Milé ženy-in,
již v květnu jste se seznámily se zdravou pochoutkou, která se na náš trh dostala pod příznačným názvem Šmakoun.
Spousta z Vás už ho vyzkoušela v kuchyni a ani vám ostatním nejspíš netřeba připomínat, že Šmakoun je potravina z vaječného bílku schopná nahradit maso. Neobsahuje tuk, cukr, ani cholesterol a jeho energetická hodnota je pouze 52 kcal/100g. Proto je vhodné a výhodné zařadit Šmakouna do ,,zdravého", leč chutného jídelníčku.
Možná však ještě nevíte, že výrobci přišli s dalšími „šmakounskými“ novinkami.
Najdete je v prodejnách zdravé výživy, v sítích Tesco a Billa. A pozor - v Bille budou saláty od 29. 6. dokonce v akční ceně!
K dalším novinkám racionální a chutné výživy patří řada výrobků, které obsahují asi 20 % vysoce kvalitního krůtího masa – ať už jde o párky, sekanou, či hamburgery. Tyto výrobky chtějí uspokojit vaši touhu po masném výrobku avšak opět při respektování zásad racionální výživy. Ve 100g své váhy obsahují pouhých 95-150 kcal. Tyto výrobky zatím najdete především v prodejnách zdravé výživy. Avšak i zde se blýská na lepší časy - od 29. 6. najdete párky také v síti hypermarketů TESCO.
A nakonec to nejlepší. S létem přichází – 150 gramový Šmakoun na gril. Vyzkoušejte ho při svých letních grilováních a grilujte zdravě! Uvidíte, že si pochutnáte.
Výrobek obsahuje kostky Šmakouna v marinádě přímo v hliníkové grilovací misce. Vše je tedy připraveno. Stačí jen otevřít obal, vložit kostky do mističky a grilovat. A při špatném počasí se nic neděje, kostky Šmakouna snadno orestujete na pánvičce na sporáku. To vše jen při 100 kcal/100g.
Tento výrobek právě uvádí od 22. 6. do prodeje síť hypermarketů TESCO, v příštím týdnu pak také supermarkety Delvita. A jak jinak: v prodejnách zdravé výživy.
Co Vy a Šmakoun? Jak jste na tom? Už jste ho ochutnaly?
A jak vám zdravě „šmakoval“? Jakým způsobem jste ho připravily a naservírovaly rodině? Pokud byste se chtěly nechat inspirovat, na našich internetových stránkách www.smakoun.cz najdete řadu receptů, jak Šmakouna chutně upravovat. A víte, že Kuchařka č.7 dokonce obsahuje pouze recepty od našich spotřebitelek?
Nemáte také vy nějaký vlastní originální recept na úpravu Šmakouna? Pošlete nám ho, rádi jej zveřejníme a zařadíme do dalšího dílu kuchařky.
Nový komentář
Komentáře
A proč si nedat normální kuřecí nebo rybí masíčko?
Tak to já bez masa být nemůžu. Mám ráda zeleninový saláty, ale k tomu vždycky musím mít nějaký ugrilovaný flák masa
Kupuju od zacatku, je to super!
Ale s tim nazvem mate pravdu...lehce odrazuje
je to pěkně hnusný
Nyotaimori: ovšem. V okamžiku, kdy pokrm vysloví žádost "Doveďte mne ke svému veliteli", není něco v pořádku.
jaku: no tak jim to naservíruj pod názvem vaječné řízečky, oni budou pendrek vědět, kde jsi k tomu přišla. Sníh z bílků s jahodama je přece fajn, ne? Sekané bílky z vajec natvrdo jako ozdoba na chlebíčkách vypadá taky dobře? Tak proč ne z polotovaru rovnou obalit řízky.... Dá se k tomu přidat před obalením do trojobalu třeba i plátek šunky, Herkulesa a zas to má jinou chuť a mozaiku. Kdybych to nevyzkoušla, neagituju. Nabídla mi to paní ve Zdravé výživě, chodívám tam pro rýžový chleba. Zkusit se má všecko. Ale třebas kuskus, co tak chutná mně (a vyhovuje, že je instatní) moc neleze manželovi. Stydlivě se mi k tomu doznal, jinak jí naprosto všecko.
Žížala: Nyotaimori: jsem celá nalomená. Koupím to, donesu domů a pak se uvidí, jak se to samo nazve.
jaku: stejně si to lidi nazvou po svým, taky neříkáš že máte vepřovou krkovici ale řekneš řízek. Já si umím představit říkat bílkovej řízek nebo špíz docela normálně.
Nyotaimori: no už vidím, jak to dávám doma na talíře a říkám rodině : " Dobrou chuť přeju, dnes máme bílkovou hmotu"
jaku: já jsem tohle nikdy neochutnala. Ale je fakt, že mám třeba ráda opečená vejce na pánvi v poměru 5 bílků + 1 žloutek - a ten ještě většinou vyhodím... Takže bílková hmota mě neodrazuje - jen jsem to ještě nezkusila...
gerda: Tak dobře, asi to vyzkouším - koupím to cestou z práce .
Nyotaimori: fuj - bílkovou hmotu bych asi nepozřela . I když - šmakouna taky asi ne
jaku: napadá mi, že všechna slova, končící na "-oun-", jsou na tom bledě. Slizoun, špekoun, blboun...to si měli rozmyslit. Ale zkuste si to koupit, vážně to není špatné, nečtěte název, vybalte z krabičky a udělejte si to, nemá to žádné kalorie, teda jouly, tak se z toho nepřibere a je to lepší, než umělohmotné sojové maso, to teda jo.
Nyotaimori: jsi vegetariánka?
Mě se ten název taky děsně nelíbí. Já bych klidně radši něco "neatraktivního" jako "bílkovinový kostky" a nebo radši cizího než tyhle šmakouny, kamenožrouty a jim podobný. To mě nějak podvědomě odrazuje
gerda:
a co k tomu přidat trochu toho lisování ?
Lisoun-bílkoun
jaku: to už zní skoro jako amaroun. Nyo má pravdu s tím germanismem, ale našim uším, navyklým na "dávat věci do rychtyku" už to zkrátka nepřijde.
Výrobce by si dal asi těžko kecat do patentovaného názvu svého výrobku
- je dost těžké vystihnout jedním slovem to, co nabízím. Musí se to dobře pamatovat, postihnout podstatu produktu, a šmakoun - mně ještě napadá, že se to bude plést se špekounem - asi vyhovuje. Krekery si kupujeme taky běžně, a není to české. Hmota z bílků by se taky mohla jmenovat Bílkoun, a to je ještě horší, ne?
Pod slovem šmakoun vidím plešatýho chlapa s pupkem, jak sedí v rozkládací židli a cucá lahváče
Z vaječného bílku? Hmm, to nezní moc lákavě. Zatím neznám, neviděla jsem nikde v prodeji, a kdyby, tak ten název mě spolehlivě odradí. Kromě toho zpravidla obal na podobných produktech zobrazuje něco diametrálně odlišného od obsahu. Lákavý obrázek na povrchu a nevzhledná věc uvnitř.
Mám temné podezření, že nejen tato tzv."zdravá výživa" je vyráběna z jinak nevyužitelných ropných frakcí.
Nyotaimori: abychom se zbavili germanismů - navrhuji "chuťouna"
. Slovo šmakoun se mi nelíbí