im.jpg
Foto: Shutterstock

Známe je všichni: rady o tom, jak žít zdravěji. Více pohybu, méně chemie nejenom v potravinách, dostatek spánku, čas pro sebe… Teorie je hezká věc, často ale těžko proveditelná v praxi. Přesto existují způsoby, jak alespoň zčásti pomoci tělu od extrémního tlaku a dostat ho do lepší kondice. Nemusíte si zrovna denně připravovat zeleninová smoothie, běhat desítky kilometrů týdně a večeřet salát. Není ani potřeba doplňovat běžnou stravu o vitaminové preparáty z lékárny nebo držet detox. Stačí se jen trochu zamyslet nad tím, co si dáváte na talíř.

Poslední desetiletí dochází k silnému nadužívání průmyslově vyráběných antibiotik se všemi nežádoucími dopady na lidstvo i přírodu. Pomoc však nemusíme vždy hledat v ordinacích lékařů.

Potravin, které vám udělají dobře, a přitom nezruinují váš rodinný rozpočet, je celá řada. Patří sem ty nejobyčejnější plodiny, které dobře znali naši předci, protože bývaly běžnou součástí jejich jídelníčků. Dnes se na ně – snad pro jejich obyčejnost – často zapomíná. Je to škoda, protože právě tady platí, že v jednoduchosti je krása, doplněná ještě o zdraví. Některé z nich vám představíme, konkrétně ty, které mají antibiotický a protizánětlivý účinek. Jsou i skvělou prevencí onemocnění a přirozeným způsobem posilují imunitu.

Cibule

c1.jpgCibule patří k těm nejobyčejnějším potravinám. Je běžnou součástí téměř každé domácnosti, a právě tak se na ni často díváme. Přitom jde o malý zázrak přírody s mnoha pozitivními účinky na lidské zdraví. Tepelnou úpravou se velká část účinných látek vytrácí, proto je lepší konzumovat cibuli syrovou. Cibule obsahuje allicin, éterický olej, velmi účinný proti respiračním onemocněním. Rozpouští hleny v dýchacích cestách, usnadňuje vykašlávání a šťáva z ní působí silně dezinfekčně. Dobrou službu udělá třeba při štípnutí hmyzem nebo drobném poranění. Při pravidelné konzumaci je účinná také proti vnitřním parazitům v těle.

Česnek

c2.jpgČesnek má s cibulí příbuzný nejen blahodárný allicin, ale také svou zdánlivou obyčejnost. Přitom nad mnohé (dnes moderní) potraviny vyniká pro své regenerační účinky na lidské zdraví. O jeho mimořádnosti v rámci přírodní medicíny věděli už naši předkové a hojně jej využívali. Nejlepší je česnek čerstvý a z lokálních zdrojů. Česnek výrazným způsobem posiluje imunitu, pomáhá při chřipce, nachlazení i bolestech v krku. Pomáhá léčit infekce močových cest a ledvin. Účinný je také zevně: likviduje plísně, opary nebo bradavice, „vytáhne“ zánět z ucha. Problémem může být jeho silná aromatičnost.

Vyrobte si doma česnekovou pastu. Bude se hodit jak do kuchyně, tak jako první pomoc při nachlazení. Příprava je jednoduchá, stačí rozmixovat oloupané stroužky česneku spolu s trochou olivového oleje. Přendejte do sklenice, dobře uzavřete a uchovávejte v chladničce.

Zázvor

c3.jpgZázvor patří mezi významné prvky lidového léčitelství. K léčení i jako oblíbené koření lehce exotické chuti se využívá oddenek, zásobní část rostliny vzniklá přeměnou stonku na tzv. podzemní stonek. Pro zázvor je typická ostrá štiplavá chuť, kterou způsobuje chemická látka gingerol. Ten a zázvorové silice mají silné antibakteriální a protizánětlivé účinky. Éterické oleje uvolňují dýchací cesty a čaj z čerstvě nakrájeného zázvoru mírní nachlazení. Zázvorové obklady zase pomáhají při bolestech v krku a zahlenění.

Zázvor lze zařadit do skupiny tzv. "brain food“, tedy potravin povzbuzujících mozkovou činnost, především soustředění a paměť. Kromě toho se zázvor považuje i za potravinu snižující riziko vzniku Alzheimerovy choroby a roztroušené sklerózy.

Křen

c4.jpgTaké křen patří do podobné skupiny jako cibule, česnek nebo zázvor a hojně se využívá v rámci přírodní medicíny. Obsahuje vysoké množství aromatických prchavých látek, které ničí viry a bakterie. Jeho součástí je i látka lysozym, přírodní antibakteriální enzym, který umocňuje léčivé účinky rostliny. Křen díky vysokému množství vitaminu C působí jako prevence onemocnění, skvělý je také během samotné léčby. Uvolňuje dýchací cesty, rozpouští hlen a jako podpůrný léčivý prostředek pomáhá při bolestech v krku během anginy a zánětů mandlí. Křen také obnovuje střevní mikroflóru a celkově revitalizuje organismus.

Med

c5.jpgMed nejen že skvěle chutná, ale i léčí. Jde o tradiční přírodní léčivo vhodné i pro kombinaci s dalšími. Smícháte-li med s cibulí, zázvorem nebo kurkumou, léčebný efekt znásobíte. Opravdovým skvostem mezi medy je manukový med. Jde o velmi specifický druh medu s certifikátem, a bývá doporučován k léčebným účelům. Má silné antibiotické a antimykotické účinky a při užívání klasických antibiotik dokáže zvýšit jejich účinnost.

Použijete-li med klasicky do čaje, dbejte na to, aby nápoj v okamžiku, kdy jej přidáte, nebyl horký. Při teplotách nad 50 stupňů se blahodárný účinek medu na zdraví vytrácí.

Tea tree olej

c6.jpgTea tree olej je známý a často využívaný pro své dezinfekční, antibakteriální a protiplísňové účinky. Hojně bývá využíván k lokální léčbě drobných ran, štípanců, plísní či oparů. Vhodný je (silně naředěný) k inhalaci či kloktání při bolestech v krku a nastuzení. Jeho využití je všestranné a efektivní.



Kurkuma

c7.jpgKurkuma (indický šafrán) je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého. Po staletí se využívá jak v kuchyni, tak v rámci tradiční čínské medicíny a ajurvédy. Obsahuje asi 5 % éterických olejů, velmi efektivně léčí infekce a má výrazné antibakteriální a protizánětlivé účinky.

Foto: Shutterstock

Reklama