Polevka-pecena-cibule-final-Akademie-kvality2.jpgFoto: Akademie kvality

Ochutnejte tu naši, jejímž základem je zeleninový vývar a pečená cibule. Nesmí chybět ani česnek, který budeme restovat se snítkou tymiánu. Pro zjemnění chuti dolijeme smetanu. Aby byl pokrm opravdu lahodný, veškeré povařené suroviny na konci rozmixujeme do jemné konzistence. Pokud jste zvyklí konzumovat k polévce také pečivo, doplnili jsme jednoduchý recept o tyčinky z listového těsta posypané nivou. 

Ingredience: 

  • 5 ks velké bílé cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml smetany 33%
  • 100 g sýru typu niva
  • 200 g listového těsta
  • 30 g másla
  • 100 ml vinného octa
  • 1 vejce
  • muškátový ořech, cukr, sůl, pepř, tymián

Postup:

Bílou cibuli dáme na pekáč, zlehka polijeme olivovým olejem a vložíme do předehřáté trouby na 160 °C. Pečeme cca 40 minut nebo než cibule není úplně měkká. Mezitím na másle orestujeme česnek, ke konci přidáme tymián. Zalijeme vinným octem
a necháme o půlku zredukovat. Poté zalijeme vývarem a smetanou, nastrouháme muškátový oříšek a vše vaříme 10 minut. Poté vložíme vyloupanou cibuli a vaříme dalších 15 minut. Nakonec polévku rozmixujeme a můžeme zjemnit máslem. Dochutíme solí, pepřem, cukrem
a případně ještě okyselíme octem.

Listové těsto si rozválíme a nakrájíme na proužky. Poté je pomašlujeme vajíčkem, posypeme nastrouhanou nivou a troškou muškátového oříšku. Pečeme na 180 °C zhruba 25 minut.

Tip: Zkuste popřemýšlet, zda během nakupování zjišťujete, odkud daná potravina pochází. Tuzemská zelenina a ovoce patří mezi nejchutnější. A to proto, že se sklízí až tehdy, kdy jsou dokonale zralé.

Máme pro vás i další recepty:

Tomatová polévka s těstovinami

pol3.jpg

Bramborovo-cizrnový krém s pažitkovým olejem

shutterstock-744129127.jpg

Bramborovo-kedlubnová polévka

ke3.jpg

Reklama