masova_pomazanka.jpgFoto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 300 g upečeného vepřového masa (tučné tak akorát)
  • 2-4 stroužky česneku
  • 3 jarní cibulky
  • 2 lžíce majonézy nebo bílého jogurtu (pro lehčí variantu) - nebo smíchejte obojí
  • 1 lžíce kremžské nebo hrubozrnné hořčice
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1 lžíce másla (pro osmažení)
  • 1 lžíce najemno nasekané petrželky

Postup

Studené upečené maso nasekejte ostrým nožem nebo lehce promixujte, pokud chcete opravdu hladkou pomazánku. Zahřejte pánev a dejte do ní nasypejte na kolečka nakrájené bílé části jarní cibulky a nahrubo nasekaný česnek. Smažte jen krátce, aby se uvolnily chutě, ale cibulka zůstala křupavá. Na kolečka nakrájejte i zelené části jarní cibulky.

V misce smíchejte maso s osmaženým česnekem a jarní cibulkou (osmaženou i zelenou). Přidejte majonézu nebo bílý jogurt a hořčici. Vše důkladně promíchejte. Pokud je směs příliš suchá, můžete přidat další majonézu/jogurt. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Přidejte najemno nasekanou petrželku.

Pomazánku dejte na chvíli do lednice odležet, aby se chutě propojily. Podávejte na čerstvém pečivu. Nejlépe chutná na chlebu.

Náš tip: Pokud vám kromě pečeného masa zbyla v pekáči i pečená cibule nebo jiná zelenina, která se pekla s masem, přidejte ji do pomazánky. Bude chutnat ještě lépe.

Dobrou chuť přeje Elly.

3.jpgFoto: archiv redakce

4.jpgFoto: archiv redakce