maso.jpg (107 KB)

Pomalu můžete péct téměř jakékoliv maso. Krůtí, vepřové nebo třeba pěkně prorostlé hovězí. Ale i jiné, záleží na vaší chuti. Pomalým pečením na nízkou teplotu je maso šťavnatější a měkké tak, že se rozpadá na vlákna. Navíc v něm zůstane hodně chuti.

Jak to děláme u nás doma? Upeču velký kus masa, větší než vystačí na jeden oběd. Zbytek dám do krabičky a zmrazím. Potom stačí tohle hotové maso jen vytáhnout, rozmrazit, dát do pekáče a chvilku prohřát. Vymyslet super přílohu a máte oběd hotový za chvíli. 

Suroviny

  • 1 kg vepřové plece
  • sůl
  • pepř
  • čerstvé bylinky: rozmarýn nebo tymián, podle chuti
  • 6 stroužků česneku
  • 2 velké cibule

příloha

  • 400 g sterilovaného červeného zelí ve sladkokyselém nálevu
  • 10 sušených švestek
  • 200 ml červeného vína
  • čerstvý tymián
  • 1 cibule
  • sůl
  • černý pepř

Postup

Očištěné vepřové maso ze všech stran pomažte propasírovaným česnekem, opepřete, osolte a nechejte marinovat v lednici přes noc, klidně i 24 hodin.
Maso dejte péct přes noc, den před podáváním. Do pekáče přidejte i cibule, nakrájené na osminky a bylinky.

Pečte na 90 °C asi osm hodin, v pekáčku s víkem. Na druhý den zvyšte teplotu na 120 °C a ještě asi hodinu až dvě dopékejte. Při této teplotě občas otevřete pekáč a maso otočte. Ke konci pečení, až je maso už krásně měkké, můžete na půl hodiny zvýšit teplotu na 160 °C a dopéct trochu do křupava.

Jak na zelí?

Na troše sádla zpěníme cibuli. Přidáme švestky, chvíli mícháme. Zalijeme červeným vínem. Prudkým varem necháme část vína odpařit. Ochutnávejte, měla by zmizet kyselost vína. Podle vůně také poznáte tu pravou chvíli kdy přidat zelí. Z hrnce přestane vycházet zvláštní lehce nakyslá vůně. A teď přidáme zelí.

Promícháme a zalijeme trochou vody. Osolíme a přidáme tymián.
Pod pokličkou dusíme doměkka. Když je zelí měkké a ještě v něm zbývá tekutina, tak sundáme pokličku, maličko zvýšíme teplotu a necháme vyvařit. Nezapomínáme míchat. 

Maso podávejte se zelím a bramborovou kaší.

Dobrou chuť přeje Elly.

Pomalu pečená masa

Pomalu pečené jehněčí se zeleninou a žampiony

DSC_0220.jpg (150 KB)

Pomalu pečené krůtí stehno

kruta8.jpg (82 KB)

Pomalu pečený bůček a cibulové brambory

bucek.jpg (116 KB)

Zdroj fotografií Alena Kolaříková

Reklama