Foto: Alena Kolaříková
Suroviny
- 200 g mražených lesních hub
- 250 g brambor
- 250 g husté kysané smetany
- 1 cibule
- máslo
- čerstvý nebo sterilovaný kopr
- sůl
- 50 g hladké mouky
- trochu kmínu
- pár kuliček nového koření
- pár kuliček černého pepře
- 2 bobkové listy
- ocet na okyselení, když se vám zdá málo kyselá od smetany
- vejce (podle počtu strávníků)
- zeleninový vývar
Postup
Na kulajdu je výborné použít mražené, před zmrazením lehce podušené houby. Ty dejte do půl litru vody a deset minut povařte.
Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Povařte deset minut v osolené vodě.
V hrnci rozehřejte kousek másla. Na něm opečte dozlatova cibulku. Zasypejte moukou a promíchejte. Přidejte houby i s vodou a také brambory i s vodou, ve které se vařily.
Přidejte i všechno koření - kmín, nové koření, bobkový list i černý pepř. Zalijte vodou a vařte 15 minut. Podle potřeby přidejte vodu nebo vývar.
Přilijte smetanu a chvilku provařte. Můžete dochutit solí, případně octem.
Úplně nakonec přidejte nasekaný kopr. Pokud máte, použijte pochopitelně raději čerstvý, pokud nemáte, použijte mražený, sušený nebo sterilovaný.
Důkladně promíchejte a minutu provařte.
Na talíři ozdobte ztraceným vejcem a čerstvým koprem.
Dobrou chuť přeje Elly.
Foto: Alena Kolaříková
Krémová polévka z kuchyňských přebytků
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Kulajdu bych mohla udělat.