20190929_093146.jpg (108 KB)

Polévka z pečené dýně patří mezi jednoduché a velice chutné polévky. Je výborně dochucená, jemná a určitě si u vás doma najde své místo. V receptu je na ni použita nejoblíbenější dýně, Hokaido. Když však v obchodě sáhnete například po dýni muškátové nebo máslové, určitě neuděláte chybu. Polévka bude mít lehce jinou chuť, ale bude stejně dobrá.

Suroviny

  • 1 dýně Hokaido
  • 2 menší brambory
  • 6 stroužků česneku
  • 1 menší cibule
  • 1 smetana
  • 400 - 500 ml vody
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup

Dýni Hokaido omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kostky cca 3x3 cm. Hokkaido se nemusí loupat, protože při pečení i vaření slupka krásně změkne. Pokud slupku odstraníte, nic se nestane ale zbytečně se připravíte o velké množství vitamínů, která právě tato svrchní vrstva ukrývá.

Brambory a cibuli naopak oloupat musíme, přeřízneme na čtvrtky a spolu s dýní dáme na plech vyložený pečícím papírem. Přihodíme celé stroužky česneku - ty také neloupeme - a vše zakápneme olivovým olejem. Pečeme na 200 stupňů přibližně 30-40 minut.

Po upečení vymáčkneme změklý, upečený česnek ze slupky a společně s dýní a brambory přendáme do hrnce. Zalijeme vodou, osolíme, opepříme a necháme vše krátce povařit.

Množství vody popřípadě upravte podle toho, jakou máte rádi konzistenci polévky a taky dle velikosti dýně.

Takto připravený základ na polévku důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem, vlijeme smetanu a opět necháme na mírném plamenu chvilku probublávat. Bude stačit 5 minut a můžeme servírovat.

Dobrou chuť přeje Jana - Solnička v kuchyni.

Tři vyzkoušené dýňové polévky

Dýňová polévka s olivovými krutony

5c618fb9e1579obrazek.png (479 KB)

Zázvorovo-dýňová polévka s citronovou trávou

5c61716bd5df2obrazek.png (937 KB)

Dýňová polévka s pečenou mrkví a zázvorem s balzamikovým krémem

obrazek.png (1.03 MB)

Zdroj fotografií: Jana Nováková, archiv redakce

Reklama