Příprava a konzumace tohoto pokrmu je poměrně náročná na přípravu a na čas. A tak se hodí spíše pro sváteční chvíle, při posezení s přáteli nebo při posezení v rodinném kruhu.
Než začneme se samotným “obřadem”, připravíme si velký a prostorný stůl, doprostřed postavíme kotlík s ohřívačem tak, aby na něj všichni strávníci dobře dosáhli.
Kotlíky mohou být keramické, smaltované, z nerez oceli, skleněné, atd. K základní výbavě patří ještě speciální dlouhé vidličky na fondue, které můžeme případně nahradit dlouhými dřevěnými špejlemi.
Fondue je pokrm mnoha podob, z nichž nejznámější je asi sýrové a masové.
Sýrové fondue
– dá se připravovat z jednoho či více druhů tvrdého sýra (ementál, čedar, primátor, eidam, atd.)
Příprava: Kotlík vytřeme česnekem, vlijeme do něj asi 300 ml bílého přírodního vína a na mírném ohni ohříváme. Poté do vína za stálého míchání přidáme asi 400 g najemno nastrouhaného sýra nebo nakrájeného na kostičky a jakmile se roztaví, přidáme trochu škrobové moučky a pár kapek třešňovice (nemusí být). Nakonec ochutíme pepřem, špetkou muškátového oříšku a solí.
Fondue je hotové, když se táhne jako med. Do této směsi se potom namáčejí kousky chleba (jiného pečiva, zelenina a může být i maso předem tepelně upravené) napíchnuté na vidličce.
Masové fondue
– určeno hlavně pro milovníky masa.
Příprava: Maso nakrájené na malé kousky se napíchává na vidličku a vkládá do předem rozpáleného oleje a postupně se tepelně upravuje.
Ohřívání oleje urychlíme tím, že kotlík s olejem postavíme na sporák a chvíli ho nahříváme jako běžný hrnec.
K masu se podávají různé dresinky a pikantní omáčky, tzv. dipy – jogurtové, kečupové, atd. a pečivo.
Nejen maso se takto může upravovat. Pro ty, co maso nejedí nebo co jedí zdravě, se hodí zelenina, jakákoli. Záleží na strávníkovi, co mu chutná. Takto upravená zelenina se též namáčí do různých omáček a podává se k tomu pečivo.
Výhodou tohoto hodování je, že se každý obsluhuje sám a hostitelka se tak plně může věnovat ostatním, aniž by musela odbíhat od stolu.
Nový komentář
Komentáře
Chybi mi cokoladove fondue
Máme se svojí nej kámoškou krásný zvyk,před Vánoci zpravidla 23.12.se scházíme na vánoční oběd,dáme si dárečky a tak. Zavedli jsme si svou tradici oběda a to právě fondue.Je to moc fajn posedět si u nich
.
Léthé: ba jo, co je to za hospodu, když si nemožeš ani zabékat...
Loni jsme dělali ve fondue masíčko místo štědrovečerní večeře
Fondue mají mí rodiče, je u nich hodně oblíbené
Medved tak slovo trivialni jsem uz leta neslysela naposledy za studii na gymplu od naseho fyzikare... krasa....
Ted k fondue.. miluji to ale priznam se ze syrove ne ne ne ne zato masove a ja k tomu delam ruzne speciality, taky to neohrivame jen na tuku ale taky v normalnim vyvaru uzasny.. obcas tam flaknu vino no proste delam s tim samy psi kusy ale vzdycky to chutna.. uz jsme ho dlouho nedelali.
Ale tady se k tomu chystám už celou tu dobu a ještě nic...
Vzpomínám si,když mě přítel kdysi dávno pozval do jedné děsně snobské restaurace na fondue
. Bohužel se nesetkal u mě moc pozitivní reakcí. Řekla jsem mu,že tu pouze machrují a i to jídlo si musím uvařit sama.Jsem mohla zůstat doma.Chci hotový žvanec na talíř a ne polotovar...a nemohla jsem si tam ani zabéékat
radsi posedim v hospe u dobreho
Mickey: Taky to delame obracene, nejdriv syr, pak tekutinu. Rozhdne doporucuju hodne tucny syr, 30% eidam pulde spatne. Jde dobre blatacke zlato a pak take gouda - vozim si ji z nemecka zatavenou v igelitu asi po 1/4 kile - mozna ji budou mit i u nas v Lidlu nebo Norme. Je to kus syra s voskovou zlutou slupkou.
A videla jsem u osmazene kosticky masa, ktere se potom do syra namacely - ale to je pro opravdu velke hladovce nebo hubenoury
my delame syrove fondue z tech pripravenych smesi, co se prodavaji v obchodech - to je nejlepsi. Nekolikrat jsem to zkousela i rovnou ze syra, ale to se mi nikdy nijak extra nepodarilo. A masove nedelame v oleji ale ve vrouci vode s polivkovym bujonem - neni to tak mastny a vubec to nevadi, protoze to maso je stejne nalozeny a je k tomu spousta omacek.
My máme to klasické fondue...s hořáčkem, ale viděla jsem i prodávat fondue co vypadá jako malý fritovací hrnec.
pajda:
Petique: maso je hotové za chviličku, krájí se na asi tak 1x1 cm a nakládá se předem, aby bylo křehké...
Jak dlouho to trvá, než se to maso udělá. To musí být asi hodně malý kousky. Moc ráda bych to vyzkoušela...
ja delal syrove fondue jen jednou...asi jsem tam dala moc toho muskatoveho orisku nebo co...no proste za staleho michani jsem to lila do zachoda, protoze to se fakt nedalo
snedl hrdinne tri lzice, ja jen jednu
ale ve francii si to dam rada...asi to neumim udelat, ackoliv recept je vlastne uplne trivialni
hanika: tak to jde, myslela jsem víc...
Ježiš, žaludek, já jsem dneska samej překlep
. To bude tim, že už je pátek.
Fondue miluju
, ale nemám moc ráda ten speciální fondue - sýr, protože je v tom bílý víno nebo co a to mi nechutná. Nejlěpší je masový fondue, když si v rozpáleným oleji "namáčíme" kousky masa a pak je jíme s výbornýma omáčkama. To je dobrůtka
. A člověk toho moc nesní, protože jak jí pomalu kvůli čekání na dopečení masa, tak si žalidek stihne uvědomit, že už má dost
.
Žábina: kolem 500,-ale i míň nebo víc záleží jaké chceš,jestli chceš jenom hrnec a vidličky,nebo i mističky a tak
v článku jsem nenašla cenu - kolik takové fondue stojí?
megrin: obojí je príma - my na fondue chodíme do pizzerky a rackletovací gril máme doma...