia: to je průměr - to je něco jako průměrný plat, taky ho 70% lidí vůbec nedosahuje My taky ty 4 stovky na osobu určitě pročokoládujeme. A asi i něco navíc
Tak som sa pohrabala vo svojej zbierke - zbieram obaly z čokolád.
Bola to v minulosti Aero Luft-schokolade ( u nás sa volala letecká čokoláda) mliečna. Výrobca Van Houten. A bola dostať v Tuzexe a na deň baníkov aj v našom malom mestečku.
A tú som dnes na trhu teda nevidela.
Z roku 2002 mám obal Sommina Air Luftschokolade , výrobca VAn Netten.
Ach jo, čokoláda. Teď mi zeťák dal "ránu" pod pás. Přivezl mi z Belgie různé druhy a také různé pralinky. Jsou "božské". Dala jsem je manželovi a mám je na příděl. Taková jsem a stydím se za to.
Juana, Ivana:Pamatuju si, že bublinková se jmenovala Aero akromě bublinek mi moc nechutnala...
patrim mezi fajnsmekry , mam rada jenom horkou - nejlepe s mandlemi
Ivana.: Bublinky jsem si koupila, ale vzpomínka z mého dětství je jiná, tohle mi tak nechutnalo. Jenže moje dětství je už dávno fuč.
Teď zrovna žeru oříškovou Milku. Samozřejmě zblajznu celou.
Čokoládu můžu ve veeelikém množství, ovšem pouze hořkou a nejlíp kolem 70% kakaaa, to je potom
Ach jo, já jsem na čokoládu a kakao obecně alergická, i když je mám děsně ráda. Ale nesmím Navíc, kakao je prakticky všude - v každé sušence, nedávno mi s ním dokonce posypali v restauraci horké mailiny
Tak tomu říkám trest,číst o takových dobrotách a nedat si...To tedy ne,jdu něco vyštrachat.Jinak
Já jsem zkažená civilizací - tu hořkou nemůžu ani vidět - fuj!!
Zato mléčná čokoládka, třeba Milka - mňami mňam !!!!
moje největší vášeň je chalva v čokoládě. Jenomže tu mají pouze v prodejně zdravé výživy, kterou mám dost z ruky, takže hřeším jenom občas. Jinak můžu jakoukoliv hořkou čokoládu o pařížském krému nemluvíc.
Klarais: bohužel
taky je vynikající, ale je to kalorická bomba: Na másle orestovaný banán politý čokoládkou a pošlehačkovaný.
ledová čokoláda, nugát, belgické pralinky - plody moře
Nunče: tak si rozpusť kousíček másla a do toho zamíchej kakao a trošku cukru. Není z toho sice tabulka čokolády, ale východisko z nouze je to víc než dobré:)
Tak to ja za kofilu aj život dám!!!!
Inak som čítala, že čokoláda /kakao/ obsahuje látku, ktorá je tuším v Extáze. Vyvoláva pocit šťastia a radosti. Ale matička príroda to zariadila tak, že keby ste sa chceli nadrogovať čokoládou, tak jak jednou dávkou extáze, tak by ste museli tej kvalitnej zjesť 11 kg. A to žiadne telo nezvládne.
Dřív jsem jedla čokoládu strašně moc a ráda... Ale tak poslední rok už ani nemám chuť... když tak jedině se sýrem nebo banánem a brambůrkama ať jsou chutě pomíchané...ale horkou si doma dělám ráda místo kafe.
Dnes si koupím bublinky jak dávaj v reklamě. Vždycky mi to kupovala babka když jsem byla malá tak jsem zvědavá jestli je to furt takový dobrý
Nedávno jsem vyzkoušela hořkou modré z nebe s mandlema. Mňam , ta je!