Polévka při rekonvalescenci i po kocovině
V dietním systému stravování v nemocnicích je vývar naprosto nezastupitelným pokrmem například pro pacienty po operacích. Dříve přisuzovaná magická moc těchto silných masových vývarů je dnes vysvětlena. Léčivá síla bujonů je v obsahu mnohých minerálních látek a kvalitních bílkovin, které napomáhají regeneraci organismu. A to nejen po operaci. Znáte snad něco jiného, co Vás po probdělé noci na bujarém večírku postaví tak rychle na nohy, jako silná hovězí polévka?
Rodinná polévka nejen o víkendu
Zdraví a výživová hodnota polévek nejsou jediným důvodem, proč je zařazovat do jídelníčku. Pokud se najde za celý den krátká chvíle, kdy se může celá rodina sejít pohromadě, je škoda krátit tento okamžik dlouhým vařením. Krátká příprava polévky ušetří spoustu času na společné povídání, zábavu a hraní si s dětmi. Navíc jednoduchost přípravy Natur polévek je ideálním způsobem zapojení dětí do práce v kuchyni. Děti mají pocit vlastní nezastupitelnosti pro tento úkol a polévku snědí s mnohem větší chutí. Je to přece jejich dílo!
I polévky mají svou historii
Polévka byla vždy součástí jídelníčku především chudých lidí. Pokud pracovali těžce na polích, potřebovali jídlo vydatné, teplé a hlavně rychlé a jednoduché. Polévky se tehdy vařily zejména z brambor, zeleniny, obilovin a luštěnin. Svátečně se vylepšovaly sladkou nebo kyselou smetanou, mlékem. Francouzská kuchyně pak zbytek Evropy naučila připravovat masové polévky, které se velice rychle zdomácněly nejen v českých kuchyních. V současnosti lze připravit polévku dle tisíců receptur se splněním požadavků jak na lahůdkový a luxusní pokrm, tak na rychlé, zdravé a moderní jídlo.
Polévkové sedmero
- 1) Polévka je důležitou součástí zdravého a vyváženého jídelníčku.
- 2) Konzumace polévky před hlavním jídlem usnadní proces jeho trávení.
- 3) Polévka Vás postaví na nohy - silný vývar napomáhá regeneraci vyčerpaného organismu.
- 4) Zeleninové polévky jsou významným zdrojem vlákniny.
- 5) Polévka příjemně zasytí. Je vhodná při redukci hmotnosti, protože vydatnějšího hlavního jídla můžete sníst pak méně.
- 6) Polévky lze obměňovat přidáním různých přísad. Nikdy se pak nepřejí.
- 7) Polévku lze jíst jako součást slavnostního menu i jako jednoduchou zdravou večeři.
Nový komentář
Komentáře
Myškomedvídek — #4 ale domácí
... nic kupovaného
Tak tohle nekupuji!!
polévka je grunt,ale bujon tak to nevím...
Může mi někdo říct, kde se v buj=onové kostce vezme kvalitní bílkovina?
Polévky miluju!!
Ale k dietě mě to nepomáhá! Spíše naopak!! Asi to bude tím ,že žádnou dietu nedržim! Když je dobrá polévka ,tak sem schopná sníst celý hrnec! Sem hrozná!!
Babička mi říkávala, že když nebudu jíst polívku, neporostou mi prsa
.
Měla pravdu
.