Oves patří mezi nejzdravější obiloviny vůbec. Nespornou výhodou je i skutečnost, že jde o velmi nenáročnou plodinu nevyžadující žádnou speciální péči. Jeho pozitivní vliv na zdraví a variabilita kuchyňských úprav z něj dělají superpotravinu, jak se současným jazykem nazývají zvlášť zdravé produkty.

ov.jpg
Foto: Shutterstock

Oves se do Evropy dostal jako plevelná rostlina

Oves původně pochází z oblastí střední Asie. Odtud jej do Evropy přinesly pravděpodobně kočovné slovanské národy, nikoli však jako hlavní plodinu, ale „omylem“ jako plevel mezi ječmenem a pšenicí. Plodina se díky své nenáročnosti na pěstování stala brzy velmi populární zejména na severu kontinentu, v neúrodných kamenitých oblastech, kde se málokteré rostlině daří. Ohromně žádaný se oves stal ve Skotsku, a právě Skotové jsou těmi, kdo za značnou popularitou ovesných vloček stojí; jejich výrobě se věnují už od 15. století.

Některé národy, především ale Skotové, konzumují ovesné vločky na mnoho způsobů, a zdaleka nejen na sladko. Z ovsa nevyrábějí jen vločky, ovesná zrna také různě nakládají a nechávají kvasit. Následně si mohou pochutnat třeba na pudinku z ovesného kvasu nebo na slané ovesné kaši s vejcem a sýrem. Fantazii se meze nekladou, protože využití ovsa a ovesných vloček je široké.

Existuje řada druhů (nejen) obilných vloček

Výroba ovesných vloček není zvlášť složitá. Ovesná jádra je potřeba nejprve spařit a poté naplocho rozlisovat pomocí speciálních kovových válců. Je-li třeba vyrobit zvlášť jemné vločky, nařežou se jádra ještě před válcováním na velmi drobné kousky, tzv. ovesnou krupici. V nabídce obchodů můžete najít také instantní vločky, které se vyrábějí z ovesné mouky.

V rámci zdravé výživy se lze setkat ještě s jinými druhy vloček. Svůj jídelníček tak můžete kromě ovesných obohatit také o pohankové, špaldové, žitné, jáhlové, kukuřičné, ječné, pšeničné nebo rýžové vločky.

Ovesné vločky jsou mimořádně výživné

Ovesné vločky patří mezi celozrnné potraviny, běžně používané k přípravě snídaňových kaší. To však ani u nás není jediný způsob využití; vločky lez přidávat do nejrůznějších těst, ideální jsou k zahušťování smoothie a dalších koktejlů, uvařit z nich můžete třeba polévku, vyrobit domácí ovesnou tyčinku, upéct ovesné lívance, nebo je přidat do různých nákypů. Jde o zdraví prospěšnou, dobře dostupnou a finančně přátelskou potravinu.

62b18f68dbfafobrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Nutričně jsou ovesné vločky skvěle vyvážené. Platí za kvalitní zdroj sacharidů a vlákniny, obsahují beta glukany, přirozeně se vyskytující polysacharidy s pozitivním efektem na imunitní systém. Jsou také dobrým zdrojem vysoce hodnotných bílkovin s vyváženým poměrem esenciálních aminokyselin. Ovesné vločky jsou nabité i řadou důležitých vitaminů a minerálních látek a jsou přirozeně bezlepkové.

Půl šálku ovesných vloček (cca 80 g) průměrně obsahuje:

  • mangan: 64 % doporučené denní dávky
  • fosfor: 13 % doporučené denní dávky
  • hořčík: 13 % doporučené denní dávky
  • měď: 18 % doporučené denní dávky
  • železo: 9,5 % doporučené denní dávky
  • zinek: 13,5 % doporučené denní dávky
  • kyselina listová: 3,2 % doporučené denní dávky
  • vitamín B1 (thiamin): 15,5 % doporučené denní dávky
  • vitamin B5 (kyselina pantotenová): 9,1 % doporučené denní dávky
  • menší množství vápníku, draslíku, vitaminů B6 a B3
1 šálek ovesných vloček obsahuje průměrně 51 gramů sacharidů, 13 gramů bílkovin, 5 gramů tuku a 8 gramů vlákniny. Tato porce má přibližně 300 kalorií.

Ovesné vločky mají řadu zdravotních benefitů

  1. Jsou lehce stravitelné a navozují dlouhodobý pocit sytosti (jsou tedy vhodné i v rámci redukčního jídelníčku).
  2. Mají vysoký obsah lehce rozpustné vlákniny, která reguluje cholesterol a glukózu v krvi (jsou tedy vhodné také pro diabetiky).
  3. Pomáhají snižovat krevní tlak a celkově mají dobrý účinek na kardiovaskulární systém.
  4. Blahodárně působí na nervovou soustavu.
  5. Posilují imunitní systém a celkovou kondici.
  6. Tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy.
Ovesné vločky lze využít také vně, například k výrobě výživné pleťové masky. Hrst ovesných vloček přelijte trochou vroucí vody tak, aby vločky byly bohatě ponořené a mohly ještě bobtnat. Nechte pár minut odstát, poté vmíchejte tekutý med a uhlaďte do kompaktní pasty. Následně naneste na obličej, nechte 15–20 minut působit, poté setřete a opláchněte vlažnou vodou. Pleť bude pružná a vyživená.

Čtěte také:

Zdroje: healthline.com, everydayhealth.comhealthiersteps.comwikipedia.org