1631873488278.jpg (104 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Podzimní plodinou číslo jedna je rozhodně dýně. Jsou všude. V koláčích, lívancích, vaflích, u masa a často i v polévkách. Jednou z nejoblíbenějších dýní u nás je hokaido. Bude to asi i tím, že se nemusí loupat. Stačí ji nakrájet (jde to celkem dobře, slupka není příliš tvrdá) a upéct nebo uvařit.

Suroviny

  • 1 středně velká dýně hokkaido (bude z ní mít přibližně 500-600 g)
  • 300 g mrkve
  • 1 velká cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce kari koření
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • 400-700 ml vývaru (podle toho jak hustou polévku máte rádi)

na ozdobení

  • nasekaný popcorn
  • parmezán
  • lístky polníčku

Postup

Dýni rozkrojte, zbavte tuhých konců a vykrojte dužinu se semínky. Mrkev oloupejte a zbavte konců. Česnek vyloupejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtky.

Vše naskládejte na plech, pokropte trochou oleje, osolte, opepřete a na plechu promíchejte, ať se všechno pěkně obalí. Pečte na 170 °C, asi půl hodinky, až zelenina změkne. Tuto zeleninu potom v hrnci zalijte horkým vývarem a rozmixujte dohladka. Přidejte kari, promíchejte a ještě podle chuti dolaďte. Provařte 10 minut a podávejte.

Na talíři polévku ozdobte nasekaným popcornem, hoblinkami sýra a lístky polníčku.

Tip: Pro zjemnění můžete přidat trochu smetany ke šlehání.

Dobrou chuť přeje Elly.

Špagetová dýně zapečená s mletým masem

spaget.jpg (194 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Dýňová bábovka

babovka.jpg (134 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama