Foto: Alena Kolaříková
Suroviny
- 1 kg vepřové pečeně vcelku
- sůl a pepř
- čerstvý tymián
- 1 lžíce mletého kmínu
- 10 stroužků česneku
- jako příloha
- bramborová kaše
- křupavá opečená cibulka
Postup
Maso vcelku ze všech stran pomažte propasírovaným česnekem, opepřete, osolte, posypejte tymiánem, kmínem a nechejte marinovat v lednici přes noc, klidně i 24 hodin.
Maso nechejte ohřát na pokojovou teplotu a setřete z něj zbytky česneku a koření, které dejte do pekáče. Předehřejte si pánvičku (ideálně litinovou) a kápněte na ni trochu oleje. Maso ze všech stran opečte a dejte do připraveného pekáče.
Zalijte 200 ml vody a přiklopte víkem.
Pokud chcete péct maso se zeleninou nebo s cibulí, opečte je na pánvi od masa a přidejte zeleninu do pekáče s masu.
Pečte v troubě předehřáté na 150 °C, 20 minut. Poté snižte teplotu na 130 °C a dopečte ještě hodinu, hodinu a kousek. Občas odklopte víko a přelévejte maso výpekem.
Až je maso hotové, nechejte ještě stát ve vypnuté troubě a připravte si třeba bramborovou kaši.
Maso krájejte na plátky a podávejte.
Dobrou chuť přeje Elly.
Foto: Alena Kolaříková
Vepřová plec pečená s oříškovým máslem a mrkví
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Nedovedu si představit kombinaci česneku, tymiánu a kmínu.
Dobrý den, recept se mi velmi líbí.. Jen úplně nám jasno v tom, jestli jsou napsány správně časy pečení?
Píšete, že se bude péct 20 minut na 150°C a potom hodinu a kousek na 130°C? Vážně se za tak krátkou dobu na tak nízkou teplotu upeče kilo kotlety?