Tradičním pokrmem české kuchyně je pečená husa. A její pravá sezona nastává příjezdem Martina na bílém koni. A nebyla by to pořádná husa, kdyby nebyla nadívaná.
Pokud máte husu vlastní, domácí a velkou, počítejte s tím, že má tuhé a příliš tučné maso. Husa, která má více než sedm měsíců, by měla vážit průměrně 4 až 6 kg.
Je-li husa mladá, asi do deseti týdnů, je maso křehké a jemné. Takováto husa váží něco kolem 2,5 až 4 kg.
Nejvhodnější je kupovat husu o váze asi 5 kg. Taková nám stačí zhruba pro osm strávníků.
Zdá se vám taková husa příliš veliká? Samozřejmě, že i husu lze zakoupit už porcovanou. Výhodou u takovéhoto nákupu je to, že si můžete vybrat, co máte raději. Prsíčka nebo stehna.
Husu seženete v obchodech převážně mraženou. Dávejte si pozor na to, že její kůže by neměla být promodralá. Pokud ale kupujete husu čerstvou, měla by mít kůži zbarvenou dožluta nebo dorůžova a neměla by být lepkavá, ale hladká na omak.
Zdá-li se vám maso příliš tučné, můžete z něj sádlo odříznout.
Nejlepší je s nádivkou
Při přípravě nádivky do husy, vlastně do jakékoliv drůbeže, se nebojte vlastní fantazie a zkuste kombinovat, cokoli vás napadne. Výsledek vás určitě příjemně překvapí.
Pamatujte ale na to, že základem všech nádivek do husy jsou kostičky housky, rozinky a jablko.Vynikající jsou také sušené houby.
Labužnická nádivka
Opravdovou lahůdkou jsou masové nádivky. Ty připravíme z mletých husích nebo telecích jater, které opečeme na cibulce, přidáme na kostičky nakrájenou housku a vajíčko. Nádivku pikantně osolíme a opepříme.
NÁŠ TIP: Ovocná nádivka
Omytou, osušenou a osolenou husu plníme do hrudní dutiny i pod kůži ve voleti. Vyplatí se vám husu nasolit a okořenit už den předem. Maso je potom křehčí. Po naplnění nádivkou ji nezapomeneme zašít provázkem, aby nám při pečení nádivka nevytekla ven. Pokud nám nádivka zůstane navíc, dáme ji do rohu pekáčku a pečeme zároveň s husou.
Jste zvědaví, jestli je nádivka už hotová? Píchněte špejli zhruba někam pod prsa husy a vytáhněte. Jestliže zevnitř vytéká šťáva, musíte husu ještě chvíli péct.
Důležité je samozřejmě i naporcování pečeně. Pokud má jídlo pěkně vypadat, odkrojíme ostrým nožem stehna a křídla. Potom rozpůlíme tělo husy a každou část i s nádivkou pokrájíme na tři stejně velké porce.
Husa je upečená i s nádivkou, rozporcovaná a jdeme ji servírovat. Nejvhodnější přílohou je krouhané červené zelí dušené s jablíčky a kořením.
Dobrou chuť přeje
Nový komentář
Komentáře
Husička na dietu,mňam.
Andula: Opižlala na čínu?
No potěš, to muselo být pižlání
Simba: já navíc tu kachnu neuměla moc udělat, se zelím mi to nechutná, tak jsem jí opižlala na čínu, moc toho fakt nebylo
Andula: Že jo, spíš jen obíračka ... akorát, že ten kamarád to prohlásil poté, co tu kachnu spráskl sám
Simba: to je možná pravda, my dopstali jednou kachnu od někoho a nakonec jsem si říkala, že toho zase tolik nebylo
Ťapina: Náš kamarád říka: To se jen zdá, kachna to není moc masa, ona je dutá
Andula: Byli jsme pěkně přežraní, ono to bylo stehýnko na celý pekáč
Ťapina: to jste k nim jenom čichali, ne?
Nám stačilo krůtí stehýnko na dva obědy pro dva lidi, dejte pokoj se dvěma kachnama
Landriel: kachny???
Husu jsem jěště nedělala
takže ani nevím jak chutná
man-mimo: Dvě jsou tak akorát.
man-mimo: hmmm, nepočítala by se mu ta kuřata líp?
Landriel: "Kachna je blbej pták. K obědu je jedna málo, a dvě jsou moc" ... říkal jeden můj známý
Husu nedělám,je to kalorická bomba.Máme rádi krůtu a kuře.
Tak já mám radši kačenu, ale dobře vypečená husička není k zahození.
Léthé: sádlo neee, mě bolí něco, asi žlučník, i po huse nebo kachně, stačí mi kuře a krůta.
Bohužel, nedávno mě vzal po kačce žlučník.
A já mám ráda husí sádlo
jen tak namazaný na chleba a pořádně osolený
Někdy bych se ho mohla užrat.