Inspirace pro ty, kteří si nedokážou představit život bez polévek. Někdo se bez nich obejde, někdo je musí mít před každým hlavním chodem, a někdo si rád uvaří polévku, která zasytí a funguje jako hlavní jídlo. A přesně taková je ta dnešní.
Na podzim u nás doma vede jednoznačně dýňová polévka. Střídám jemnou verzi, kde nepotřebujete téměř nic jiného než dýni – recept na ni najdete tady, s verzí pro dospělé, do které přidávám pálivé koření, chilli papričky nebo curry pastu, kterou mi dovezla kamarádka z Thajska. Do této polévky si můžete udělat třeba krutony z bílého pečiva nebo opražit dýňová či slunečnicová semínka. Polévka je sytá, chutná a má krásná podzimní barvy.
Zelenina, kterou do polévky použijete, je volitelná. U nás je to klasická „co spíž a lednice dá“. Tentokrát kořenová zelenina doplněná dýní, pórkem, bramborami, česnekem, cibulí.
Suroviny
- petržel
- celer
- mrkev
- neoloupané, omyté brambory (co nejmenší)
- pórek
- česnek (neoloupané stroužky)
- cibule (oloupaná, překrojená napůl)
- dýně (máslová nebo hokkaido)
- sůl a pepř
- olivový olej
- zeleninový vývar (může být i masový)
- trocha smetany
- 1 brambora – na ozdobení
Postup
Kořenovou zeleninu (petržel, celer, mrkev) oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a překrojíme napůl. Česnek necháme neoloupaný. Pórek očistíme a překrojíme na tři části (odkrojíme pryč jen spodní část). Brambory důkladně omyjeme, ale neloupeme. Dýni nakrájíme na menší kousky.
Všechnu zeleninu dáme společně do pekáče a podlijeme trochou vody. Osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem.
Pečeme na 180–200 °C, asi půl až tři čtvrtě hodiny. Délka pečení záleží na tom, na jak velké kusy jsme zeleninu krájeli.
Upečenou zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem. Předtím nezapomeneme oloupat brambory, česnek a případně vybrat upečenou dýni ze slupky, pokud jsme nepoužili hokkaido, u které se slupka může jíst. Hustou směs rozředíme trochu vývarem a přidáme smetanu pro zjemnění. Nemusí jí být moc. Kdo má rád extra jemnou polévku, tak ji může ještě propasírovat přes cedník.
Dochutíme ještě solí a pepřem.
Na talíři zdobíme domácími bramborovými chipsy. Bramboru oloupeme a nakrájíme na velice tenké plátky, které osmažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje a potom odložíme na připravený papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
uvařím..
Vyzkouším...

polévky prakticky nejím . mám ráda boršč ,kyselicu , gulášovou . ale tu z pečené zeleniny vyzkouším a přidám ještě tipy zdola
Když já tak miluju grilovanou zeleninu zapečenou s dobrym sýrem, že by mi bylo líto to mixovat.
Zrovna letos jsem se naučila kombinaci zeleniny, co mi chutná nejvíc a už jsme ji na podzim dělali aspoň 5x
tak tu určitě vyzkouším, vypadá velmi chutně
Polévka hotová, chuť výborná a po rozmixování jsem do ní dala orestované čtvrtky žampiónů. Chuť jsem ještě malinko podpořila muškátovým oříškem - a lahůdka je rázem na světě. Děkuji za inspiraci.
Musím dodat, že jsem nakonec s růžičkovou kapustou neexperimentovala a ještě mi v pokrmu celkově chyběla mrkev. Nějak prostě nebyla. Vývar byl ten, co právě vznikl a na ozdobu nebyla smažená brambora. Dýni jsem použila olejnou, takže polévka nakonec měla krémovou barvu a semena jsme hned snědli, jsou tmavá, chutnají jako oříšky a nepotřebují loupání a dokonce ani žádnou tepelnou úpravu. Jen se musí omýt. Super pokrm
něco podebného dělám a je jako všechny podzimní polévky super
Tak tuto polévku zkusím a přidám kuličky růžičkové kapusty. Ta se letos urodila opravdu hojně.
To musí být vynikající, dostala jsem na to chuť a asi se na to zítra vrhnu