Nevýhodou dřívějších tlakových hrnců neboli "papiňáků" byl především jednoduchý mechanismus s pouhou jednou pojistkou. Proto nebyly nehody s papiňákem žádnou vzácností.
Jak to funguje?
Tlakový hrnec vynalezl v roce 1679 francouzský vědec Denis Papin (podle něj také jeho lidový název). První tlakový hrnec měl těsně přiléhající poklici, díky které mohl uvnitř hrnce vzniknout vysoký tlak. Tak bylo možné vařit vodu v hrnci při vyšší teplotě než je 100 °C, jak je tomu v normálním hrnci.
Dnešní trh nabízí více druhů tlakových hrnců od mnoha výrobců. Jsou ale určité podmínky, které by měl nabízený tlakový hrnec splňovat, především proto, aby manipulace s ním neohrozila vaše zdraví.
Tlakové hrnce jsou vybaveny několika pojistkami, pojistkou proti otevření pod tlakem, bezpečnostní těsnění, tepelná pojistka...atd.
Kvalitní tlakový hrnec je vyrobený z ušlechtilé nerezavějící oceli vysoké kvality. Samozřejmostí je sendvičové dno, které bývá i trojvrstvé. Předejdete tak připalování pokrmu, který za dobu varu nemůžete promíchat.
Může se stát, že některý z výrobků není vhodný pro všechny typy varných desek. Sledujte proto pečlivě návod k použití a informace na krabici výrobku.
Některé tlakové hrnce mají výhodnou možnost zvolit si ze dvou rozdílných tlaků. Jeden se používá při vaření zeleniny nebo ovoce, kdy chceme zachovat vitaminy, ten druhý pro vaření masa.
Výhodným pomocníkem je také elektronický časovač.
Proč používat tlakový hrnec?
Potraviny jsou v něm mnohem dříve připraveny než klasickým způsobem. To přináší úsporu energie i času.
Potraviny mají mnohem lepší chuť než vařené klasickým způsobem.
Cena
Cena závisí na objemu hrnce, na kvalitě materiálu či na značce výrobku. Pohybuje se od 1 000 Kč až třeba do 5 000 Kč.
Nový komentář
Komentáře
mám
Anouk — #24 taky jsem si to myslela, ale tetičce bouchnul
Jeremi — #32 tak to se da ja tak varim papinaku se bojim
Beaute: Když já polévku nevařím
Blue: Skoč do zdi...
Taková hovězí polévka nebo hovězí gulášek se bez papiňáku snad ani uvařit nedají.
Dostala jsem takovou papiňákovou sadu, je tam jeden 5ti l hrnec, jeden 3l hrnec a k tomu jedna tlaková a jedna normální poklice asi za 2.000,-. Dělám v něm celkem často, nedovedu si představit guláš nebo vbývar bez něj. Jen jednou mi z toho utekl hrách, ale to proto, že jsem byla netrpělivá a chtěla se kouknout předčasně /vařila jsem v něm prvně/.
Suzanne:Já už ani jinak brambory vařit neumím,a když se přidá trošku mletého kmínu,nemá to konkurenci.A rýže z papiňáku se může jíst samotná.
V papiňáku se báječně vaří brambory - střední kousky 11min. od začátku syčení.
Ty staré maďarské papiňáky jsou hliníkové. V poslední době se v tom vařit nedoporučuje. V prodeji jsou teď samé nerezové, možná i nějaké smaltované.
Momentálně jsem bez papiňáku
..loni jsem si ho konečně rozhodnula koupit a 3x v vaření v pohodě, bohužel napočtvrté už se nepodařilo ho natlakovat..kde byla chyba nevím
..šunt to nebyl (stál přes dva tisíce)..takže jsem ho vrátila a od té doby zase nemám nic.
Při mé skleroze nechtějte znát značku, nevím..ale vypadal podobně jako ten v článku s jednou rukojetí.
Čím to mohlo být????????
... pardon, melo tam byt, ze VYBUCHNOUT snad ani nemuze ...
Take si myslim, ze KVALITNI papinak (coz ten za 500 asi nebude
) pri spravne manipulaci (ta vec ma navod
) snad ani nemuze ... Navic zelenina je z nej zdravejsi, jelikoz pri zahrivaci fazi z hrnce unikne znacne mnozstvi kysliku, ktery nici vitaminy
.
Meander: Také jsem sdílela tvůj názor. Jako malá jsem byla svědkem toho jak mamce bouchl v kuchyni, tak jsem si vypěstovala fobii. Ale teĎ bydlíme sami a máme
Tzn že častěji vařím. A už mě v poslední době vážně štve, jak tu 2 hodiny paří polívka. Takže asi tlakáč koupím.
Sunny: Díky za článek
Doma jsme používali papiňák propašovaný z NDR,já jsem pár let měla maďarský,ale asi 10 let se bez něho obejdu.To je stroj,před kterým mám respekt a raději se mu vyhnu.
I kdyby byl ze zlata, je to pekelný stroj a usiluje mi o život!
papinak vari rychle, ale vzhledem k tomu, ze maso jime velmi zridka a kdyz uz tak bile nebo ryby, tak je u nas v provozu spis vyjimecne...a ma jedu zasadni nevyhodu...diky skosenym stenam ho neni mycka schopna dobre umyt, takze ho pak dycky jeste premyvam
Meander:
2x zatáhnu a je po estékáčku
já a ďábelský vynález pana Papina se moc nemilujem,jídlo z nej mi nechutná,ale uznávám že je to vynikající pomocník pro někoho kdo má málo času
bez papinaku ani ranu
co jsme videla explodovat papinuv hrnec a nasledne opareni polivkou, tak takovy "kram"
do bytu nechci...