Foto: Shutterstock

Nejde o žádnou náhražku. Tuhle pomazánku si opravdu zamilujete a budete ji mít snad raději než oblíbenou škvarkovou.

Suroviny

  • 200 g pohankových krup
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • špetka mleté uzené papriky
  • sušená smažená cibulka
  • 1 stroužek česneku
  • trocha olivového oleje
  • 1 lžíce hořčice
  • kyselé okurky
  • 3 vejce uvařená natvrdo

4.jpg (160 KB)

Foto: Šárka Škachová

Postup

Pohankové kroupy propláchněte a krátce povařte v dvojnásobném množství osolené vody. Nechejte stát do úplného vychladnutí. Ideálně do druhého dne.

Pomazánku ochuťte solí, pepřem, špetkou mleté uzené papriky, smaženou cibulkou (sušenou), drobně nasekaným stroužkem česneku (krátce orestovaným na lžičce olivového oleje). Přidejte lžíci dobré hořčice, několik strouhaných naložených kyselých okurek a drobně nasekaných (nastrouhaných) vařených vajec.

Pomazánku je lepší nechat odležet v chladu. Nejlépe chutná namazaná na tmavém chlebu. Podle chuti přidejte zelenou petrželku, pažitku nebo cibulku na posypání.

2.jpg (85 KB)
Foto: Šárka Škachová

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová - Gurmánka v kuchyni.

Pohanka patří v našich kuchyních mezi opomíjené suroviny

Jaké jídlo z pohanky vaříte vy a máte ho rádi? Na jaké pohankové jídlo byste uvítali recept?

Houbová pohanka s rukolou

11.png (899 KB)

Foto: archiv redakce

Mrkvové placičky z pohankové lámanky

12.jpg (58 KB)

Foto: archiv redakce

Reklama