Sezóna dýní je tady a Halloween už pomalu klepe na dveře. Inspirujte se skvělými recepty, které se k tomuto období náramně hodí. K výrobě sladkých dobrot si můžete přizvat i děti, jedná se o jednoduché recepty, které s vámi hravě zvládnou.

Dýňové koláčky

dýňové koláčky

Na 20 koláčků

Ingredience:

  • 125 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 200 g krystalového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • ½ lžičky mletého kardamomu
  • 150 g nastrouhané dýně

Postup:

Předehřejme troubu na 200° C a vysteleme plechy pečícím papírem. Utřete rostlinný tuk Hera máslová příchuť s krystalovým a vanilkovým cukrem a s vejcem do hladké hmoty. Přidejte všechny sypké ingredience – mouku, kypřící prášek, sůl, skořici, mletý zázvor a kardamon. Vše dobře smíchejte a nakonec přidejte nastrouhanou dýni. Pomocí lžičky ukládejte na plech kopečky, které poté vytvarujte do pravidelných koleček. Pečte 15 – 20 minut do zlatova.

 

Strašidelné prstíky

recept

Na 20 koláčků

Ingredience:

  • 125 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 125 g krystalového cukru
  • špetka soli
  • 1 žloutek
  • 1 lžička najemno nastrouhané citronové kůry
  • 250 g polohrubé mouky
  • 50 g mandlí nakrájených na plátky

Postup:

Předehřejme troubu na 180° C a vysteleme plechy pečícím papírem. Smíchejte rostlinný tuk Hera máslová příchuť s cukrem a solí. Poté přidejte žloutek a citronovou kůru a vše dobře promíchejte. Nakonec přidejte mouku a vymíchejte těsto do hladké hmoty. Zabalte je do potravinové fólie a nechte cca 30 minut odpočívat v lednici. Po vyjmutí tvarujte těsto do válečků a ukládejte na plech. Nakonec přidejte plátky mandlí, které vytvoří nehet. Mandle je třeba do těsta přitlačit, aby držely. Nakonec pomocí nože udělejte do těsta zářezy, které budou vypadat jako klouby. Pečte cca 15 minut a podávejte vychladlé.

 

Zakázané pivo

recept

Na cca 7 porcí

Ingredience:

  • 85 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 150 g třtinového cukru
  • 125 g smetany
  • 1,5 l zázvorové nebo vanilkové limonády

Postup:

Rostlinný tuk Hera máslová příchuť, cukr a smetanu smíchejte v hrnci a za stálého míchání přiveďte do varu. Jakmile směs přijde do varu, ztlumte plamen a za občasného míchání nechte povařit cca 3 minuty. Vařte do té doby, než vznikne karamelová omáčka. Poté nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Nakonec ve velkém džbánu smíchejte tuto směs a limonádu.

 

Sladké mumie

recept

Na cca 35 kousků

Ingredience:

  • 115 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 160 g krystalového cukru
  • 8 PL majonézy Hellmanns
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 1 vejce
  • 330 g polohrubé mouky
  • 200 g rozpuštěné bílé čokolády
  • čokoládové kuličky

Postup:

Smíchejte cukr, majonézu, tuk Hera máslová příchuť, vejce a vanilku. Poté postupně přidávejte mouku, dokud se nevytvoří hladké těsto. To zabalte do potravinové fólie a nechte cca hodinu odpočívat.

Mezitím si přichystejte plechy s pečícím papírem a předehřejte si troubu na 180° C. Z těsta si poté oddělujte kuličky o průměru 2 – 3 cm a ty vytvarujte do mrkvového tvaru. Poté si z těsta udělejte další kuličku o průměru 1 cm a z té vyválejte hlavu a spojte ji s tělem. Takto vytvarované mumie pečete cca 10 minut do zlatova a pak nechte vychladnout. Nakonec namáčejte do bílé čokolády, párátkem dozdobte a z čokoládových kuliček udělejte oči.

 

Dýňovo-čokoládové cupcakes s kořeněným krémem

dýněNa 12 středních cupcakes

Korpus:

  • 195 g hladké mouky, prosáté
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • ½ lžičky soli
  • 113 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť, změklého
  • 200 g krystalového cukru
  • 2 velká vajíčka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 180 ml dýňového pyré
  • 150 g čokolády nalámané na malé kousky (60-65%)

 

Krém z čerstvého sýra:

  • 250 g krémového sýra
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 60 g moučkového cukru, prosátého
  • ¾ lžičky dýňovo-perníkového koření
  • 160 ml smetany ke šlehání

 

Domácí perníkové koření:

  • 2 lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého zázvoru
  • ¼ lžičky hřebíčku (čerstvě drceného)
  • ¼ lžičky muškátového oříšku (čerstvě strouhaného)
  • ¼ lžičky nového koření (čerstvě drceného)

Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky.

Ve velké míse smícháme prosátou mouku, prášek do pečiva, sodu, koření a sůl. V míse mixéru vyšleháme rostlinný tuk Hera máslovou společně s cukrem, dokud není směs hladká, světlá a nadýchaná. Přidáme vajíčka, vždy jedno po druhém. Nakonec už jen zlehka vmícháme vanilkový extrakt. Rychlost mixéru snížíme na minimum a postupně do směsi začneme zašlehávat moučnou směs a dýňové pyré. Celé množství vmícháme asi ve 3 rovnoměrných dávkách s tím, že se vždy snažíme končit moučnou směsí. Nakonec už jen zlehka ručně vmícháme čokoládu.

Pečeme asi 18-20 minut, nebo dokud špejle z těsta nevyjde suchá. Po upečení necháme ještě 5 minut odpočinout ve formě a poté všechny dortíky přesuneme na chladící mřížku, kde je necháme zcela vychladnout.

Mezitím připravíme domácí perníkové koření. V hmoždíři rozdrtíme nové koření a hřebíček. Potom do směsi nastrouháme muškátový oříšek a přidáme i zbylé koření. Vše dobře promícháme. Směs lze skladovat ve vzduchotěsné nádobce.

Na krém zlehka důkladně prošleháme krémový sýr s vanilkovým extraktem, směsí moučkového cukru a dýňovo-perníkového koření. Nakonec zašleháme smetanu, kterou do směsi přiléváme postupně a šleháme na vysoké otáčky.

Upečené cupcakes zdobíme krémem. Můžeme dozdobit dýňovými semínky.

 

TIP: Výsledný mix perníkového koření odpovídá asi 1 polévkové lžíci koření. Pokud nemáte v plánu využít zbytek koření v nejbližší době, vždy dělejte jen malé množství a uschovávejte pouze na dobu nezbytně nutnou. Dlouhým skladováním ztrácí koření chuť a aroma. Případně lze zbytek koření použít do různých buchet, koláčů i dalších korpusů. Skvěle si bude rozumět i s klasickými perníčky, kterým dodá tu pravou kořeněnou chuť. Můžete také zkusit experimentovat a přidat špetku do kávy či vašeho oblíbeného čaje. Koření v sychravém počasí zahřeje stejně jako dobře roztopený krb.

 

Další báječné recepty hledejte na www.pecenijeradost.cz.

Reklama