Máte rádi pohanku? Tato pochoutka je všestranná. Hodí se na sladká i slaná jídla. Můžete ji dochutit medem, ale klidně i česnekem. S chutí ji posnídáte, poobědváte i povečeříte. Navíc je velice zdravá.
Váš organismus pohanku ocení po celý rok, ale teď v zimě je potřeba ještě více než jindy. Pomůže vám totiž s prevencí nachlazení. Obsahuje rutin, který napomáhá vstřebávání vitaminu C. Kromě toho ale také velké množství dalších vitaminů a minerálů. Dobrou zprávou je, že pohanka je bezlepková potravina, vhodná tedy také pro celiaky.
Doporučujeme vám pohanku vůbec nevařit. Pouze v hrnci zalít vřelou vodou a nechat pod poklicí, dokud není měkká. Zůstanou v ní tak všechny tělu prospěšné látky. Pokud se vám zdá pohanka příliš tvrdá, můžete ji při mírném varu dvě, až tři minuty, povařit.
Suroviny
- 250 g loupané pohanky
- 2 velké cibule
- 3 stroužky česneku
- sůl a pepř
- slunečnicový oleje
- 1 lžička majoránky
Postup
Pohanku properte. Dejte do hrnce a zalijte vřelou vodou. Nechejte pod poklicí tak dlouho, než pohanka změkne. Můžete i pár minut povařit. Pokud se vám podaří ji rozvařit, vůbec nic se neděje. Důležité však je neslívat z ní vodu. Zalijte ji jeden a půl násobkem objemu vody. Tedy na jeden díl pohanky, jeden a půl dílu vody.
Na pánvičce si na trošce oleje osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte uvařenou pohanku, ochuťte solí a pepřem. Promíchejte a ochuťte majoránkou.
Podávejte jen tak, s masem, vajíčkem... jak máte zrovna chuť.
Výborná je třeba s pomalu pečeným krůtím masem na medu.
Dobrou chuť přeje Elly.
Pohanku máme u nás na magazínu rádi. Jaké recepty jsme s ní zkoušeli?
Zdroj fotografií: archiv magazínu, Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Hodí se i na zahuštění bramboračky místo drobných krupek.
pohanku bych měla zkusit udělat když je tak zdravá
Pohanku jsem ještě neochutnala, zítra koupím a vyzkouším, vypadá to jako celkem dietní teplá večeře.
Pohanka mi nechutná, jedla jsem ji nasladko, naslano, v polévce, nic z toho mě neoslovilo, má pro mě divnou pachuť i vůni.
Pohanku znám,občas používám.
Pohanku jsem ještě nikdy nevařila ani neokusila.
gerda — #8 Díky za tipy!
pohanka je výborná . něco udělám
Pohanku miluju, připravuju jako rýži a dělávám dušenou, zapékanou, přidávám do polévky, dušenou balím do zelných listů, zalévám šlehačkou a peču jako golubce - opravdu je vynikající. Působí dobře na cévy, tak je i zdravá po této stránce, pro starší ročníky. Nejradši mám takovou léčbu, při které si zároveň i pochutnám. Staré valašské recepty pohankou oplývají, třeba kontrabáš je taky dobrý.
Pohanku jsem nikdy neochutnala
Maria28 — #5 tak do polévky ji přidávám občas taky, jinak na sladko si ji dělám pro sebe
Tak já ji přeliju vařící vodou, nechám stát a pak přidávám do jogurtu místo müsli. Dělám jí víc a dám do lednice - vydrží min. 3 dny. Nebo přidám i do hovězí polévky místo nudlí.
Mě taky nechutná i když je zdravá
Vím, že je to zdravé, ale mně teda pohanka vůbec nejede
nevoní mi
Pohanku jsem nikdy nevařila,ani nevím,jak chutná
.
pohanku jsem nikdy nevařila