Při výběru melounu je to ovšem dost často loterie. Těšíte se na šťavnatý a křupavý exemplář plný sladkosti a po rozkrojení na vás vykoukne bledá chudinka mdlé chuti. Naštěstí existují osvědčené způsoby, díky kterým je šance, že se při výběru spálíte mnohem menší.

64ca19a7ce076obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Na svých stránkách radí, jak na to, například organizace sdružující pěstitele melounů Watermelon.org. Podle nich jsou důležitá zejména tři slova, respektive úkony: pohled, zdvih a otočení.

  1. Zkontrolujte meloun pohledem a hledejte takový, který je pevný, bez ranek, promáčklin a dalších nedokonalostí.
  2. Meloun zvedněte a přesvědčte se, že je na svou velikost dostatečně těžký.
  3. Meloun otočte a hledejte na něm skvrnu, která vzniká v místě, kde meloun leží na zemi. Měla by mít krémově žlutou barvu. Neměla by být příliš zelená, ani přehnaně žlutá.

Tyto tři kroky podle pěstitelů zajistí, že meloun bude nejsladší a nejšťavnatější. Mezi lidmi se ovšem šíří i další tipy. Říká se například, že po poklepání na perfektní meloun by se měl ozvat dutý zvuk, dobrým znamením je prý také zkroucená a suchá stopka a někteří lidé se řídí radou, že tmavě zelené čáry, kterými je meloun pokrytý, by měly být v ideálním případě vzdálené na šířku dvou prstů.

Přestože melouny jsou skvělé i pro svůj obsah cenných látek, jako je draslík, železo, vitamin A nebo vitamin C, mohou skrývat i nebezpečí. Zvláště pokud jde o melouny, které se prodávají už naporcované. Informační centrum bezpečnosti potravin varuje před rizikem množení bakterií, jako je Salmonella, Listerie nebo Escherichia coli v dužině plodu. Porcování melounů v řetězcích by pak mělo být podrobeno přísným hygienickým podmínkám. Spotřebitel by potom měl naporcovaný meloun rychle sníst nebo uložit do ledničky. Naporcovaným plodům, které jsou prodávaný třeba ve stánku, a jsou tedy několik hodin mimo ledničku, a dokonce na ně třeba svítí sluníčko, je potom dobré se zcela vyhnout.

A pokud už vás nudí jíst meloun jen tak nebo si prostě jen chcete zpestřit letní jídelníček, máme pro vás několik tipů, jak meloun využít:

  • Melounová zmrzlina – dužinu rozmixujte, přidejte citrónovou šťávu, cukr podle chuti a naplňte formičky na nanuky
  • Melounová limonáda – dužinu rozmixujte, přidejte citrónovou šťávu, cukr podle chuti a zalijte vychlazenou perlivou vodou, dozdobte snítkou máty
  • Grilovaný meloun – nakrájejte na plátky, potřete olivovým olejem, posypte trochou soli a ogrilujte
  • Melounový salát – meloun se skvěle doplňuje se slaným sýrem feta, stačí přidat například okurku, červenou cibulku, limetkovou šťávu, petrželku a další ingredience podle chuti
  • Melounová margarita – meloun z mrazáku rozmixujte s ledem, tequilou, pomerančovým likérem a limetkovou šťávou
  • Zavařený meloun – světě div se, někdo melouny i zavařuje a schovává na horší časy, použít se dá sladký nebo sladkokyselý nálev
  • Studená melounová polévka – rozmixujte meloun, rajčata, papriky, cibuli a stroužek česneku, dochuťte olivovým olejem, solí, pepřem a vinným octem

Zdroje: Watermelon.org, Bezpečnost potravin, BHG

Čtěte také: