DSC_1267.jpg (133 KB)

Flank steak nebo také hovězí pupek, se nejčastěji používá na steaky. Opeče se zprudka, vcelku a poté krájí na tenké plátky. Ideální je, když při téhle úpravě je maso uvnitř krásně růžové. Stačí mu tedy opravdu jen pár minut na plotně, případně lehké dopečení v troubě.

Jednou z možností je také pomalé pečení. Maso je pak propečenější, ale pořád krásně jemné a křehké. Doporučujeme použít vyzrálé hovězí maso.

Jako přílohu jsme použili úžasné nové brambory a chřest, doplněný žampiony. S naším receptem vyzkouzlíte výborný oběd nejen na víkend.

Suroviny

  • 800 g vyzrálého flank steaku
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • kus másla

na ragú

  • 500 g žampionů
  • svazek zeleného chřestu
  • 1 šalotka
  • sůl 
  • pepř
  • zelená petrželová nať

jako příloha 

  • nové brambory

Postup

Flank steak omyjte, osušte, pomažte olivovým oleje a ze všech stran osolte a opepřete. Dejte do pekáčku, nepodlévejte, přikryjte a pečte v troubě na 150 °C, dokud není maso měkké. Doba se liší podle toho, jak velký kus masa máte a jak dobře je vyzrálé. My jsme pekli dvě a půl hodiny.

Mezitím co se peče maso, připravte ragú.

Šalotku nakrájejte nadrobno. Chřest nakrájejte na kousky. Hlavičky nechejte stranou. Žampiony na menší kousky. Ve velké pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a vsypejte na něj šalotku, kousky chřestu (bez hlaviček) a žampiony. Ochuťte solí a pepřem. Společně opékejte asi osm minut. Přidejte chřestové hlavičky. Promíchejte a opékejte asi dvě minuty. 

Zasypejte nadrobno nakrájenou petrželovou natí. 

Brambory uvařte do měkka, u nových brambor můžete nechat slupku, brambory stačí očistit.

Z masa se vypeče poměrně dost šťávy. Tu dejte do hrnce, prudkým varem zredukujte její množství. Sundejte z plotny a přidejte kus vychlazeného másla (asi 50 g) a rychle promíchejte. Omáčka se tím jemně zahustí. 

Podávejte všechno společně, přelité šťávou z masa. 

Dobrou chuť přeje Elly.

Třikrát hovězí maso na víkend

Tafelspitz trochu jinak

tafel9.jpg (165 KB)

Domácí burger s karamelizovanou cibulí

burger1.jpg (68 KB)

Hovězí s fazolemi

fazole6.jpg (86 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Uložit

Uložit