Dnes si připravíme koláč, který si jistě oblíbí celá rodina. Jedná se o tradiční český tvarožník, a i když se recepty na něj mohou v různých regionech lišit, přesto je vždy základem dobrý a poctivý tvaroh.

Podzimni-tvaroznik-s-hruskami-a-cokoladovou-drobenkou4.jpgFoto: Regionální potravina

Ingredience:

Tvarožník

  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g BIO selský tvaroh měkký z Farmy Struhy s. r. o. 
  • 4 lžíce cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 30 g skořice
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 5 hrušek

Čokoládová drobenka

  • 200 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 125 g cukru krupice
  • 25 g kakaa

Postup:

Tvarožník

Nejprve necháme máslo změknout do pokojové teploty. Poté ho smícháme s 300 g polohrubé mouky. Přidáme 1 vejce, 4 lžíce cukru, 1 lžíci kakaa a 1 lžíci prášku do pečiva. Všechny ingredience pečlivě propracujeme, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto necháme odpočinout v lednici alespoň 30 minut.

Mezitím utřeme tvaroh s druhým vejcem, moučkovým cukrem a skořicí, aby vznikla jednotná směs. Omyté hrušky nakrájíme na plátky. Těsto rozválíme a přesuneme ho do předem vymazané kulaté formy. Na těsto rovnoměrně rozprostřeme směs z tvarohu a navrch položíme nakrájené hrušky. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 160 °C po dobu přibližně 45 minut, dokud nezíská zlatavou barvu.

Čokoládová drobenka

Všechny ingredience spolu důkladně promícháme, vložíme na plech a dáme péct do trouby na 170 °C cca 10 min. do zlatova. Čokoládovou drobenku poté rozmixujeme nebo rozdrobíme na kousky.

Náš tip: 

Zbyla vám po pečení trocha hrušek i tvarohu? Smíchejte je v misce společně s medem, použít můžete med, čokoládovou drobenkou, posypte oříšky, ozdobte lístkem meduňky a máte zdravou svačinku.

5.jpgFoto: Lenka Mastešová

4.jpgFoto: archiv redakce