IMG_3363.jpg
Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 1 kg vepřové pečeně vcelku
  • sůl a pepř
  • čerstvý tymián
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 10 stroužků česneku
  • jako příloha
  • bramborová kaše
  • křupavá opečená cibulka

Postup

Maso vcelku ze všech stran pomažte propasírovaným česnekem, opepřete, osolte, posypejte tymiánem, kmínem a nechejte marinovat v lednici přes noc, klidně i 24 hodin.

Maso nechejte ohřát na pokojovou teplotu a setřete z něj zbytky česneku a koření, které dejte do pekáče. Předehřejte si pánvičku (ideálně litinovou) a kápněte na ni trochu oleje. Maso ze všech stran opečte a dejte do připraveného pekáče. 

Zalijte 200 ml vody a přiklopte víkem.

Pokud chcete péct maso se zeleninou nebo s cibulí, opečte je na pánvi od masa a přidejte zeleninu do pekáče s masu.

Pečte v troubě předehřáté na 150 °C, 20 minut. Poté snižte teplotu na 130 °C a dopečte ještě hodinu, hodinu a kousek. Občas odklopte víko a přelévejte maso výpekem.

Až je maso hotové, nechejte ještě stát ve vypnuté troubě a připravte si třeba bramborovou kaši.

Maso krájejte na plátky a podávejte.

Dobrou chuť přeje Elly.

Pomalu pečená vepřová plec

14.jpg
Foto: Alena Kolaříková

Vepřová plec pečená s oříškovým máslem a mrkví

15.jpg
Foto: Alena Kolaříková