Flank steak nebo také hovězí pupek, se nejčastěji používá na steaky. Opeče se zprudka, vcelku a poté krájí na tenké plátky. Ideální je, když při téhle úpravě je maso uvnitř krásně růžové. Stačí mu tedy opravdu jen pár minut na plotně, případně lehké dopečení v troubě.
Jednou z možností je také pomalé pečení. Maso je pak propečenější, ale pořád krásně jemné a křehké. Doporučujeme použít vyzrálé hovězí maso.
Jako přílohu jsme použili úžasné nové brambory a chřest, doplněný žampiony. S naším receptem vyzkouzlíte výborný oběd nejen na víkend.
Suroviny
- 800 g vyzrálého flank steaku
- sůl
- pepř
- olivový olej
- kus másla
na ragú
- 500 g žampionů
- svazek zeleného chřestu
- 1 šalotka
- sůl
- pepř
- zelená petrželová nať
jako příloha
- nové brambory
Postup
Flank steak omyjte, osušte, pomažte olivovým oleje a ze všech stran osolte a opepřete. Dejte do pekáčku, nepodlévejte, přikryjte a pečte v troubě na 150 °C, dokud není maso měkké. Doba se liší podle toho, jak velký kus masa máte a jak dobře je vyzrálé. My jsme pekli dvě a půl hodiny.
Mezitím co se peče maso, připravte ragú.
Šalotku nakrájejte nadrobno. Chřest nakrájejte na kousky. Hlavičky nechejte stranou. Žampiony na menší kousky. Ve velké pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a vsypejte na něj šalotku, kousky chřestu (bez hlaviček) a žampiony. Ochuťte solí a pepřem. Společně opékejte asi osm minut. Přidejte chřestové hlavičky. Promíchejte a opékejte asi dvě minuty.
Zasypejte nadrobno nakrájenou petrželovou natí.
Brambory uvařte do měkka, u nových brambor můžete nechat slupku, brambory stačí očistit.
Z masa se vypeče poměrně dost šťávy. Tu dejte do hrnce, prudkým varem zredukujte její množství. Sundejte z plotny a přidejte kus vychlazeného másla (asi 50 g) a rychle promíchejte. Omáčka se tím jemně zahustí.
Podávejte všechno společně, přelité šťávou z masa.
Dobrou chuť přeje Elly.
Třikrát hovězí maso na víkend
Domácí burger s karamelizovanou cibulí
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Samé dobroty.
Dobrotka, ale dnes maximálně tak maso s fazolemi...