Dýně je skvělou surovinou pro přípravu sladkých receptů, protože její jemná, přirozeně sladká chuť a krémová textura se snadno kombinuje s různými druhy koření a sladidel. Ve sladkých pokrmech se dýně často používá ve formě pyré, které lze snadno připravit z pečené nebo vařené dýně.
Dýně jako superpotravina
Dýně není jen vkusnou dekorací. Už její oranžová barva napoví, že se jedná o jeden z nejlepších zdrojů betakarotenu. Ten prospívá našemu zraku, funguje jako významný antioxidant, posiluje imunitní systém a působí jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. V dýni nalezneme také vitamin C a E, zinek, fosfor, hořčík či draslík a řadu dalších minerálních látek, díky kterým konzumace dýně snižuje hladinu cholesterolu a prospívá i mimo jiné naší pokožce.
Díky obsahu vody okolo 90 % se dýně řadí mezi nízkokalorické potraviny. Vysoký obsah vlákniny působí příznivě na zažívání a dělá z ní vhodného a chutného pomocníka při dietě nebo dodržování zdravého životního stylu. Její jemná chuť a univerzálnost ji pak s přehledem pasují na královnu podzimní zeleniny.
Foto: Sonnentor
NA CHLEBÍČEK:
- 1 kg Hokkaido dýně
- 60 g másla
- 2 vejce
- 30 g kokosového cukru
- 20 ml sirupu Pumpkin Spice od Sonnentor
- 1 hrnek espressa
- 135 g pohankové mouky
- 60 g mletých dýňových semínek
- 40 g mletých mandlí
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky skořice
- špetka vanilkového cukru
- špetka soli
NA POLEVU:
- 250 g tvarohu
- 1/4 lžičky vanilkového sirupu
- 4 lžíce sirupu Pumpkin Spice od Sonnentor
- 25 g dýňových semínek
- 1 lžíce mletých dýňových semínek
PŘÍPRAVA
Dýni rozpulte, zbavte jader a poté rozčtvrťte. Čtvrtky dýně položte na plech a pečte asi 30 minut. Pak je nechte vychladnout, odstraňte slupky a rozmixujte najemno.
Příprava chlebíčku:
Troubu předehřejte na 190°C (horní/spodní ohřev). Formu ideálně o průměru 18,5 cm vyložte pečicím papírem nebo vysypte moukou a vymažte tukem. V menším hrnci rozpusťte máslo a přidejte ho do mísy s kokosovým cukrem, Pumpkin Spice sirupem a vejci. Vyšlehejte do nadýchané hmoty. Přidejte 300 g dýňového pyré, šálek espressa a tvaroh a dobře promíchejte. Dále vsypte pohankovou mouku, mletá dýňová semínka a mandle, prášek do pečiva, skořici a špetku soli a opět smíchejte. Těsto nalijte do připravené formy a pečte v troubě asi 35 – 40 minut. Poté nechte vychladnout. Mezitím si připravte polevu: rozmíchejte tvaroh s vanilkovým práškem a 2 lžícemi Pumpkin Spice sirupu do hladka. Vychladlý chlebíček vyjměte z formy. Potřete tvarohovým krémem a ozdobte dýňovými semínky a zbylým Pumpkin Spice sirupem.
Nový komentář
Komentáře
Podle toho co psáno je v postupu,tak v přísadách na těsto chybí tvaroh