Fondue je oblíbená specialita pocházející ze švýcarské kuchyně a své ctitele si získala po celém světě.
Příprava a konzumace tohoto pokrmu je poměrně náročná na přípravu a na čas. A tak se hodí spíše pro sváteční chvíle, při posezení s přáteli nebo při posezení v rodinném kruhu.

Než začneme se samotným “obřadem”, připravíme si velký a prostorný stůl, doprostřed postavíme kotlík s ohřívačem tak, aby na něj všichni strávníci dobře dosáhli.
Kotlíky mohou být keramické, smaltované, z nerez oceli, skleněné, atd. K základní výbavě patří ještě speciální dlouhé vidličky na fondue, které můžeme případně nahradit dlouhými dřevěnými špejlemi.

Fondue je pokrm mnoha podob, z nichž nejznámější je asi sýrové a masové.

Sýrové fondue
– dá se připravovat z jednoho či více druhů tvrdého sýra (ementál, čedar, primátor, eidam, atd.)

Příprava: Kotlík vytřeme česnekem, vlijeme do něj asi 300 ml bílého přírodního vína a na mírném ohni ohříváme. Poté do vína za stálého míchání přidáme asi 400 g najemno nastrouhaného sýra nebo nakrájeného na kostičky a jakmile se roztaví, přidáme trochu škrobové moučky a pár kapek třešňovice (nemusí být). Nakonec ochutíme pepřem, špetkou muškátového oříšku a solí.

Fondue je hotové, když se táhne jako med. Do této směsi se potom namáčejí kousky chleba (jiného pečiva, zelenina a může být i maso předem tepelně upravené) napíchnuté na vidličce.

Masové fondue
– určeno hlavně pro milovníky masa.

Příprava: Maso nakrájené na malé kousky se napíchává na vidličku a vkládá do předem rozpáleného oleje a postupně se tepelně upravuje.
Ohřívání oleje urychlíme tím, že kotlík s olejem postavíme na sporák a chvíli ho nahříváme jako běžný hrnec.

K masu se podávají různé dresinky a pikantní omáčky, tzv. dipy – jogurtové, kečupové, atd. a pečivo.

Nejen maso se takto může upravovat. Pro ty, co maso nejedí nebo co jedí zdravě, se hodí zelenina, jakákoli. Záleží na strávníkovi, co mu chutná. Takto upravená zelenina se též namáčí do různých omáček a podává se k tomu pečivo.

Výhodou tohoto hodování je, že se každý obsluhuje sám a hostitelka se tak plně může věnovat ostatním, aniž by musela odbíhat od stolu.

 

 

 

 

 

   
TÉMATA:
DŮM A BYT