Zdroj foto: www.ceskeghicko.cz
Dýně je už k dostání celoročně, takže si z ní můžeme kdykoli připravit spoustu chutných jídel. Mezi nejoblíbenější patří určitě dýňová polévka, která má mnoho podob.
Suroviny:
- čtvrt dýně
- půl hrnku červené čočky
- 2 mrkve
- 1 batát
- 1 středně velká cibule
- kousek zázvoru (asi 3 cm)
- 2 pol. lžíce Ghíčka s kurkumou a pepřem
- sůl drcený kmín, koriandr
- 1 hrst sekané hladkolisté petržele
Postup:
Zeleninu očistíme, oloupeme a pokrájíme na větší kousky. Cibuli nasekáme nadrobno. Zázvor nastrouháme najemno. V hrnci rozehřejeme ghíčko a přidáme nejprve zázvor, kmín a koriandr, aby se koření mohlo hezky rozvonět. Pak vsypeme všechnu další pokrájenou zeleninu a krátce opečeme, aby se tuk, zelenina a koření vzájemně propojily. Následně vsypeme čočku a vše v hrnci zalijeme 1,5 litrem vody a osolíme (případně použijeme zeleninový vývar). Polévku povaříme asi 20 minut a po této době ji rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
Tip Andrey Zpěvákové Dostálové: Polévku podávejte s nasucho opečenými dýňovými a slunečnicovými semínky a lžičkou dýňového oleje. Hodí se posypat sekanou petrželkou.
Zdroj a foto: www.ceskeghicko.cz
Nebo se vám možná budou líbit tyto recepty na polévky:
Krémová bramborová polévka se zeleninou a zázvorem
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář