620cdf3cea64aimage.jpgZdroj foto: www.ceskeghicko.cz 

Dýně je už k dostání celoročně, takže si z ní můžeme kdykoli připravit spoustu chutných jídel. Mezi nejoblíbenější patří určitě dýňová polévka, která má mnoho podob. 

Suroviny:

  • čtvrt dýně
  • půl hrnku červené čočky
  • 2 mrkve
  • 1 batát
  • 1 středně velká cibule
  • kousek zázvoru (asi 3 cm)
  • 2 pol. lžíce Ghíčka s kurkumou a pepřem
  • sůl drcený kmín, koriandr
  • 1 hrst sekané hladkolisté petržele

Postup: 

Zeleninu očistíme, oloupeme a pokrájíme na větší kousky. Cibuli nasekáme nadrobno. Zázvor nastrouháme najemno. V hrnci rozehřejeme ghíčko a přidáme nejprve zázvor, kmín a koriandr, aby se koření mohlo hezky rozvonět. Pak vsypeme všechnu další pokrájenou zeleninu a krátce opečeme, aby se tuk, zelenina a koření vzájemně propojily. Následně vsypeme čočku a vše v hrnci zalijeme 1,5 litrem vody a osolíme (případně použijeme zeleninový vývar). Polévku povaříme asi 20 minut a po této době ji rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.

Tip Andrey Zpěvákové Dostálové: Polévku podávejte s nasucho opečenými dýňovými a slunečnicovými semínky a lžičkou dýňového oleje. Hodí se posypat sekanou petrželkou.

Zdroj a foto: www.ceskeghicko.cz 

Nebo se vám možná budou líbit tyto recepty na polévky:

Krémová bramborová polévka se zeleninou a zázvorem

4.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Špenátová polévka s vajíčkem

5.jpg

Foto: Alena Kolaříková