Foto: Gabi Hradecká
Suroviny
Základní kvas
- 1-2 lžíce žitného kvásku z lednice
- 150 g žitné chlebové mouky
- 150 g vody
- Zápara z dýňových semínek: záparu si můžeme připravit v době, kdy zakládáme Základní kvas. Do misky dáme 30-50g dýňových semínek a zalijeme je převařenou (teplou) vodou se špetkou soli. Dávám zpravidla 50g.
Finální těsto - základní kvas
- 100 g dýňového pyré (hladkého a pořádně vychlazeného)
- zápara z dýňových semínek
- 250 g pšeničné chlebové mouky
- 50-70 g dýňové mouky
- 10-12 g soli
- vodu přidejte podle sebe, zpravidla už vodu nepřidávám, protože mám vodnatější pyré.
Postup
Těsto zpracujeme, aby bylo pěkně hladké a nelepivé. Necháme na první zrání v míse cca 1-2 hodiny, párkrát těsto přeložíme v míse, poté uhněteme na vále, zpracujeme do ošatky.
V ošatce kyne na pokojové teplotě cca 2 hodiny, nebo preferujeme lednicové kynutí – ošatku s chlebem necháme zrát v lednici několik hodin.
Pečeme jak jsme zvyklí s párou v troubě, prvních 10-15 minut na maximum, poté dopékáme na 200°C podle toho, jak nám peče trouba.
Dobrou chuť přeje lektorka kurzů kváskového pečení Gabi Hradecká.
Nový komentář