Dnes si připravíme koláč, který si jistě oblíbí celá rodina. Jedná se o tradiční český tvarožník, a i když se recepty na něj mohou v různých regionech lišit, přesto je vždy základem dobrý a poctivý tvaroh.
Foto: Regionální potravina
Ingredience:
Tvarožník
- 100 g másla
- 2 vejce
- 300 g polohrubé mouky
- 250 g BIO selský tvaroh měkký z Farmy Struhy s. r. o.
- 4 lžíce cukru
- 1 lžíce kakaa
- 2 lžíce moučkového cukru
- 30 g skořice
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 5 hrušek
Čokoládová drobenka
- 200 g hladké mouky
- 125 g másla
- 125 g cukru krupice
- 25 g kakaa
Postup:
Tvarožník
Nejprve necháme máslo změknout do pokojové teploty. Poté ho smícháme s 300 g polohrubé mouky. Přidáme 1 vejce, 4 lžíce cukru, 1 lžíci kakaa a 1 lžíci prášku do pečiva. Všechny ingredience pečlivě propracujeme, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto necháme odpočinout v lednici alespoň 30 minut.
Mezitím utřeme tvaroh s druhým vejcem, moučkovým cukrem a skořicí, aby vznikla jednotná směs. Omyté hrušky nakrájíme na plátky. Těsto rozválíme a přesuneme ho do předem vymazané kulaté formy. Na těsto rovnoměrně rozprostřeme směs z tvarohu a navrch položíme nakrájené hrušky. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 160 °C po dobu přibližně 45 minut, dokud nezíská zlatavou barvu.
Čokoládová drobenka
Všechny ingredience spolu důkladně promícháme, vložíme na plech a dáme péct do trouby na 170 °C cca 10 min. do zlatova. Čokoládovou drobenku poté rozmixujeme nebo rozdrobíme na kousky.
Náš tip:
Zbyla vám po pečení trocha hrušek i tvarohu? Smíchejte je v misce společně s medem, použít můžete med, čokoládovou drobenkou, posypte oříšky, ozdobte lístkem meduňky a máte zdravou svačinku.
Foto: Lenka Mastešová
Foto: archiv redakce
Nový komentář