Podle starých řeckých lekařů je med všelék, který projasňuje mysl a prodlužuje život. Nákup medu od prověřeného včelaře je zárukou vysoké kvality medu. Dobrý včelař má zdravé včely, o které se správně stará, med zpracovává správným způsobem, také jej správně skladuje a důležité je samozřejmě také dodržování zásad hygieny.

Mám štěstí, že dobrých včelařů je v mém okolí poměrně hodně. Od jednoho z nich, pana Juráně ze Skaličky, bereme med pravidelně už delší dobu. V nabídce má medy lipové, řepkové, květové, malinové, smíšené i medovicové. Nabídka medů závisí na ročním období, na tom, jaké rostliny zrovna venku kvetou.

„Řada lidí dává přednost medu lesnímu a myslí si, že čím tmavší med, tím kvalitnější. Není to však pravda, každý med - květový i lesní - má své přednosti. Ten květový pochází především z léčivých rostlin, a proto je velice ceněný jako přírodní lék. Lesní med naopak obsahuje více minerálních látek a stopových prvků. Třetí ze základního výběru medů je med smíšený, který částečně pochází z lesních rostlin a částečně z léčivých květin,“říká Jaroslav Juráň.

Jak si tedy vybrat ten správný med?

„Určitě vybírejte med u českých včelařů, nejlépe u těch, které znáte a víte, jak pracují. Určitým vodítkem jsou certifikáty o kvalitě medu, kdy med prochází pravidelně přísnými zkouškami. Med, který koupíte v supermarketech, často nebývá kvalitní, bývají do něj přimíchávány nejrůznější sirupy a konzervanty, což snižuje kvalitu medu.“

med

Druh medu vybírejte podle chuti. Nejlepší je pořídit si med květový i medovicový (lesní) či smíšený a ty střídat, případně používat dohromady. Další druhy medu jsou na výběr podle „nabídky rostlin“, která je zrovna na loukách. Můžeme tak ochutnat med akátový, lipový (je výborný při potížích horních cest dýchacích), řepkový, malinový... Každý z nich má svou typickou barvu, chuť i vůni. Některý zůstává dlouho tekutý, jiné brzy zkrystalizují.

A jak je to vlastně s krystalickým (ztuhnutým) medem?

„Mezi lidmi panuje názor, že když vám med ztuhne, zkrystalizuje, je nekvalitní a ztrácí své léčivé vlastnosti. Opak je však pravdou. Krystalizace je přirozená vlastnost, jen záleží na druhu medu, jak brzy se to stane. Naopak med, který vám zůstane příliš dlouho v tekutém stavu, v sobě má pravděpodobně další přidané látky, které už narušují kvalitu medu,“ radí pan Juráň a zároveň dodává tip, jak na krystalický med.

„Do tekutého stavu můžete med uvést pomalým zahříváním, třeba ve vodní lázni. Med se však nesmí zahřát na vyšší teplotu, než je 50 °C, protože tím se ničí některé hodnotné látky, které med obsahuje. Doma se nám osvědčilo dát med na ústřední topení, přikrýt ho utěrkou a nechat přes noc.“

Sklenice včelího medu - půl lékárny doma

Pravidelné používání medu velice prospívá lidskému organismu. Podle výzkumů lékařských studií pravidelné užívání medu v malých dávkách upevňuje naše zdraví a posiluje imunitu. Příznivě ovlivňuje krevní oběh, vyživuje srdce a obsahuje látky tvořící kosti. Je v něm spousta vitaminů.

úly pana Juráně

Kdy je vhodné použít med?

  • Po různých nemocích. Med pomáhá regenerovat organismus a dodat ztracenou energii.
  • Při žaludečních vředech se doporučuje užívat 1 lžičku denně na lačný žaludek.
  • Při zánětech horních cest dýchacích medem sladíme čaj.
  • Při nespavosti vypít teplé mléko s medem před spaním.
  • Uklidňuje nervy - lžíci medu ráno a lžíci medu večer před spaním.
  • Při pálení žáhy můžete použít med místo sody.
  • Při poruchách trávení, při problémech s plynatostí - med uklidňuje žaludek, upravuje trávení.
  • V těhotenství med pomáhá vyživovat jak matku, tak plod.
  • Pro děti v každém věku!

Tento týden jsme ve Vaření s medem také připravovali různé druhy marinád a pomáhal nám ve spojení se zázvorem.

Na fotkách vidíte med od pana Juráně a jeho včelí úly.

Zdravé mlsání přeje elly.

TÉMATA:
MLSÁNÍ