6514166f9e97fobrazek.jpg
Foto: Gabi Hradecká

Suroviny

Základní kvas

  • 1-2 lžíce žitného kvásku z lednice
  • 150 g žitné chlebové mouky
  • 150 g vody
  • Zápara z dýňových semínek: záparu si můžeme připravit v době, kdy zakládáme Základní kvas. Do misky dáme 30-50g dýňových semínek a zalijeme je převařenou (teplou) vodou se špetkou soli. Dávám zpravidla 50g.
     
    Finální těsto
  • základní kvas
  • 100 g dýňového pyré (hladkého a pořádně vychlazeného)
  • zápara z dýňových semínek
  • 250 g pšeničné chlebové mouky
  • 50-70 g dýňové mouky 
  • 10-12 g soli
  • vodu přidejte podle sebe, zpravidla už vodu nepřidávám, protože mám vodnatější pyré.

Postup

Těsto zpracujeme, aby bylo pěkně hladké a nelepivé. Necháme na první zrání v míse cca 1-2 hodiny, párkrát těsto přeložíme v míse, poté uhněteme na vále, zpracujeme do ošatky.

V ošatce kyne na pokojové teplotě cca 2 hodiny, nebo preferujeme lednicové kynutí – ošatku s chlebem necháme zrát v lednici několik hodin.

Pečeme jak jsme zvyklí s párou v troubě, prvních 10-15 minut na maximum, poté dopékáme na 200°C podle toho, jak nám peče trouba.

Dobrou chuť přeje lektorka kurzů kváskového pečení Gabi Hradecká.

gabi.jpgFoto: Gabi Hradecká

DSC_0004.jpgFoto: Alena Kolaříková