Vždyť tento servis se stane součástí našich běžných i svátečních dnů po několik, možná i desítek let. A všeobecně známá věta : " Hlavně nerozbijte ten talíř po babičce!", dává tušit, že k nádobí získáváme i jistý vztah. Proto bychom si měli výběr dobře promyslet.
Porcelán:
Přestože poslední dobou stoupla obliba keramických či skleněných jídelních souprav, klasický porcelán zůstává stále nejoblíbenejší materiál pro výrobu jídelních servisů a vyhrává v české rodině již po staletí. Je bezesporu všudypřítomnou součástí každé domácnosti bez ohledu na její zvyklosti, estetické představy ci finanční podmínky.
Velmi kvalitní je anglický, francouzský či německý porcelán, který je k dostání i na našem trhu, přesto se u nás dává nejvíce přednost českým porcelánkám, které nabízejí tradičně prověřenou kvalitu, a tak zahraniční výrobci na našem trhu príliš nebodují. Naopak české výrobky se vyvážejí do celého světa. V posledních letech však přece jen došlo k jistému průlomu. Klasické vzory oživily nápady italských designéru, kteří začali spolupracovat s českými výrobci především na špickových jídelních servisech.
Ve světě je v poslední době zájem především o tzv. praporové mělké talíře, tj. co nejplošší, aby se na ně dala dobře rozložit zeleninová obloha.
Vzory:
Nejčastěji se prodává porcelán zdobený květinovými motivy. Oblibě se těší také puntíky a jako specificky český fenomén přetrvává obliba „cibuláku“. V zahraničí jsou módní tzv. barevné kombinace - mělké talíře mají jiný dekor, často jsou i v jiných barvách než talíře hluboké. Oba však musí spojovat alespoň jeden shodný prvek, jenž celé kombinaci dodá jednotící charakter. V českých zemích je stále ješte poptávka i po tzv. barokním (baculatém a zdobném) stylu, často dekorovaném zlatem.
Nechcete-li se nechat napálit, vybírejte především ze značkového porcelánu. Vedle skutečně kvalitních značek se totiž na našem trhu objevují i nepříliš dobré výrobky z Asie a Rumunska. Zvláště u asijských výrobků se stává, že čajová či kávová konvice nemá kvalitní ucho a při jejím naplnění hrozí nebezpečí odpadnutí.
V posledních letech se také objevila řada malých soukromých dekoračních dílniček, které nakupují bílý porcelán v různých fabrikách a pak ho zdobí. Vytvářejí nesourodé výrobky a mnohdy je tento porcelán díky špatnému vypálení navíc kazový. Bohužel s tímto zbožím se mužeme často setkat i ve velkých nákupních centrech, protože je pro ně cenově výhodný artikl.
Keramika:
V našich domácnostech si již našla své místo i keramika. Kupujeme si jednotlivé keramické kousky, případně celé soupravy. Prodávají se jednak importy z Asie, ale i originální výtvory českých keramiků. Také se stává vyhledávaným artiklem na nejrůznejších trzích. Zde je ovšem třeba dát si dobrý pozor na to, co vlastně kupujeme. I když zde můžeme objevit spoustu kvalitních výrobků jedinečné originality, nelze podceňovat riziko, které u stánkového prodeje existuje.
Nesvědomitý výrobce by totiž (někdy i z neznalosti) mohl použít glazury olovnaté, jež mohou při častém používání poškodit zdraví. Otrava v malých dávkách je sice nenápadná, ale následky pak jsou trvalé, protože se olovo v těle ukládá a teprve za čas dá o sobě vědět.
Při koupi keramického výrobku, z něhož se chystáte jíst nebo pít, proto vyžadujte atest na glazuru.
Klasický jídelní soubor v současnosti obsahuje přibližně 40 prvků (ale může jich být i více), dezertním talířkem počínaje a máslenkou konče. Ideální je, pokud vám to prostorové možnosti dovolí, mít dvě jídelní soupravy.
Jednu dražší, kompletnější pro dny sváteční, kdy ji budete skutečně používat, a ne že ji někde uložíte a vzpomenete si na ni až po letech při stěhování. Pokud však chcete obohatit kouzlo svátečních dnů o pocit z příjemného stolování na pěkně prostřeném stole, je nezbytné pořídit si k tomu i vhodný velký jídelní servis.Ve dnech všedních vám může posloužit, uložený do prosklené skříně, jako dekorace.
Druhý, levnější servis by měl být takového typu, který se lehce doplní, když se jedna jeho část náhodou poškodí či zcela rozbije.
Při nákupu nedáváme pozor jen na kvalitu materiálu, ale vybíráme i podle funkčnosti tvaru. Například talířek pod šálkem by měl být tak velký, aby se na něj dala položit lžička. Konvici je dobré si vyzkoušet alespoň „na nečisto“ a nahnout ji jako při nalévání. Pokud vám z ní nespadne do šálku víčko, je to první dobré znamení. Je rovněž vhodné si představit hladinu tekutiny a sledovat, co asi při větším naklonění udělá. Ideální je, když nám specializovaný prodejce umožní vyzkoušení v praxi, což ovšem v supermarketech nelze. Při nalévání z kvalitně tvarované konvice nám nehrozí pobryndání, proud tekutiny je plynulý, víčko těsní atd. Těch požadavků je celá řada, a tak dříve než za zboží zaplatíme, měli bychom si být naprosto jisti praktickou upotřebitelností všech jednotlivých částí jídelního servisu.
Nádobí versus myčka
V posledních letech se stala nedílnou součástí řady kuchyní myčka nádobí. Způsob mytí je velmi agresivní, stejně tak i mycí prostředky a ne každý porcelán je do myček vhodný. České porcelánky si proto nechaly dělat řadu testů, při nichž velká část výrobků uspěla. Odolávají především vtavné barvy, po jejichž nanesení projde porcelán znovu vysokou teplotou a dekor se vlastně vtaví do glazury. Dnes se takto vytváří asi třetina českého porcelánu a řada špičkových výrobku ze zahraničí. Majitelé myček nádobí by proto měli při koupi žádat porcelán dekorovaný vtavnými barvami. Ale pozor, nedá se zatavovat zlatá a červená barva.
Sváteční zlacený porcelán proto myjte raději ručně, i když při náročných testech český zlacený porcelán ve většině případů obstál a zlato zůstalo neporušené.
Nový komentář
Komentáře
Jsem úplně unešená z jídelních souprav, které jsem našla na prodom.cz. Hlavně jídelní sady Luminarc jsou fakt designovky. Co na to říkáte?
Kompletní servis nemáme ani jeden, tzn. i s polévkovou mísou a tak. Jinak jeden zbytek porcelánového a jeden z bílého skla - ten je obzvláště odolný
Mám porcelánový servis, resp. zbytky porcelánového servisu, mělké ani hluboké talíře už nejsou komplet ... a několik různě přivandrovalých talířů ... Co s tím děláte, když si koupíte nový servis? Jednoduše vyhodíte?
Zatím mám bohužel jen tu keramickou soupravu, a pak jednu sváteční porcelánovou po mužově babičce. Tak snad časem taky pořídíme nějakou i na všední den.
Olka: no právě, když připočítám polévkovou mísu, mísu na maso a na saláty, velké hrnky, moka šálky (ty obvyklé "na kafe" jsou vlastně čajové), kompotové misky...servis po babičce má asi 60 kusů, obyč. co jsme dostala k svatbě jich má naopak 36...
Myslela jsem, že nemám klasický jídelní servis, ale 40 kusů mám: 8 talířů hlubokých, 8 talířů mělkých, 8 talířů desertních, 2 mísy, 6 šálků s 6 podšálky, 1 cukřenku a 1 mlíčenku. Ale to určitě není kompletní servis, mám i spoustu jiného nádobí (např. velké hrnky, konvici, ...)
A navíc stejně netuším, CO vlastně má takový správný servis obsahovat - 40 kousků je podle mě buď moc nebo málo...a podle Gutta-Jarkovského taky
Přidám se - opravdu jsou to zkopírované dva články spojené v jeden... schválně se podívejte - jeden je http://www.tvujdum.cz/clanek.asp?i=1686 a druhý (teda vlastně tady to jím začíná http://www.tvujdum.cz/clanek.asp?i=1685