Tuto větu posloucháme již odmalička. Díky mamince nebo babičce víme, že jíst polévku je zkrátka dobré. Kdybychom však měli vyjmenovat 6 důvodů, proč je polévka tekutým pokladem, mnozí z nás by se možná zapotili. Schválně, předtím, než se pustíte do čtení, vyzkoušejte to. Na kolik důvodu jste přišli?
1) rozmanitost
Kouzlo polévek spočívá v jejich rozmanitosti – vývary jsou ideální jako první chod oběda, který navodí chuť k jídlu, delikátní krémy bývají součástí slavnostního menu a husté polévky s kouskem pečiva poslouží jako samostatní chod. V létě studené polévky osvěží parný den, ovocné polévky zase
Polévky lze připravit na tolik způsobů, že se jimi téměř nedá přejíst. Tradiční osvědčené recepty jsou jistě zárukou vašeho kulinářského úspěchu, ale moderní doba přináší také překvapivé nové variace v receptech, výborné pomocníky v kuchyni, i netradiční suroviny pro vaření.
2) výživové minimum
Každý kousek jídla, který během dne sníme, je tvořen 3 hlavními živinami – bílkovinami, tuky a sacharidy. Ve fungování našeho organismu mají svou důležitou roli a v našem jídelníčku by měly být zastoupeny ve vyváženém poměru. Co to znamená? Přijatá energie by měla pocházet z jednotlivých živin v následujícím poměru: bílkoviny -> 10-15 %, tuky -> 20-30 % a sacharidy -> 55-65 %. Na konci dne bychom v pomyslném energetickém účtování měli dosáhnout právě tohoto poměru. Jsou však i pokrmy, které jsou již samy o sobě vyvážené. Hádáte správně, jedním z nich je právě polévka.
3) 3 litry denně
4) bez „zbytečných“ kalorií
Dáte-li si polévku jako první chod, vás žaludek se rychle naplní a nesníte pak tolik dalšího jídla. Kromě toho je vhodně připravená polévka nízkokalorické jídlo, ze kterého určitě nepřiberete. Proto polévky bývají i součástí různých diet.
Zelenina obsažená ve většině polévek zásobuje naše tělo antioxidanty a minerálními látkami. Zároveň je zdrojem vlákniny, která je důležitá pro fungování organizmu. Zelenina obsažená ve většině polévek zásobuje naše tělo antioxidanty a minerálními látkami. Zároveň je zdrojem vlákniny, která je důležitá pro fungování organizmu. Během dne bychom ve stravě měli přijmout 25 - 30 g vlákniny. Dostatečný příjem vlákniny předchází problémům s trávením a nemocem tlustého střeva. Čím kratší je doba vaření zeleniny, tím více vitaminu zůstane zachováno.
6) potvrzeno výzkumem
Dobrý vliv polévek prokázaly i vědecké studie. Ze závěru výzkumu provedeného ve Francii v letech 1994-2002 vyplynulo, že lidé, kteří pravidelně konzumují polévky, mají v porovnaní s těmi ostatními nižší denní energetický příjem, nižší příjem tuku, větší příjem vitaminů a nižší hladinu cholesterolu.
Sečteno a podtrženo – nejsou to jenom chuťové buňky, na které má polévka „dobrý vliv“.
Nový komentář
Komentáře
Vivian: To je určitě kravina, taky myslím, že klidně třeba polívka nahradí vypitý půl litr vody.
Vivian:
No to bych nebyla schopna normálně fungovat. Když se hlídám, abych vypila alespoň ty 2 litry, tak mám pocit, že se utopím, navíc pořád lítám na záchod
gerda: (31) Já právě nedávno slyšela v rádiu vyprávět jednu expertku na výživu a ta tvrdila, že ty tři litry máme vypít, ještě kromě jídla
Já si taky myslím, že je to zbytečné, v běžném režimu.
Meander: jo, muj
taky, takze jsem gulas pasovala na zasadne vikendove jidlo. ale je fakt, ze je bezkonkurencni
cmelda: Já papiňák ani nevlastním. Jsem expert na slow-cooking. Dokážu guláš dusit poomaaliičkuu klidně 6 hodin.
Rára: Miluju Houbové koření. Do guláše, do rizota, do polévky naprosto ideální.
Meander: Kombinuju vývar s kostkou. Chutná mi to víc. Pak dělali houbový kostky, byly dobrý, ale už jsem je dlouho nikde neviděla.
Meander:
ja u vareni trpim - jsem papinakovy typ a tak co neni do pul hodiny hotove, nevarim
sanvean: tak to vypada dobre, diky za tip :)
Btw. pravý kuřecí vývar se připravuje opravdu 5 hodin. Když se ti nechce, udělej si ho z kostky.
Kikoska: Jsou tam i normální recepty. Když se podíváš. Já podle Apetitu vařím, ale když ti to nevyhovuje, na netu je receptů ohromná spousta. Jinak doporučuju asi milionté vydání kuchařky Vaříme zdravě, chutně a hospodárně.
Rára: Musíš ji zalít studenou vodou a rozmíchat metličkou.
Meander: Díky, ale to jsou právě jen nějaký divný recepty typu Studená okurková polévka s mátou... Mě by zajímaly normální, rychlý, ozkoušený, chutný recepty, ne nějaký speciality... Např. u kuřecího vývaru píšou, že se připravuje 5 hodin...
Já tedy používám jíšky z kouzelné krabičky Knorr. Když jsem jí dělala na pánvičce, vždycky mi pak zhrudkovatěla
cmelda: A vařím to fakt jen krátce, po vhození lososa ani ne deset minut.
čmelda: Udělám máslovou jíšku, zaleju vodou, ve které jsem krátce povařila půlku brokolice, tu nahrubo pokrájím a vhodím do polévky spolu s lososem nakrájeným na cca 2cm kousky, povařím, dochutím zeleninovým bujonem a na závěr přidám smetanu. Když je po ruce bílé víno, šup s ním do hrnce (tak 1 dcl) A jinak klasika - bílý pepř, sůl.
sanvean: lososova s brokolici - zni to zajimave, delas to jak?
Polévky zbožňuju. Jíme je jako hlavní chod, vařím vždycky kotel. Když tak o tom přemýšlím, nejvíc si vybavuju polévky, co jsme okusili na cestách. Moje top tři polévky: Irská bramboračka (rozmixovaná, hodně kořenové zeleniny)-tu často vařím, maďarská gulášovka (nezahuštěná), lososová polévka s brokolicí
Sakra, nebude to někdo brát jako reklamu?
Kikoska: http://www.apetitonline.cz
gerda: Ve školce nám do mlíkovky dávali nějaké odporné bílé knedlíčky. Radši si to moc nepamatuju