Foto: Alena Kolaříková
Čím začít přípravu řepových pomazánek a salátů? Ideálně upečením řepy. Můžete ji samozřejmě i uvařit, ale když ji pěkně zabalíte do alobalu a upečete na nejvyšší možnou teplotu, bude chutnat nejlépe. Pěkně zkaramelizuje, zůstane šťavnatá a bude mít opravdu skvělou chuť. Pečte asi hodinu.
Foto: Alena Kolaříková
Červená řepa se výborně kombinuje třeba s pomazánkovým máslem nebo žervé. Naprosto dokonale však ladí s kozím sýrem. To je fakt silná dvojka.
- 125 g Žervé z farmy Bio Vavřinec a Kosař
- 100 g čerstvého kozího sýra
- 300 g vařené nebo pečené řepy
- jablečný ocet
- vlašské ořechy
- med
- cukr krupice
- sůl a pepř
Vařenou řepu nastrouháme nahrubo. Poté smícháme žervé, sýr a řepu dohromady a vše smícháme. Dochutíme octem, medem, solí a pepřem. Na pánvi uděláme karamel, opatrně zalijeme trochou vody a přidáme ořechy. Vodu vyvaříme a ořechy přendáme na pečicí papír a necháme zchladnout.
Foto: Regionální potravina
Zkuste červenou řepu zkombinovat i se zakysanou smetanou.
Budete potřebovat
- 200 g červené řepy
- 100 g měkkého sýra
- 50 g zakysané smetany
- stroužek bio česneku
- šťáva z bio citronu
- červená cibule
Řepu omyjte, očistěte a ve slupce vařte asi hodinu doměkka. Po vychladnutí ji oloupejte, nastrouhejte najemno a vymačkejte přebytečnou vodu. K nastrouhané řepě přimíchejte sýr, zakysanou smetanu, prolisovaný česnek, cibuli, sůl a citronovou šťávu. Pomazánku důkladně promíchejte a dejte vychladit do lednice. Poté namažte na celozrnné bio pečivo, posypte bylinkami a podávejte.
Foto: myjsmebio.cz
Řepu můžete také uvařit metodou sous vide. Ve vakuu, na stálou, nižší teplotu. Bude chutnat stejně dobře jako pečená. Díky šetrné metodě vaření v ní zůstanou všechny zdraví prospěšné látky a bude mít vynikající chuť.
Foto: Alena Kolaříková
Suroviny na řepu
- 1 velká červená řepa
- 4 stroužky česneku
- sůl a bílý pepř
- olivový olej
Řepu důkladně omyjte, oloupejte a nakrájejte na silnější plátky. Okořeňte solí, pepřem a kolem naskládejte překrojené stroužky česneku. Dejte ji do připraveného sáčku (ideálně do dvou sáčků) a zakápněte olivovým olejem. Ze sáčku odsajte vzduch a zatavte. K tomu výborně poslouží vakuová svářečka folií. Můžete nechat přes noc marinovat v lednici.
Připravte si sous vide lázeň a vodu ohřejte na 85 °C. Vložte do ní sáčky s řepou a vařte hodinu. Poté vyndejte a dejte do mixéru.
Přidejte zbylé suroviny.
Suroviny na pomazánku
- 250 g tvarohu
- 3 vařená vejce
- sůl a bílý pepř podle chuti
- 1 lžíce plnotučné hořčice
Všechno společně rozmixujte. Ochutnejte, a ještě dolaďte podle chuti. Namažte na pečivo a podávejte.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Vyzkoušeny zatím dva recepty a super. Řepa je výborná.
Na oslavu narozenin jsem chtěla udělat aspoň 5 druhů pomazánek. Takže tuhle jsem nemohla vynechat. Použila jsem ten druhý recept se zakysankou. A měla úspěch, společně s česnekovou byla nejlepší. Díky dobrému jídlu a dárku z https://www.uvex-safety.cz/cs/ ,měl přítel narozeniny na jedničku.