Římský hrnec není v kulinářském světě žádnou novinkou. Pochází z jižní Evropy, kde je používaný už dlouhou dobu, a právě tady je taky nejrozšířenější.
Je vyroben z pálené hlíny, která je zvenčí neglazovaná. Zevnitř je glazovaná pouze nádoba, poklice je neglazovaná z obou stran. Existují i hrnce, kde glazuru nenajdete vůbec.
Díky pálené neglazované hlíně má vždy výraznou terakotovou barvu. Bývá kulatý nebo oválný, vždycky v sadě s poklicí. Zvenčí je hrnec zdoben plastickými motivy zvířat, květin, zeleniny, ovoce.
Hlavní výhoda římského hrnce spočívá v tom, že pokrmy, které v něm připravujete, se vlastně dusí v páře, bez tuku, takže zdravě. Navíc v pokrmu zůstavají zachovány téměř všechny cenné vitaminy a minerály.
Před prvním použitím hrnec i s poklicí namočíte asi na 20 minut (podle návodu na vašem hrnci) do horké vody. Před dalšími už stačí jen namočit poklici do studené vody asi na tři minuty. Pokud máte ten typ hrnce, který nemá glazuru ani na nádobě, namočí před každým použitím nejen poklici, ale i nádobu.
Namočením se zatáhnou póry na hrnci a vy se můžete pustit do vkládání surovin.
V římském hrnci můžeme připravovat cokoliv, co jsme zvyklí dusit, péct i zapékat. Všechno bez použití tuku a další vody. Takže vložíme maso (kuře, vepřové, uzené...), zeleninu, brambory, těstoviny, rýži ... prostě všechno co nás napadne. Okořeníme a osolíme podle chuti. Přiklopíme poklicí a dáme do studené trouby, na nejnižší patro.
Maso máte při teplotě asi 220 °C upečené za 1,5 až 2 hodiny. Kuře asi za hodinu. Brambory, které jen posolíte a popřípadě okořeníte jsou "uvařené" taky za hodinu.
Hrnec je dost hezký na to, abyste v něm servírovali pokrmy přímo na stole. Navíc v něm jídlo vydrží velice dlouho teplé.
Po použítí hrnec vyčistíme teplou vodou a houbičkou. Nepoužíváme na něj nikdy saponáty, ani čistící písek. Pokud jej chcete mít v myčce, používejte rychlý a šetrný program.
Římský hrnec je křehký, a proto si musíme dávat pozor především na prudké změny
Při vyjmutí z trouby hrnec nepokládáme na studenou podložku. Všechny tyto věci by mohly způsobit praknutí hrnce. Samozřejmě dáváme pozor i na to, abychom římským hrncem zbytečně neklepali a nikam nenaráželi.
Římský hrnec dnes seženete nejen v domácích potřebách, ale i v supermarketech. Ceny se liší podle objemu hrnce. Větší, které mají okolo 4 litrů a vejde se do nich asi 6 porcí, se cenově pohybují kolem šesti set korun. Menší, na dvě až tři porce, stojí něco kolem tří set korun.
Odborné informace čerpány z www.kuchyne.cz .
Příjemné a zdravé pečení v římském hrnci přeje
Nový komentář
Komentáře
ak je pre teba vo svojom veku "stara vrana", pak budes naozaj daky maly uhrovity pacrev, co este neobjavil caro onanie
boze, ty si kokot
najprv nieco napisas a pak sa za to hanbis a pisas, ze to napisal niekto iny?
A o co ti ide? Preco mas taku nutkavu potrebu vnutit jej, ze nema kozy, ked len ona vie, co na hrudi ma? Chces urazat? A nevadi ti, ze tuna sa ludia imbecilnymi uchylmi urazat nedaju a ze sa ti iba smeju?
Podla tvojich prispevkov mas mentalitu desatrocneho trulka, preco sa miesas medzi dospele zeny? Nemas vyjasneny postoj k vlastnej sexualite?
Preco vnucujes, ze sa jej za americke dolare pozries na klitoris? Co ti zadarmo ziadna neda?
Kym si si nevsimol, nikoho nezaujmas. Mal by si si najst babu a poriadne si dat do tela. Naozaj sa ti to tlaci na mozog...
sebezpyt nevyskákanýho ptáka
aninas: viď?
on se chudák hrnec nejspíš taky nestačí divit
jak se má pejsek?
copak mu za to dáváš?
arkan50: no, to jsme teda vytočený
No nestacim koukat, co takovy hrnec staci navarit
arkan50:
to sa ti macka presla cez klavesnicu?
Mojko, bez sa vyspat, mas dost. A uzivaj pravidelne lieky, vies, ze si chory
A pridi nas zasa potesit svojou pritomnostou, si skvely zabavac
arkan50: dobrou noc
a nezlob pana doktora, zlatíčko, nebo půjdeš zase na samotku. A víš, jak se ti tam nelíbí
.
A nie si ty tiez ten slavny obdivovatel nasej Evy_Fl?
vivian: ani v nejmenším
nepochopila jsem tvůj vzkaz jako útok proti sobě, pochopila jsem jak jsi to myslela
Dašenka, jenže nádobí Zepter je nesrovnatelně dražší
sunnynka: svině ze všech nejsvinutější
nezlob se, jestli se tě to dotklo
medved: vepřové máš upečené za necelou hodinku a půl. Bez tuku, bez vody, bez podlévání. To mi nepřijde tak dlouho
Vivian:
harpyje
Nebo snad harpIje?
boha, zasa jeden psychopat tuto dostava daky zachvat agresivity, Vivian, nic si nerob z kokota
Oni nanho zriadenci pridu a bude mat zarazeny internet, za to, ze nedodrzuje liecebny rezim a neuziva lieky
Arkan, pojdes do klietky
arkan50: pane arkáne, máte-li nějaký osobní problém, prosím, vyřešte si jej někde v ústraní, na vaše psychopatické výlevy tady není nikdo zvědav.
arkan50: omyl
depku nemám, dvakrát vdaná nejsem, 24 mi není... špatně si vedeš záznamy, drahoušku
My sice rimsky hrnec nemame, ale mame takove misky s poklickou na jednu porci, jsou glazovane, nenamaci se a v podstate prace je s nimi stejna jako s rimskym hrncem. Da se tam dat vsechno, a dusi se v troube asi tak hodinu. Pak kazdy dostane na stul svuj hrnicek a vypada to i efektne. Toto pochazi z Ruska, ja tomu rikam dusicky, protoze mi to pripada jako vodnikovy hrnicky s poklickou. Jidlo v nich udelane je fakt dobre a hlavne diky tomu, ze je bez tuku, tak dietni.
Vivian nechtěla jsem říct, že na mě útočíš
Jen mi to přijde fakt zajímavé, protože já na jiné ženské weby taky nechodím
Na tiscali.cz jsem nebyla snad nikdy
A konkrétně informace ke kuchyňským tématům čerpám téměř vždycky z www.kuchyne.cz
asi mají holky pravdu, že když jde o web pro ženy, tak se opravdu pořád mele to samé nádobí, děti, kuchyňské přístroje, recepty a jiné ženské záležitosti. A když čteš více webů pro ženy, tak ti asi přijde, že se to pořád opakuje
Tak teda ještě k tomu mýmu prvnímu příspěvku - já jsem na tebe, sunnynko, nechtěla nijak útočit, jako že se opičíš a opisuješ články. Tak to myšleno nebylo.
Chtěla jsem jen říct, že mě zaráží, že na spoustě webů (hlavně webů pro ženy), kam chodím, se objevuje velké množství podobných článků. Někdy to může být tím, že jde o komerční články, které zadavatel umístí současně na víc stránek. Ale u nekomerčních článků na stejné téma mě to prostě překvapuje, proto jsem se tady nad tím pozastavila.
Někdo se ptal - o tom římském hrnci jsem četla konkrétně na tiscali.cz