Shánění bílých vajíček je sisyfovská práce. Obzvlášť na Jižní Moravě. Když se zeptáte, kam všechna bílá vajíčka mizí, dozvíte se, že do ciziny. Nemizí tam ovšem jako kulinářská lahůdka, ale vycestují pečlivě zabalená v podobě miniaturních klenotů - kraslic. Jednou z takových vesnic, kde mají spousty bílých (nebo spíše malovaných) vajíček, jsou i Borkovany, nádherná vesnice, ležící v Dyjskosvrateckém úvalu.

V létě se zde pořádá folkový festival "Borkovanské kulturní léto", kterého se účastní známí představitelé této hudby.

Na podzim je v Borkovanech tradičně výstava vín.

To nejdůležitejší se ale odehrává po celý rok. Je to výroba kraslic, které se v dnešní době vyváží i do Ameriky. Vznikají v každé chalupě pod rukama žen, dívek, ale i docela malých děvčátek. Odborně popsáno - k jejich výrobě se používá metoda gravírování. Do tmavého podkladu se vyrývají světlé čárky, linky a plošky. V dnešní době se už dělají i kraslice vícebarevné, které se barví postupně.

Jednoduché vyškrabávané kraslice si můžeme pořídit i doma. Potřebujeme k tomu vajíčko, anilinové barvy a štetec. To jsou pomůcky pro vyvoření podkladu - nejlépe černého nebo tmavě modrého. Je jasné, že techniku budeme zkoušet na vejci vyfouknutém, po natření skořápky anilinovou barvou by už obsah nebyl poživatelný. A po zaschnutí barvy můžeme vzít ostrý předmět a začít škrábat. V Borkovanech používají nejčastěji tříhranný pilník, často upravený zalomením a přibroušený. Doma ovšem nebudeme pořizovat žádné speciality - odlamovacím nožem to jde také. Krátké čárky vytvářejí nejrůznější vzory - pásky, lístečky, srdíčka. Pokud vajíčko přepásáme po délce, dostaneme vzor půlkový. Několik pruhů napříč označujeme jako bečičkové a tak bychom mohli pokračovat. Fantazii se meze nekladou. Pokud jste chtěli mít kraslici opravdu "tradiční" i s nějakým nápisem, tak tohle je vhodná technika pro napsání čehokoliv, jen je pro začátečníka dobře si nápis nebo i básničku na vajíčku předepsat.

Pokud chcete vyškrábat klasické vařené vajíčko, i to je možné - obarvíte jej v barvách z obchodu, určených k barvení vajec, a pak škrábete stejně jako v prvním případě. Je ovšem nutné si dát pozor, aby vajíčko nebylo sebemíň naprasklé, protože takové zcela jistě při "rejsování" proškrábnete.

     
Reklama