Zbyl vám od oběda nebo od večeře kus masa z pečeného pstruha? Poradíme vám, jak si připravit moc dobrou a zdravou pomazánku. Jako téměř všechny pomazánky je velice rychlá a můžete ji dát dětem na svačinu nebo na večeři. A nejen dětem! Bude chutnat i dospělým, kteří mají v oblibě ryby a pečenou červenou řepu.
Červená řepa je potravina, která v tomto období nesmí chybět v naší lednici. Máme ji raději upečenou než uvařenou a tak vždycky upeču čtyři, pět kousků najednou. Potom je skladuji v lednici a průběžně používám. Do salátů, pomazánek, jako přílohu k hlavnímu jídlu. Zkouším a vymýšlím, kam všude bych ji ještě propašovala. Protože je u nás fakt oblíbená.
Naposledy jsem ji zkusila použít do pomazánky. Zbylo mi několik kousků masa z pečeného pstruha od večeře. Celkem asi tak půl pstruha, řekla bych. K tomu jsem přidala pár další surovin a kousek červené řepy.
Pomazánka se v lednici moc „neohřála“ nebo spíš neochladila. A byla rychle snězená. Na výborném domácím pětizrnném chlebu.
Pro obměnu bych do ní nasekala ještě jarní cibulku, kdybych nějakou měla. Nebo zelenou petrželku, kdyby neležela pod závějí sněhu.
Použila jsem pomazánkové máslo s cibulkou z Lidlu a dodalo pomazánce velice zajímavou chuť. Dobrá bude určitě i s neochuceným pomazánkovým máslem.
Suroviny
- 1 kelímek pomazánkového másla (cca 200 g)
- 1/2 pečeného pstruha
- 1/4 středně velké vařené nebo pečené červené řepy, oloupané
- sůl a pepř
- zelené bylinky nebo jarní cibulka pro barvu
Postup
Pomazánkové máslo, rybu i řepu společně rozmixujte dohladka. Dochuťte solí a pepřem. Sůl možná vůbec nebude potřeba, pokud byla ryba dost osolená. Slané je i máslo, tak uvidíte, podle chuti.
Můžete přidat i špetku chilli, pro ty, kdo mají rádi ostřejší chutě.
Kousek nasekané pažitky, petrželky nebo jiných čerstvých bylinek přidejte z květináčů v kuchyni nebo v jiném ročním období než je zima ze zahrádky. Jarní cibulka se do pomazánky vyloženě hodí. Zajímavou chuť dodají i nadrobno nasekané naložené mini cibulky.
Tip: Nemáte zbytky pečeného pstruha od večeře nebo oběda? Přidejte do pomazánky pstruha uzeného, kterého koupíte v obchodě.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Rybu tu ja rada ale bylo by me lito dat pstruha do pomazanky
Jak mi je předložen dobře upečený pstruh, tak zaručeně nezbude, ryby můžu. Zato červenou řepu, tu radostně přenechávám jiným konzumentům.
Pstruh u nás nikdy nezbyde .
Pomazánky z ryb mám nejraději.
dobrůtka
červenou řepu mám ráda - často dělám sleďový salát podle Haliny
Maria28 — #3Já dělávám salát z vařené červené řepy. Obsahuje cukr, ocet (oboje konzervuje) a další, takže mi v zavařovačce v lednici určitě nejméně týden vydrží.
Maria28 — #3ja mam vyzkouseno tyden. Dam ji do krabicky, celou neoloupanou. A loupu jen to co aktualne potrebuju :-)
Také často dělám řepu, v lednici ji nechávám vařenou tak dva dny, pak ji raději dávám do mrazáku. Máte někdo zkušenosti, jak dlouho vydrží vařená řepa v lednici?
manislava — #1 To neumíš něco napsat? Už jsi s těmi palci každé ráno trapná.