Polévky v naší kultuře tvořily vždy základ jídelníčku, vlastně bychom mohli říct, že první polévky se objevily s vynálezem ohniště. Ve vodě můžete povařit cokoliv jedlého a získáte syté jídlo, které zažene hlad i žízeň. Polévka může dokonce i léčit, to když přidáte zeleninu a byliny s blahodárnými účinky na organismus, především na játra, naši nejvýkonnější vnitřní továrnu. Polévky zdaleka nemusí být pouze masové, a dokonce se obejdeme bez jakýchkoliv živočišných produktů, nijak to nesníží zdravotní a výživový přínos polévek. Právě naopak, poděkuje nám nejen naše tělo, ale i planeta, která dostává od lidí nevybíravě zabrat.


Recept na dokonalou mrkvovou polévku

Rozehřejeme dvě lžíce oleje a osmahneme na něm 500 g mrkve nakrájené na kolečka, kousek čerstvého strouhaného zázvoru, velkou nakrájenou cibuli a oloupané, na kostičky nakrájené jablko. Přidáme bobkový list a lžíci třtinového cukru, jakmile cukr mírně zkaramelizuje, vlijeme 150 ml červeného vína a po chvíli litr zeleninového vývaru. Vaříme 20 minut, vyjmeme bobkový list, osolíme, okořeníme čerstvě mletým pepřem, rozmixujeme a zjemníme trochou mandlové smetany. Už nevaříme, jen prohřejeme.

Suroviny

  • 2 lžíce oleje
  • 500 g mrkve
  • kousek zázvorového kořene
  • 1 velká cibule
  • 1 jablko
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 150 ml červeného vína
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • 50–100 ml mandlové smetany

Eva Francová
Výtvarnice a fotografka na volné noze, která se rozhodla opustit město a žít se svou rodinou uprostřed přírody ve Svatojanském újezdu nedaleko Jičína. Mnoho fanoušků si získala nejen originálním přístupem k vaření a novými, vždy vyzkoušenými a ověřenými recepty, ale i neuvěřitelným klidem a pohodou, které čtenářům předává prostřednictvím svého blogu Kuchařka ze Svatojánu, který se stal základem pro sérii jejích knih o vaření. Televizní diváci ji znají z hostování v pořadu Kouzelné bylinky.
Knihu Polévky ze Svatojánu zakoupíte ZDE

Více na ALBATROSMEDIA.CZ

Reklama