Žervé je zdravé mascarpone
O sýru žervé by se dalo říci, že je to zdravější varianta sýra mascarpone, ze kterého se připravují vynikající sladké dezerty. Nejznámější je tiramisu. Stojí za to zmínit i mascarpone s horkými malinami či s jahodovým přelivem.
Co to je mascarpone?
Mascarpone je krémový sýr z kravské smetany s obsahem tuku 70 až 75 %, jednoduše nejvyšším možným před tím, než by se stal máslem. V jižních částech Itálie, kde se
Od nynějška vás již nemusí trápit svědomí, kolik nadbytečných kilojoulů jste konzumací takových pochoutek dodali svému tělu. Stačí drahé a tučné mascarpone nahradit zdravým sýrem žervé a začít mlsat.
A ještě jedna rada. Sýrů typu žervé je na trhu mnoho. Možná ale nevíte o novince s názvem Lipánek žervé, kterou začala dodávat tradiční česká mlékárna Madeta. Její Lipánek žervé je lehký, čerstvý sýr vyrobený z poctivého tvarohu a smetany z jižních Čech. Lipánek žervé má krémovou, lehce roztíratelnou konzistenci a lahodnou smetanovou chuť. A navíc nahradí i smetanu na vaření nebo majonézu.
Sladká kouzla s žervé
Žemlovka s žervé a jablky
Ingredience:
3 rohlíky
3 vejce
1 žervé
3 jablka
50 g másla,
40 g krystalového cukru,
1 vanilkový nebo skořicový cukr,
1/4 l mléka,
strouhanka na vysypání
Příprava:
Pekáč vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Rohlíky nakrájíme na tenké plátky, máčíme ve směsi mléka a rozšlehaného vejce a klademe na dno pekáčku. Pak je potřeme Lipánkem žervé rozmíchaným s mlékem, cukrem a jedním žloutkem.
Tuto vrstvu poklademe strouhanými jablky smíchanými s vanilkovým či skořicovým cukrem. Opět přikryjeme plátky máčených rohlíků a pečeme asi 30 minut do zlatova v troubě.
Meruňková fantazie
Piškotové těsto:
4 vejce
100 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
1/2 bal kypřicího prášku
Náplň:
1 kompotované meruňky
400-500 g smetany na šlehání
1 vanilkový cukr
2 ztužovače šlehačky
250 g Lipánek žervé
1 dcl šťávy z kompotu
1 skořicový cukr
Příprava:
Piškotové těsto: z bílků ušleháme sníh, do kterého přidáme moučkový cukr. Do tuhého sněhu zašleháme postupně žloutky. Nakonec zlehka vmícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem. Těsto dáme na vymaštěný plech a pečeme 10-15 minut při teplotě 180 °C.
Po upečení dáme těsto vychladnout. Mezi tím necháme v sítu okapat meruňky, které pak nakrájíme na malé kousky. Šlehačku ušleháme s vanilkovým cukrem a ztužovačem. Lipánek žervé rozmícháme se šťávou z meruněk a pomalu vmícháme do šlehačky. Směs natřeme na vychladlý piškot, ozdobíme kousky meruněk a poprášíme skořicovým cukrem.
Tiramisu po česku
Ingredience:
2 Lipánky žervé
2 balíčky dětských piškotů
2 smetany ke šlehání
150 g moučkového cukru
1/4 l silné kávy, kakao, rum
Postup:
Uvaříme 1/4 l silné kávy a po vychladnutí přidáme trochu rumu. Zvlášť vyšleháme smetanu a smícháme ji s mlékem naředěným Lipánkem žervé a cukrem do hladkého krému. Dortovou formu poklademe piškoty, pokapeme kávou a potřeme krémem. Postup po vrstvách opakujeme. Poslední vrstva je krém, který posypeme kakaem. Dáme vychladit do lednice.
Nový komentář
Komentáře
saruz — #1 ja take mamka dava do zemlovky pudink a trochu rumu a to je pak basta
Žemlovku a Tiramisu máme rádi.