DSC_0016.jpg
Foto: Alena Kolaříková

Čím začít přípravu řepových pomazánek a salátů? Ideálně upečením řepy. Můžete ji samozřejmě i uvařit, ale když ji pěkně zabalíte do alobalu a upečete na nejvyšší možnou teplotu, bude chutnat nejlépe. Pěkně zkaramelizuje, zůstane šťavnatá a bude mít opravdu skvělou chuť. Pečte asi hodinu.

DSC_0327.jpg
Foto: Alena Kolaříková

Červená řepa se výborně kombinuje třeba s pomazánkovým máslem nebo žervé. Naprosto dokonale však ladí s kozím sýrem. To je fakt silná dvojka.

  • 125 g Žervé z farmy Bio Vavřinec a Kosař
  • 100 g čerstvého kozího sýra
  • 300 g vařené nebo pečené řepy
  • jablečný ocet
  • vlašské ořechy
  • med
  • cukr krupice
  • sůl a pepř

Vařenou řepu nastrouháme nahrubo. Poté smícháme žervé, sýr a řepu dohromady a vše smícháme. Dochutíme octem, medem, solí a pepřem. Na pánvi uděláme karamel, opatrně zalijeme trochou vody a přidáme ořechy. Vodu vyvaříme a ořechy přendáme na pečicí papír a necháme zchladnout.

11.jpg
Foto: Regionální potravina

Zkuste červenou řepu zkombinovat i se zakysanou smetanou.

Budete potřebovat

  • 200 g červené řepy
  • 100 g měkkého sýra
  • 50 g zakysané smetany
  • stroužek bio česneku
  • šťáva z bio citronu
  • červená cibule

Řepu omyjte, očistěte a ve slupce vařte asi hodinu doměkka. Po vychladnutí ji oloupejte, nastrouhejte najemno a vymačkejte přebytečnou vodu. K nastrouhané řepě přimíchejte sýr, zakysanou smetanu, prolisovaný česnek, cibuli, sůl a citronovou šťávu. Pomazánku důkladně promíchejte a dejte vychladit do lednice. Poté namažte na celozrnné bio pečivo, posypte bylinkami a podávejte. 

22.webp (61 KB)
Foto: myjsmebio.cz

Řepu můžete také uvařit metodou sous vide. Ve vakuu, na stálou, nižší teplotu. Bude chutnat stejně dobře jako pečená. Díky šetrné metodě vaření v ní zůstanou všechny zdraví prospěšné látky a bude mít vynikající chuť.

12.jpg
Foto: Alena Kolaříková

Suroviny na řepu

  • 1 velká červená řepa
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a bílý pepř
  • olivový olej

Řepu důkladně omyjte, oloupejte a nakrájejte na silnější plátky. Okořeňte solí, pepřem a kolem naskládejte překrojené stroužky česneku. Dejte ji do připraveného sáčku (ideálně do dvou sáčků) a zakápněte olivovým olejem. Ze sáčku odsajte vzduch a zatavte. K tomu výborně poslouží vakuová svářečka folií. Můžete nechat přes noc marinovat v lednici.

Připravte si sous vide lázeň a vodu ohřejte na 85 °C. Vložte do ní sáčky s řepou a vařte hodinu. Poté vyndejte a dejte do mixéru.

Přidejte zbylé suroviny.

Suroviny na pomazánku

  • 250 g tvarohu
  • 3 vařená vejce
  • sůl a bílý pepř podle chuti
  • 1 lžíce plnotučné hořčice

Všechno společně rozmixujte. Ochutnejte, a ještě dolaďte podle chuti. Namažte na pečivo a podávejte.

Dobrou chuť přeje Elly.