kolac.jpg (161 KB)

Kousek dnešního dezertu vás opravdu nadchne. Lehký, svěží, voňavý a moc chutný. Jako bonus je, že v něm není ani špetka lepku. Je připravený z té nejlepší ricotty Gran Moravia.

Zajímavou chuť mu dá pomerančový likér a čerstvá bazalka. Vyzkoušejte, budete nadšení.

DSC_0138.jpg (84 KB)

Suroviny

  • 500 g ricotty 
  • 4 celá vejce
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 4 lžíce likéru Cointreau
  • kůra z 1 pomeranče
  • šťáva z 1 pomeranče
  • vrchovatá hrst najemno nasekané bazalky
  • kousek másla na vymazání formy
  • 3 lžíce třtinového cukru na vysypání formy

DSC_0149.jpg (113 KB)

Troubu si předehřejte na 180 °C.

Nízkou kulatou koláčovou formu o průměru cca 26 cm si vymažte máslem a vysypejte třtinovým cukrem.

DSC_0159.jpg (113 KB)

Dobře okapanou ricottu dejte do mísy kuchyňského robota. Nasaďte šlehací metlu a šlehejte dokud nebude ricotta krémová.

Začněte po jednom přidávat vejce. Šlehejte, dokud se nespojí s ricottou. Stírejte strany, aby se pěkně prošlehal celý obsah mísy. Po jedné lžíci přidávejte také třtinový cukr. 

DSC_0154.jpg (79 KB)

Přidejte pomerančovou kůru, šťávu a likér. Opět šlehejte, dokud nevznikne krémovitá směs.

Směs nalijte do připravené formy. 

DSC_0164.jpg (100 KB)

Pečte asi půl hodiny až 35 minut, dokud nebude povrch zlatavý.  Okraje budou tmavší a začnou se odtahovat od kraje formy.

DSC_0180.jpg (94 KB)

Vyndejte z trouby, nechejte vychladnout a ještě lepší bude, když bude dezert podávat až druhý den, vychlazený z lednice.

Dobrou chuť přeje Elly.

Ricotta v hlavní roli

Koláč s ovocem a ricottou

DSC_0945.jpg (168 KB)

Ravioli s ricottou a hruškami, šalvějová omáčka a Gorgonzola 

5bbb41b396a44obrazek.png (812 KB)

Pomazánka s ricottou a červeným vínem

pomazankaricottazuzka.jpg (64 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama