Dávno je pryč doba, kdy byly kuchařky odkázány na zeleninu vypěstovanou na vlastním záhonu či na slepici, kterou samy odchovaly. Dnes se nám kromě rozličných receptů nabízí také nepřeberné množství ingrediencí, ze kterých je možné si vybrat. Fantazie při přípravě polévek tak v současné době nezná meze. A protože Knorr je odborníkem na vaření, přináší vám několik dobrých rad a tipů, které vám jistě pomohou pří přípravě vaší oblíbené polévky, a také zajímavé recepty, kterými se můžete inspirovat.

VÝVARY JSOU IN
• obměnou zeleniny nebo přidáním bylinek, ať už čerstvých nebo sušených, ozvláštníte i „obyčejný“ vývar
• místo tradičních nudlí zkuste použít zrna a luštěniny (jáhly, krupice, kroupy, ovesné vločky, rýže, čočku), těstoviny (flíčky, písmenka, kolínka, raviolli), knedlíčky a nočky (houskové, játrové, krupicové) nebo opečené kostky chleba, tzv. krutóny

Knedlíčková polévka po myslivecku (4 porce)
Doba přípravy: 20 minut

Suroviny:
250 g čerstvých hub (například žampióny, hříbky, lišky nebo směs lesních hub), 1 - 2 polévkové lžíce oleje, 1 sáček KNORR Polévky s masovými knedlíčky, 2 polévkové lžíce nasekané petrželky nebo pažitky
 
Příprava:  
1. Houby očistíme, nakrájíme na plátky a na pánvi na rozpáleném oleji osmahneme. Do hrnce nalijeme 1 litr studené vody, přivedeme k varu a přisypeme KNORR Polévku s masovými knedlíčky. Za občasného míchání vaříme 5 minut.

2. Do hotové polévky přidáme houby a podáváme ozdobené petrželkou nebo pažitkou.
 


ZELENINOVÉ TRIKY
• dobrá polévka by měla být lákavá i na pohled, kombinujte zeleninu v polévce nejen podle chuti, ale i podle barvy, např. mrkev, brokolici, květák, kukuřici

• využijte sezonní nabídky surovin – ve své sezoně má zelenina ty nejlepší chuťové vlastnosti – právě teď má sezonu například květák, fazole, hrášek, hlávkový salát, paprika, chřest, špenát a cuketa

• u zeleninových polévek dbejte na chuťovou vyváženost – žádná agresivní chuť by neměla mix přehlušovat (mrkev – sladká, celer – aromatický)

• pro zachování většího množství živin a vlákniny v polévce nakrájejte zeleninu na větší kusy a nevařte ji zbytečně dlouho – čím delší vaření, tím méně nutričních látek a vitaminů

• rychlá a jednoduchá polévka – jak studená, tak teplá – se dá připravit mixováním čerstvého ovoce či zeleniny s ovocnou nebo zeleninovou šťávou (džusem)

Špenátový krém s olivovými krutony (4 porce)

Suroviny:
250 g čerstvého nebo mraženého špenátu, 2 balení Rama Cremefine Na vaření, 250 ml Slepičího bujónu Knorr, 2 lžíce olivového oleje Bertolli Classico, 1 pórek, 50 g parmezánu, 10 zelených a 10 černých oliv, 1 francouzská bageta, podle potřeby Knorr hotová jíška světlá, sůl a bílý pepř.

Příprava:
Na pánvi se lžící oleje opečeme bagetu nakrájenou na kostičky, nasekané olivy a nastrouhaný parmezán.V hrnci na oleji zesklovatíme nakrájený pórek, zalijeme vývarem a smetanou. Vše povaříme asi 10 minut, přidáme nakrájený špenát. Směs rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem a podle potřeby zahustíme jíškou. Při podávání vkládáme do krému olivové krutony.

KNORR TIP: Pokud neseženete parmezán, můžete ho nahradit nivou.


PRO MILOVNÍKY POLÉVEK, VE KTERÝCH STOJÍ LŽÍCE

• na zahuštění polévky použijte Knorr Hotovou jíšku (světlou nebo tmavou) – která je, tak jako domácí jíška, vyrobená pouze z tuku a mouky; její snadná příprava (jíšku nasypete přímo do polévky) vás zároveň uchrání od hory špinavého nádobí

• na zahuštění polévky můžete také použít část polévky tak, že ponorným mixérem rozmixujte kousky vařené zeleniny nebo brambor a přidáte je zpět


Babiččina bramboračka (4 porce)

Suroviny:
2 menší mrkve, 1 petržel, 1/4 celeru, 3 brambory, hrst sušených hub, 2 stroužky česneku, majoránka, 1 litr vody, 2 lžíce olivového oleje Bertolli Classico, Bujon Knorr hovězí, Tmavá jíška Knorr, 4 malé chleby

Příprava:
Mrkev, celer a petržel nakrájíme na kostičky, osmahneme na oleji, zalijeme vodou, přidáme brambory krájené na kostky, houby, bujon a vaříme do měkka. Zahustíme jíškou a dochutíme česnekem a majoránkou. Podáváme ve vydlabaném chlebu.

Více informací najdete na www.knorr.cz

TÉMATA:
DŮM A BYT