DSC_0140.jpg (118 KB)

Suroviny

  • 250 g brambor
  • houby podle chuti a momentálního úlovku z lesa, stavu spíže či mrazáku
  • 200 g husté kysané smetany 
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • máslo
  • čerstvý kopr
  • sůl
  • trochu kmínu
  • pár kuliček nového koření
  • pár kuliček černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • ocet na okyselení, když se vám zdá málo kyselá od smetany
  • vejce (podle počtu strávníků)
  • vývar

DSC_0138.jpg (116 KB)

Postup

Brambory oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Mrkev nakrájíme na kolečka, cibuli nadrobno. Houby očistíme a nakrájíme na plátky, ty menší na čtvrtky.

V hrnci rozehřejeme kousek másla. Na něm osmahneme cibulku, brambory a mrkev. Nakonec přidáme houby.

Přidáme i všechno koření - kmín, nové koření, bobkový list i černý pepř. Zalijeme vodou a vaříme do změknutí brambor. 

V misce si rozmícháme smetanu s troškou hladké mouky, na zahuštění. Až jsou brambory uvařené, přilijeme do nich smetanu. Můžeme dochutit solí, případně octem. Povaříme 15 minut.

Úplně nakonec přidáme nasekaný kopr. Pokud máme, použijeme pochopitelně raději čerstvý, pokud nemáme, spokojíme se s mraženým či sušeným.
Důkladně promícháme a už nevaříme.

Na talíři zdobíme ztraceným vejcem a čerstvým koprem.

Jak na dokonalé ztracené vejce?

V soutěži Masterchef jsme se naučili vychytávku jak na ztracené vejce, které má dokonalý tvar a je skvěle uvařené. Stačí vám k tomu potravinová fólie a malá miska. Utrhněte si kus potravinové folie a tu rozprostřete do misky. Miska musí být tak velká, aby se do ní vešlo jedno vajíčko. Do folie opatrně vyklepněte jedno vajíčko. Utrhněte si ještě malý proužek folie, který zpracujte do podoby provázku. Folii vytvarujte do „pytlíčku“ kolem vajíčka a těsně nad vajíčkem zavažte foliovým provázkem. Pevně utáhněte.

Dejte vařit vodu. Až začne bublat, vložte do ní pytlík s vajíčkem a vařte přesně tři minuty. Vajíčko nechejte dvě minuty vychladnout, ustřihněte uzlík a opatrně vybalte z folie. Přendejte do talíře s kulajdou.

Dobrou chuť přeje Elly.

K podzimu patří polévky

Krémová česneková polévka

cesnekova.jpg (73 KB)

Polévka z pečené mrkve

DSC_0089-1160x774.jpg (53 KB)

Hustý kuřecí vývar s masem a houbami

houbova2.jpg (77 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv redakce

Reklama