Dýně je skvělou surovinou pro přípravu sladkých receptů, protože její jemná, přirozeně sladká chuť a krémová textura se snadno kombinuje s různými druhy koření a sladidel. Ve sladkých pokrmech se dýně často používá ve formě pyré, které lze snadno připravit z pečené nebo vařené dýně.

Dýně jako superpotravina

Dýně není jen vkusnou dekorací. Už její oranžová barva napoví, že se jedná o jeden z nejlepších zdrojů betakarotenu. Ten prospívá našemu zraku, funguje jako významný antioxidant, posiluje imunitní systém a působí jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. V dýni nalezneme také vitamin C a E, zinek, fosfor, hořčík či draslík a řadu dalších minerálních látek, díky kterým konzumace dýně snižuje hladinu cholesterolu a prospívá i mimo jiné naší pokožce.

Díky obsahu vody okolo 90 % se dýně řadí mezi nízkokalorické potraviny. Vysoký obsah vlákniny působí příznivě na zažívání a dělá z ní vhodného a chutného pomocníka při dietě nebo dodržování zdravého životního stylu. Její jemná chuť a univerzálnost ji pak s přehledem pasují na královnu podzimní zeleniny.

b8f6fa80c922b-obrazek.jpgFoto: Sonnentor

NA CHLEBÍČEK:

  • 1 kg Hokkaido dýně
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • 30 g kokosového cukru
  • 20 ml sirupu Pumpkin Spice od Sonnentor
  • 1 hrnek espressa
  • 135 g pohankové mouky
  • 60 g mletých dýňových semínek
  • 40 g mletých mandlí
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky skořice
  • špetka vanilkového cukru 
  • špetka soli

NA POLEVU:

  • 250 g tvarohu
  • 1/4 lžičky vanilkového sirupu
  • 4 lžíce sirupu Pumpkin Spice od Sonnentor
  • 25 g dýňových semínek
  • 1 lžíce mletých dýňových semínek
557811fd4573c-ka5.jpg
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:
Podzimní dýňový cheesecake

PŘÍPRAVA

Dýni rozpulte, zbavte jader a poté rozčtvrťte. Čtvrtky dýně položte na plech a pečte asi 30 minut. Pak je nechte vychladnout, odstraňte slupky a rozmixujte najemno. 

Příprava chlebíčku:

Troubu předehřejte na 190°C (horní/spodní ohřev). Formu ideálně o průměru 18,5 cm vyložte pečicím papírem nebo vysypte moukou a vymažte tukem. V menším hrnci rozpusťte máslo a přidejte ho do mísy s kokosovým cukrem, Pumpkin Spice sirupem a vejci. Vyšlehejte do nadýchané hmoty. Přidejte 300 g dýňového pyré, šálek espressa a tvaroh a dobře promíchejte. Dále vsypte pohankovou mouku, mletá dýňová semínka a mandle, prášek do pečiva, skořici a špetku soli a opět smíchejte. Těsto nalijte do připravené formy a pečte v troubě asi 35 – 40 minut. Poté nechte vychladnout. Mezitím si připravte polevu: rozmíchejte tvaroh s vanilkovým práškem a 2 lžícemi Pumpkin Spice sirupu do hladka. Vychladlý chlebíček vyjměte z formy. Potřete tvarohovým krémem a ozdobte dýňovými semínky a zbylým Pumpkin Spice sirupem.