IMG_20210128_125938.jpg (76 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 200 g mražených lesních hub
  • 250 g brambor
  • 250 g husté kysané smetany 
  • 1 cibule
  • máslo
  • čerstvý nebo sterilovaný kopr
  • sůl
  • 50 g hladké mouky
  • trochu kmínu
  • pár kuliček nového koření
  • pár kuliček černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • ocet na okyselení, když se vám zdá málo kyselá od smetany
  • vejce (podle počtu strávníků)
  • zeleninový vývar

Postup

Na kulajdu je výborné použít mražené, před zmrazením lehce podušené houby. Ty dejte do půl litru vody a deset minut povařte. 

Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Povařte deset minut v osolené vodě. 

V hrnci rozehřejte kousek másla. Na něm opečte dozlatova cibulku. Zasypejte moukou a promíchejte. Přidejte houby i s vodou a také brambory i s vodou, ve které se vařily.

Přidejte i všechno koření - kmín, nové koření, bobkový list i černý pepř. Zalijte vodou a vařte 15 minut. Podle potřeby přidejte vodu nebo vývar.
Přilijte smetanu a chvilku provařte. Můžete dochutit solí, případně octem. 

Úplně nakonec přidejte nasekaný kopr. Pokud máte, použijte pochopitelně raději čerstvý, pokud nemáte, použijte mražený, sušený nebo sterilovaný.

Důkladně promíchejte a minutu provařte.

Na talíři ozdobte ztraceným vejcem a čerstvým koprem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Krémová bramboračka

1.jpg (81 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Krémová polévka z kuchyňských přebytků

2.jpg (208 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Rychlá kmínová polévka

3.jpg (140 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama