Zní to krásně staročesky, že? Přitom je to docela „obyčejné“ nádobíčko na klíčení luštěnin a obilovin. Klíčky obsahují spoustu vitamínů a minerálních látek, které jsou zvláště teď v předjaří našemu tělu prospěšné. Hodí se k přímé konzumaci, ale i jako doplněk do salátů.
Klíčky se dají koupit v obchodech, ale jsou zbytečně předražené a můžou obsahovat různé plísně, takže lepší a bezpečnější budou ty, které si vypěstujete sami doma.
Jak si klíčky vypěstovat?
Některá semena, třeba řeřichy, vyklíčí snadno na vlhké vatě nebo buničině, jiné jako hrách, čočka nebo fazole můžou vyklíčit v obyčejné porcelánové misce, kterou přikryjeme utěrkou a pokličkou. Mnohem estetičtější a jednodušší je ale sada misek ke klíčení přímo vyrobená, které se říká „klíčidelnice“.
Klíčidelnice se skládá ze třech misek a pokličky. Jedna (spodní) miska je klasická, dvě jsou jako sítko děravé, navrch je poklička.
Klíčidelnice je vyrobená z glazované karamiky
Postup
Plody, zrna či semena ponoříme na chvilku do vody. Hrách nebo fazole tam nechte třeba i den. Pak je rozdělte na polovinu, přesypte do misek s otvory a propláchněte čistou vodou. Spodní misku naplňte vodou a celé to seskládejte na sebe. Úplně navrch přiklopte pokličku a nechte v místnosti s pokojovou teplotou „pracovat“.
Pokuste si vzpomenout a čas od času klíčky zkontrolujte a propláchněte čistou vodou.
Přibližně pátý den jsou naklíčené luštěniny připraveny ke konzumaci.
Spotřebujte klíčky nejpozději do 2 dnů a skladujte v lednici.
Dobrou, zdravou chuť!
Zdroj: Fler.cz/hrncir
Nový komentář
Komentáře
rendac — #9 já taky ne
tak to jsem neznala
knihovna — #6 stačí jakákoliv skleněná, nebo porcelánová miska. A na propláchnutí jakýkoliv cedník, co je doma. Nejprve na 1 den namočit semínka do vody. Pak slít přes cedník, propláchnout čistou studenou vodou a již bez vody vrátit zpět do misky. Takhle to dělat 2x denně tak dlouho, dokud nenarostou klíčky požadované délky. Obvykle za 1-3 dny, podle teploty v kuchyni. A hlavně to nedělat s fazolemi, pokud se potom teda nenechají přejít varem. Po syrových fazolích je docela silné bolení hlavy a břicha. Prostě jsou opravdu za syrova mírně jedovaté a tudíš nepoživatelné.
Přijde mi to malý. Další krám do baráku.
Myslím, že by se dal použít i čajový hrnek s porcelánovým sítkem nebo jen to sítko s miskou či talířkem.
Trefa:jedine rerichu davam klicit,u nas by mi to nikdo nejedl.
trochu nebezpečná je rada nechávat naklíčit fazole. Ty jsou, mimo munga, všechny v syrovém stavu jedovaté. A pokud chcete fazole vařit, tak je stačí namočit přes noc v jakékoliv nádobě, třeba v hrnci, ve kterém se pak budou vařit.
Je krásná jen mi přijde malá, taky klíčíme, klíčidelnici mám skleněnou.
Tedy, to je krása. Klíčky používám hojně, pěstuju sama doma. Netušila jsem, že něco takového existuje. Keramiku miluju
Klíčit dávam jedině řeřichu