11.jpg (259 KB)

Foto: Šárka Škachová

Suroviny

  • 125 g pšeničné mouky typ 405
  • 125 g pohankové mouky
  • špetku soli
  • 1 vejce
  • 250 ml mléka
  • 150 ml vody
  • 15 g droždí čerstvé nebo 1 balení sušeného
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 2 lžíce cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru

12.jpg (218 KB)

Foto: Šárka Škachová

Postup

Čerstvé droždí rozdrobíme a smícháme s cukrem a trochou vlažného a necháme vzejít kvásek. V misce smícháme mouku, špetku soli, kvásek a cukr. Pomalu přiléváme mléko a vodu, dokud se nevytvoří hladké těsto. Nakonec přidáme vejce a rozpuštěné máslo. Misku s těstem zakryjeme a necháme na teplém místě asi 1 hodinu kynout.

Zahřejeme litinovou pánvičku na poffertjes a pečeme malé lívanečky/poffertjes. Můžete smažit i na obyčejné pánvičce. Malá kolečka tvořte lžičkou.

Podáváme je horké s trochu rozpuštěného másla a posypané moučkovým cukrem.

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová - Kuchařka z vesnice.

Nápady na skvělé lívance

Americké lívance s ovocem

222.jpg (90 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Banánové lívance

banan.jpg (174 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama