1634851163011.jpg (126 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Dýňové risotto je zase tady. Přichází s úrodou oranžových dýní na polích a s podzimem. Jeho příprava je snadná a když se naučíte základní postup, můžete uvařit jakékoliv risotto vás napadne. Jen obměňujete suroviny.

Suroviny na dvě porce

  • asi 160 –180 g suché rýže vhodné na risotto 
  • 1–2 šalotky
  • máslo nebo olivový olej
  • 200 ml bílého vína
  • masový nebo zeleninový vývar
  • parmezán a máslo na dotvoření
  • 50 g dýňového pyré
  • sůl a pepř
  • 100 g dýně hokaido
  • 300 g kuřecích prsou
  • tymián

na ozdobení 

  • parmezán
  • 100 g dýně hokkaido

Postup

Šalotku si nakrájíme na drobno. Snažíme se, aby kousky byly co nejstejnoměrnější, jinak se může stát, že část šalotky už bude lehce připálená a část ještě nebude správně zesklovatěná.

Nerezový hrnec, který by měl mít silnější dno, dáme na plotnu, kterou jsme zapnuli naplno. Necháme ho zahřát a potom na něj vhodíme kousek másla nebo nalijeme olivový olej. Hned po rozpuštění másla, u oleje ihned po nalití, nasypeme šalotku.

Teplotu můžeme mírně ztlumit, ale ne moc. Šalotku smažíme, až nám zesklovatí.

Plotnu zapneme opět naplno a vsypeme k šalotce připravenou suchou rýži.

Zuřivě mícháme a nepřestáváme. Po chvilce přidáme i na kousky nakrájená kuřecí prsa. Rýže během smažení změní barvu, trvá to asi dvě až tři minuty. Maso změní barvu z růžové na bílou, až lehce zlatavou. Po celou dobu opravdu nesmíme přestat míchat, aby se rýže a šalotka nepřipálily. V této chvíli osolíme a opepříme. 

Osmahnutou rýži zalijeme vínem. Opět při plně zapnuté plotýnce. A mícháme, čekáme, až se nám všechno víno z rýže odpaří a v hrnci už nebude žádná tekutina. Teď přišel čas na horký vývar. Ten jsme si už ohřáli v hrnci na vedlejší plotýnce a začneme ho přidávat k rýži. Do hrnce přidáme také na kousky nakrájenou čerstvou dýni.

Přidáme vždy tolik, aby byla rýže těsně pod hladinou. Zrníčka rýže nesmí čouhat ven, ale nesmí na nich být ani moc tekutiny. Protože když neodhadnete množství vývaru ke konci vaření risotta, tak se může stát, že budete čekat, až se tekutina vstřebá, aby risotto nebylo moc řídké, a mezitím se vám rýže rozvaří. Proto vždy přidáváme po jedné naběračce, potom nezapomínáme míchat a necháme vždycky přidanou tekutinu vstřebat do rýže a až následně přidáváme další naběračku.
Ihned po první dávce vývaru přidáme dýňové pyré. Návod na přípravu dýňového pyré.

Nezapomínejte průběžně ochutnávat. Pokud pokrmu chybí sůl, dosolte co nejdříve, aby se vstřebala i do rýžových zrníček, a nejen do omáčky. Dochuťte také čerstvým nebo sušeným tymiánem.

Míchání je velice důležité. S tím, pokud možno, nepřestávejte.

Asi po 20 až 25 minutách by mělo být risotto hotové. Jestli už můžete přestat s vařením, zjistíte jedině ochutnáváním a zkoušením, je-li rýže už dost měkká. Neměla by určitě být příliš rozvařená.

Přichází finální dokončení našeho mistrovského díla. Hotové risotto odstavte z plotny. Připravte si vychlazené máslo, několik kousků, a nastrouhaný parmezán. Tyto dvě suroviny přidejte do hrnce a intenzivně míchejte, dokud se máslo i sýr nerozpustí. Risotto se tímto ještě zahustí a dochutí. Ihned dáváme na vyhřáté talíře. Zespodu talíře bychom měli několikrát pořádně bouchnout dlaní a správně připravené risotto se vám po talíři krásně rozleje.

Nahoře ozdobte plátky čerstvé dýně, které jste dokřupava opekli v rozpáleném tuku.

Pečené brambory s dýní hokaido

dyne3.jpg (73 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Pečená dýně, sladké brambory, topinambur, mrkev a mix pražených semínek

dyne2.webp (53 KB)

Foto: Akademie kvality

Dýňový krém s paprikou

dyne4.jpg (126 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama