Jehněčí maso nezapomeňte před pečením odblanit. Maso očistíte nejlépe ostrým malým nožíkem. Prospěje mu, když ho naložíte přes noc do česneku, bude tak chutnat ještě lépe.
Přílohu jsme zvolili zeleninovou a doplnili ji pečenými brambory. Když k jehněčímu připravíte bramborovou kaši nebo upečete domácí chléb či bagetu, budete nadšení úplně stejně.
Suroviny
- 1 kg jehněčí kýty s kostí (vcelku)
- sůl
- pepř
- 8 stroužků česneku
na zeleninu
- 6 velkých mrkví
- 250 g žampionů
- svazek jarní cibulky
- máslo
- 2 stonky citronové trávy
- sůl
- pepř
jako příloha
- vařené brambory
- sůl
- olej
Postup
Očištěné jehněčí maso ze všech stran pomažte propasírovaným česnekem, opepřete, osolte a nechejte marinovat v lednici přes noc, klidně i 24 hodin.
Maso dejte péct přes noc, den před podáváním. Pečte na 90 °C asi osm hodin, v pekáčku s víkem. Na druhý den zvyšte teplotu na 120 °C a ještě asi hodinu až dvě dopékejte. Při této teplotě občas otevřete pekáč a maso otočte. Ke konci pečení, až je maso už krásně měkké, můžete na půl hodiny zvýšit teplotu na 160 °C a dopéct trochu do křupava.
Připravte si přílohy. Brambory oloupejte, uvařte v osolené vodě. Až jsou téměř měkké, sceďte je, vraťte do hrnce, přidejte asi 3 lžíce oleje, špetku pepře. Promíchejte a dejte péct na plech vyložený pečícím papírem. Pečte při vyšší teplotě (cca 200 - 230 °C), dokud nezezlátnou.
Mrkev oloupejte, nakrájejte na šikmé plátky. Stejně našikmo nakrájejte i jarní cibulku - bílé i zelené části. Menší žampiony nechejte vcelku, větší žampiony rozpůlte.
V hrnci rozehřejte máslo, na které dejte opékat všechno společně - žampiony, mrkev i cibulku. K tomu přidejte ještě přepůlené stonky citronové trávy. Ochuťte solí a pepřem. Společně opékejte, až budou žampiony hotové, mrkev pořád lehce křupavá.
Podávejte všechno společně. Brambory, maso přelité výpekem, zeleninu.
Dobrou chuť přeje Elly.
Máte chuť na jehněčí? Inspirujte se našimi recepty
Jehněčí se sušenými rajčaty, česnekem a šalvějí
Špaldové kernotto s jehněčím masem
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
TTo bych si dala hned
Hned bych si dala...
Velmi lákavé, mňam.
Dobrota.