Naked cake - neboli nahý dort. Trochu jako chytrá horákyně. Oblečená neoblečená. Nazdobený nenazdobený. Protiklad potahovaných dortů. Tyhle krasavce zdobíte pouze ovocem a květy a sladkým krémem. Zdobení dortů se řídí sezonou na záhonku a v sadu. Upečte si s námi podzimní variantu.
Kamarádka slavila narozeniny. A já jsem pro ni chtěla opravdu dokonalý dort. Podzimní, barevný, plný hojnosti. Zamilovala jsem se do fenoménu „naked cake“ - nahý dort. Líbí se mi, že dort je přírodní, z těch nejlepších surovin a naprosto bez jakýchkoliv zbytečných přísad.
Recept na těsto jsem použila svůj nejoblíbenější, který se vždy povede. Mám ho od výborné cukrářky, jejíž další recepty a výtvory najdete na stránkách Dorty a sladkosti aneb Pečeme s láskou. Pekla jsem ve formě o průměru 30 cm a 26 cm. Použila jsem 8 a 6 vajec, přesně jak najdete níže v receptu.
Krém byl velice jednoduchý - mascarpone, smetana a oblíbený slaný karamel. Slaný karamel jsem si zamilovala na dovolené v Bretani a dovezla jsem si ho několik balení. Ale pro tento recept jsem si připravila vlastní. Domácí a snad ještě lepší.
Ovoce? Co zahrada a záhonek dá. Švestky, šípky, ostružiny, borůvky, granátové jablko, hroznové víno, květy máty. Na ozdobu psí víno a růže. Prostě čistě podzimní krása.
Základní recept na piškot (dorty, řezy, podklady moučníků)
- vejce
- horká voda
- cukr krupice
- polohrubá mouka
Kolik váží vejce ve skořápce (zvažte právě ten počet vajec, která chcete použít), tolik navážíte cukru krupice a tolik polohrubé mouky. Na každé vejce počítejte 2 lžíce horké vody. Šlehejte žloutky s cukrem a vodou. Až pěna zhoustne a cukr se rozpustí, ušlehejte sníh z bílků a střídavě s moukou vmíchávejte do pěny.
Obměny: Piškot můžete připravit ořechový, kokosový, mandlový, kakaový, čokoládový, a to tak, že příslušná surovina smíchaná s moukou musí mít stejnou hmotnost, jakou mají použitá vejce.
Dávky těsta:
- na 1 plech – těsto ze 4 vajec na podkladový korpus (např. pod řezy se želatinou)
- na 1 plech - z 6 vajec na korpus určený k prokrojení a plnění
- kulatá dortová forma 26 cm – těsto ze 6 vajec
- kulatá dortová forma 30 cm – těsto z 8 vajec
Těsto na piškot nalijte do vymazané a moukou vysypané formy na pečení.
Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Doba pečení závisí na velikosti a výšce korpusu. Většinou je to od 30 až do 50 minut. První půlhodinu určitě neotevírejte troubu, aby těsto nekleslo. Po této době můžete otevřít troubu a vpíchnout špejli do středu korpusu. Po vytažení by měla být čistá.
Korpus nechejte důkladně vychladnout. Až poté prokrojte tolikrát, kolikrát chcete a kolikrát to dovoluje výška korpusu.
Recept na slaný karamel jsem pro změnu zkusila od své nejoblíbenější Jany Florentýny Zatloukalové, podle jejího webu Kuchařka pro dceru.
Slaný karamel
- 200 g cukru krupice
- 75 g másla
- 100 ml smetany ke šlehání
- velká špetka mořské soli (používám květinky fleur de sel)
Připravte si celkem dost velký hrnec. S karamelem se totiž musí pracovat opatrně, je velice horký a měli byste mít velký prostor na míchání. Máslo, nakrájené na malé kousky i smetanu si nechejte připravené po ruce.
Plotýnku zapněte naplno. Položte na ni hrnec a do něj vsypejte cukr. Občas promíchejte metličkou. Cukr nejdříve začne hrudkovat, ale později se začnou hrudky rozpouštět. Až se větší část cukru rozpustí a začne tmavnout, můžete ztlumit teplotu. Ta by měla být taková, aby se cukr rozpouštěl, zároveň tmavnul, ale ne moc rychle. Příliš tmavý karamel by byl spálený, hořký. Hotový karamel by měl mít barvu liščí srsti.
Hrnec odstavte z plotny a přidejte máslo, které opatrně metličkou rozmíchejte než se úplně rozpustí. Teď postupně přidávejte smetanu a míchejte. Vznikne řídká omáčka, kterou ještě dochutíte špetkou soli. Kdo chce karamel obyčejný, neslaný, tak jen sůl vynechá.
Krém z mascarpone a slaného karamelu - na dvoupatrový dort
- 1 kg mascarpone
- 400 ml smetany ke šlehání
- slaný karamel podle předchozího receptu (cca 250 ml)
Všechny suroviny dejte do robota se šlehací metlou a vyšlehejte hladký, středně tuhý krém.
Krémem naplňte prokrojený korpus. Dávejte pozor, aby byl výsledek hezký, aby krém příliš nepřetékal přes okraje. Nepoužíváte potahovací hmotu, takže všechno bude vidět. Na krém mezi jednotlivá patra můžete ještě naskládat ovoce. Tím bude dort ještě lepší.
Opatrně na sebe naskládejte všechny části. Přebytečný krém otřete a teď se můžete pustit do zdobení.
Ovoce naskládejte všude dokola. Můžete použít ořechy, nasekané i celé, kterými doplníte ovoce. Ještě polít dalším karamelem, lehce poprášit moučkovým cukrem - to pro efekt.
Pořádně vychladit a můžete si pochutnávat!
Nový komentář
Komentáře
Tady je podzimní naked cake po mém
https://www.pecenevarene.cz/podzimni-nahy-dort-naked-cake/detail/974/
gerda — #18 Jsem stejného názoru
Je nádhernej!
Mně hlavně přijde divné dávat k dortu nejedlé ozdoby. Třebas to psí víno. Je slabě jedovaté a odporné chuti - co se nedá sníst, to by tam snad nemělo být?
To se voko potěšilo!
Danila — #13květiny a listy ke stylu "naked cake" patří
Právě proto jsem si vybrala tenhle druh...
Konečně nepotahovaný dort
, i když je dost přezdobený.
no bez těch květin a listůby vypadal líp
ten je ale krásný
tak to je nádhera
No,tak ten vypadá úžasně a doufám,že i chutná skvěle.Škoda,že není vidět na řezu,ale to už by se mi ty sliny sbíhaly úplně
nádherný dort !
Nádherně ozdobený
Vypadá to výborně!
Dort je možná nahý, ale jinak dost přezdobený.
Jsem příznivcem "nahých" dortů, i když jsem doteď nevěděla, že se jim tak říká. Krém z receptu je můj oblíbený, slaný karamel je dobrý tip